Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Υπόγεια κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας

Την αμερικανική δυσαρέσκεια για την ελληνορωσική προσέγγιση στα ενεργειακά πριν τις εκλογές του 2009, αποκαλύπτουν τηλεγραφήματα της πρεσβείας

Τη βεβαιότητα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα εκλεγεί πρωθυπουργός και θα επανεξετάσει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και την ελληνορωσική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, διατυπώνει σε τηλεγραφήματα από την Αθήνα προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ, λίγο πριν τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009, ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Τα τηλεγραφήματα, που έφερε στη δημοσιότητα χτες το περιοδικό «Επίκαιρα», επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολυδαίδαλους ενεργειακούς ανταγωνισμούς αλλά και την προσπάθεια των ΗΠΑ να υπονομεύσουν τα σχέδια της Μόσχας να δημιουργήσει το νότιο δρόμο για εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω και του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο Γ. Παπανδρέου, σε προεκλογική του ομιλία τον Οκτώβρη του 2009, είχε διατυπώσει τις έντονες περιβαλλοντικές του επιφυλάξεις για τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Στη βάση αυτή, ο Αμερικανός πρεσβευτής ενημέρωνε τις ΗΠΑ ότι «όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές», συμπληρώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός «θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον "South Stream"». Στα τηλεγραφήματα που παρουσιάζει το περιοδικό, περιγράφονται και οι παρεμβάσεις που επιχείρησαν οι ΗΠΑ στην ελληνική πλευρά, χρησιμοποιώντας και τη διένεξη Ελλάδας - Σκοπίων για την ονομασία, ώστε να εγκαταλείψει τα κοινά ενεργειακά της σχέδια με τη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, στα τηλεγραφήματα γίνεται λόγος για «προειδοποιήσεις» σε Ελληνες αξιωματούχους από Αμερικανούς συναδέλφους τους και την εκδήλωση «αντίμετρων», προκειμένου να πειστεί η τότε ελληνική κυβέρνηση να μη θέσει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, τον Απρίλη του 2008, αλλά και για να εγκαταλείψει την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ