Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Μεθοδεύουν περιστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων

Συζητήθηκε χτες η Ερώτηση - «πάσα» που κατέθεσε προς την κυβέρνηση η βουλευτής της ΝΔ Ολ. Κεφαλογιάννη

Οι κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική και η οργανωμένη ανυπακοή που μεγαλώνει, ανησυχεί τους αστούς και τα κόμματά τους
Οι κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική και η οργανωμένη ανυπακοή που μεγαλώνει, ανησυχεί τους αστούς και τα κόμματά τους
Νερό στο μύλο της περιστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων ρίχνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θέλοντας να βάλουν στο γύψο τους αγώνες του λαού που κλιμακώνονται. Σε ρόλο «λαγού», η βουλευτής της ΝΔ Ολ. Κεφαλογιάννη ζήτησε με Ερώτησή της τον εναρμονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας με αυτό της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «τις ημέρες των διαδηλώσεων, το κέντρο της πρωτεύουσας μετατρέπεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου και περιορισμένης προσβασιμότητας».

Η ίδια ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει «ξεκάθαρα όρια και ακριβείς προϋποθέσεις», κάνοντας λόγο για «σκηνικό εκτροπής από την ομαλότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής». Για να στηρίξει τις αντιδραστικές της θέσεις, παρουσίασε στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία το 2010 «έγιναν 711 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να κλείνει το κέντρο για τέσσερις ώρες και δέκα λεπτά ημερησίως κατά μέσο όρο (...) Ο αριθμός των κλειστών επιχειρήσεων στο κέντρο αυξήθηκε από το 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010 στο 24% φέτος. Η Σταδίου, η Ακαδημίας και η Ερμού, που μέχρι χθες ήταν εμπορικοί δρόμοι με μεγάλη κίνηση, είναι σήμερα πρώτοι σε λουκέτα».

Με αυθαίρετο τρόπο, η βουλευτής της ΝΔ προσπαθεί να συνδέσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις με τα κλειστά μαγαζιά που αυξάνουν, όχι λόγω των διαδηλώσεων, αλλά εξαιτίας της πίεσης που ασκούν τα μονοπώλια στις μικρές επιχειρήσεις σε συνθήκες κρίσης και του μειωμένου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα έξοδά της, εξαιτίας της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα μαγαζιά κλείνουν σωρηδόν, όχι μόνο στο κέντρο, όπου γίνονται κινητοποιήσεις, αλλά σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας και σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Παίρνοντας την πάσα της ΝΔ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Οθωνας, απάντησε ότι η κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνάδει με την εικόνα που έχει σήμερα η χώρα, με εκατοντάδες πανεπιστήμια σε κατάληψη, δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα σε κατάληψη και πλήθος υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών στο ίδιο καθεστώς». Επιπρόσθετα, φοβέρισε το λαό ότι «η αντίληψη της ανοχής στην απροκάλυπτη παραβίαση και παράβαση των νόμων, η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας και της επιβολής καλά οργανωμένων και πολλές φορές κομματικά χειραγωγούμενων μειοψηφικών ομάδων έναντι του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, είναι μια αντίληψη που είναι πια ασυγχώρητη πολυτέλεια».

Στο διά ταύτα, υπενθύμισε ότι «ο Δήμος Αθηναίων έχει συγκροτήσει μία επιστημονική επιτροπή της οποίας με ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα» και ζήτησε ευρύτερη διακομματική συναίνεση στις μεθοδευόμενες αποφάσεις. Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις έχει ήδη ανακοινώσει με τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ