Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γκρίζα ζώνη» η ΑΟΖ στο Αιγαίο

Οι αδειοδοτήσεις για έρευνα σε ελληνικά «οικόπεδα», δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε άτυπη - ντε φάκτο περιορισμένη ανακήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), εξαιρώντας ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της «Προκήρυξης Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα», που έγινε στις 2/9/2011 από το ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνεται χάρτης που οριοθετεί την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο και νότια της Πελοποννήσου (βλέπε χάρτη), στη βάση της αρχής της μέσης απόστασης από τις ακτές των απέναντι χωρών (Ιταλία, Λιβύη και μερικώς της Αιγύπτου).

Η ανακήρυξη ΑΟΖ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι σεισμικές - ερευνητικές έρευνες. Ωστόσο, αν υπάρξει αντίθεση από τις άλλες χώρες τότε ακολουθεί διαπραγμάτευση για την ακριβή οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία αν δεν καταλήξει παραπέμπεται στο Διεθνές Δικαστήριο. Σημειώνεται πως με την Ιταλία υπάρχει παλαιότερη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη βάση της αρχής της μέσης γραμμής και όπως εκτιμάται αυτή η οριοθέτηση συμπαρασύρει και την ΑΟΖ που αφορά στη συνολική εκμετάλλευση των πόρων στον ίδιο θαλάσσιο χώρο των διεθνών υδάτων.

Πάντως το γεγονός ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος μένουν εκτός, ουσιαστικά εδραιώνει το καθεστώς αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όσον αφορά στην αποκλειστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων της χώρας. Ετσι, η κυβέρνηση βάζει μια γραμμή στην ανατολική ακτή της Κρήτης και από κει και πέρα όλος ο θαλάσσιος χώρος γίνεται «γκρίζα ζώνη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ