Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ
Η «κραυγή» δεν είναι μόνο αίτημα, αλλά και πράξη επιστροφής

«Ντροπή τους, γιατί ουδεμία σχέση με την αλήθεια έχουν όλα αυτά. Καλό το σόου, αλλά καλύτερη η αλήθεια». Αυτή ήταν η προκλητική τοποθέτηση της κυβέρνησης - διά στόματος του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου - μετά τη συγκλονιστική «κραυγή» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα από εκατοντάδες μέλη και αποφοίτους των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ. Τα παραπάνω προκάλεσαν την εύλογη αντίδραση θεραπευτών και θεραπευόμενων.

«Τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ κατέβηκαν στο δρόμο για να μη βρεθούν στο δρόμο. Θεραπευόμενα μέλη, γονείς, εργαζόμενοι κραυγάζουμε για το αυτονόητο, το δικαίωμα των εξαρτημένων στον τόπο αυτό να έχουν πρόσβαση στην ελπίδα για την επιστροφή στη ζωή, να βρουν ένα στήριγμα στη δική τους οδυνηρή προσπάθεια να ζήσουν με ισοτιμία και αξιοπρέπεια. Κατεβήκαμε στο δρόμο κραυγάζοντας τα τρία βασανιστικά για μας ερωτήματα, ζητώντας μια καθαρή απάντηση κι όχι οργουελιανές υπεκφυγές: τι θα γίνει με την κρατική επιχορήγηση, με ποια λογική προτείνεται η συγχώνευση με τον ΟΚΑΝΑ, με ποιο δικαίωμα αποδεκατίζεται το προσωπικό, άρα και οι δυνατότητες λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι βέβαια άγνωστα στον υπουργό "Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης", τα έχει ακούσει επανειλημμένα. Το ίδιο γνωστές είναι στην ελληνική κοινωνία οι υπεκφυγές του ιδίου και της κυβέρνησής του που βαφτίζονται απαντήσεις. Σε ποιους αγώνες του αναφέρεται ο Υπουργός; Στην επιμονή του να παραδοθούν από το ΚΕΘΕΑ τα ονόματα της καλλωπισμένης ανεργίας; Στην κατάργηση των κωδικών της χρηματοδότησης που αποκρύβεται πίσω από αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις για ποσά που "ΘΑ" διασφαλιστούν, όταν οι περικοπές που ανακοινώθηκαν συμπίπτουν (51%) με το υπόλοιπο που ΔΕΝ καταβάλλεται;», επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του.

Και καταλήγει: «Οι εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ ενόχλησαν πολύ τον κύριο Λοβέρδο(...) Είναι γνωστές οι απόψεις του υπουργού για τους εξαρτημένους, ότι είναι ασθενείς, και άρα ο ρόλος τους περιορίζεται στο να είναι μόνο "συμμορφούμενοι αποδέκτες" του φαρμάκου που αφειδώς αποφάσισε να χορηγήσει η πολιτεία(...) Ο Υπουργός ενοχλείται. Ενοχλείται όταν οι πολίτες, που είναι εν τέλει οι κερδισμένοι ή χαμένοι των επιλογών του, αποφασίζοντας να διεκδικήσουν οι ίδιοι, δίνουν μαθήματα αξιοπρέπειας που τόσο στερείται η ηγεσία του τόπου. Ενοχλείται όταν αυτή η κραυγή, που μέσα της αντηχεί η απόγνωση στην οποία καταδίκασαν την ελληνική κοινωνία, διαπερνά τα τείχη μιας, εν πολλοίς, στρατευμένης πληροφόρησης, συναντά την ευαισθησία των πολιτών και ηχεί στον δικό του ασηπτικό κόσμο, εκεί όπου τραβάει στο χαρτί τις γραμμές που στέλνουν στον Καιάδα ανθρώπους(...) Η κραυγή των μελών των Θεραπευτικών Προγραμμάτων δεν είναι μόνο ένα αίτημα. Είναι και μια πράξη επιστροφής. Στους δρόμους και στις πλατείες κάνουν, με δική τους απόφαση, ακόμη ένα βήμα για να κερδίσουν τη θέση τους ανάμεσα στους υπόλοιπους πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ