Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πετσόκομμα με παραδείγματα

Αρκεί να αναφέρουμε τρία παραδείγματα που αναδεικνύουν τις τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων.

Παράδειγμα Α: Εργαζόμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε δήμο με είκοσι χρόνια υπηρεσία σήμερα παίρνει καθαρές αποδοχές 1.510 ευρώ. Με βάση το νέο μισθολόγιο και με την προϋπόθεση ότι θα δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), οι αποδοχές του θα διαμορφωθούν στα 1.043 ευρώ! Με άλλα λόγια: Μείωση 467 ευρώ ή 31%! Ο εργαζόμενος αυτός χάνει το 1/3 του μισθού του!

Παράδειγμα Β: Εργαζόμενος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε σχολείο με τρία χρόνια υπηρεσία. Με βάση το νέο μισθολόγιο θα πάρει 900 ευρώ (εδώ έχουν αφαιρεθεί ήδη οι κρατήσεις). Σήμερα παίρνει 1.200 ευρώ. Μείωση 300 ευρώ ή 25%!

Παράδειγμα Γ: Εφοριακός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εργάζεται 33 χρόνια έχει σήμερα αποδοχές 3.149 ευρώ, τα οποία αυτόματα θα πέσουν στα 1.497 ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 52,4%.

Στα παραπάνω παραδείγματα οι απώλειες στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερες, μια και οι φόροι εισοδήματος που θα πληρώνουν οι μισθωτοί στο εξής είναι αισθητά υψηλότεροι από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα.

Μείωση θα υποστούν και οι νεοεισερχόμενοι. Σήμερα ο μισθός φθάνει τα 851 ευρώ μεικτά για την ΥΕ κατηγορία. Το νέο μισθολόγιο τον ρίχνει στα 780 ευρώ μεικτά από τα οποία μένουν - όταν αφαιρεθούν οι κρατήσεις - μόλις 581 ευρώ και αυτά φορολογούνται αφού ξεπερνάνε το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ