Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στοχευμένη προπαγάνδα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη χτεσινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα», προβλήθηκε το θέμα των σχολικών βιβλίων και το παράδειγμα του Δήμου Ιλίου, όπου έβγαλε με δικά του έξοδα ορισμένες σελίδες των σχολικών βιβλίων. Στον αναβρασμό που υπάρχει στα σχολεία, στην «αφραγκία» των σχολικών επιτροπών και κυρίως, στην αθλιότητα που οδηγήθηκαν φέτος μαθητές κι εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα χωρίς σχολικά βιβλία, οι 20-30 σελίδες φωτοτυπίες από το δήμο είναι... σα να δίνεις ασπιρίνη σε έναν βαριά ασθενή. Με τέτοια μπαλώματα, απλώς προσπαθούν να εκτονώσουν καταστάσεις. Αλλά μάθημα, έτσι τσαπατσούλικα, δεν μπορεί να γίνει. Η λύση είναι όλα τα βιβλία στα σχολεία τώρα.

Για όλα αυτά ζήτησε να παρέμβει στην εν λόγω εκπομπή, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικός, αλλά μιλώντας με τον υπεύθυνο της εκπομπής του απάντησαν... «πώς να παρέμβετε τώρα στην εκπομπή» και «δεν βγάζουμε στον αέρα, δεν κάνουμε τέτοια πράγματα εμείς»!

Τα λόγια είναι περιττά. Η προπαγάνδα τους είναι στοχευμένη και δε χωρά αντίλογο: Από τη μια, στα βραδινά δελτία παρουσιάζουν τις μαθητικές καταλήψεις ως συνώνυμο των βανδαλισμών, από την άλλη, το πρωί διαφημίζουν τα μπαλώματα με τις φωτοτυπίες, σε λίγο θα μας πουν ότι στα σχολεία η κατάσταση είναι ιδανική(!) και ότι οι μαθητές διαμαρτύρονται χωρίς λόγο!

Υπέρμαχος της καταστολής

Την απαγόρευση των διαδηλώσεων διά νόμου ζήτησε για ακόμα μια φορά χθες η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - ΝΔ - πλουτοκρατίας - τρόικας για την υπονόμευση και καταστολή των λαϊκών - ταξικών αγώνων. Με αφορμή τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας η τομεάρχης τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με χθεσινή της δήλωση καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, όχι με διακηρύξεις "καλοπροαίρετων" προθέσεων, αλλά με νόμο που θα εκσυγχρονίζει το πλαίσιο των συναθροίσεων». Μιλώντας καθαρά ως εκπρόσωπος των μεγαλοξενοδόχων και γενικότερα των μεγαλοεπιχειρηματιών υποστηρίζει ότι «η σημερινή κατάσταση είναι αδιανόητο να συνεχίζεται» γιατί τάχα «η δυναμική της Αθήνας ως εμπορικό κέντρο και τουριστικός προορισμός έχει καθηλωθεί». Φυσικά δεν προκαλεί καμία έκπληξη η παραπάνω δήλωση. Εδώ και δύο χρόνια σταθερά ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και την αποκατάσταση της «έννομης τάξης»... Επίσης είναι η ηγεσία της ΝΔ που πρωτοστάτησε στις συκοφαντικές επιθέσεις κατά των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ στον τουρισμό και τα λιμάνια, ενώ τάσσεται σταθερά απέναντι στις διαδηλώσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς καυχιέται επίσης γιατί χάρη στις πιέσεις της ΝΔ καταργήθηκε πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο... Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να απαλλαγούν από τα κόμματα του κεφαλαίου, να αλλάξουν δραστικά τους συσχετισμούς συμπλέοντας με το ΚΚΕ, για να οργανώσουν την αντίστασή τους στην αντιλαϊκή επιδρομή και να βάλουν ως στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Σαμποτάρουν τους αγώνες

Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεθεμελιώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα και των εργαζομένων στους ΟΤΑ, τους πετάει στο δρόμο κατά χιλιάδες, πετσοκόβει μισθούς, επιβάλλει χαράτσια, η συνδικαλιστική ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), αποκαλύπτοντας πλήρως το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ομόφωνα αποφάσισε να μη συμμετέχει σε καμία απεργία του κλάδου. Και όχι μόνο αυτό. Αφού σαμποτάρει ανοιχτά τους αγώνες, εμπαίζει και τους εργαζόμενους και καμώνετε ότι θα κάνει «15ήμερη λευκή απεργία» και επ' αόριστον κατάληψη του αρμόδιου υπουργείου. Πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση που ο λαός μας λέει «έστριψαν διά του αρραβώνος»! Και αυτή η περίπτωση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με την κυβέρνηση, αλλά και με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, τους οποίους πρέπει να παραμερίσουν γιατί είναι εξίσου επικίνδυνοι με την κυβέρνηση για τα συμφέροντα των εργατών.

Οι «αποδείξεις» της ληστείας

Αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού τους, από την ίδια μήτρα της πολιτικής που τσακίζει το λαό στην κόλαση των μονοπωλίων, είναι και το φορολογικό αμόκ, η ομοβροντία από τα νέας κοπής απάνθρωπα μέτρα, αυτά που θα περιλάβουν στο φορολογικό νομοσχέδιο, που το προγραμματίζουν για κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στον ερχόμενο μήνα.

Το σύνολο των φορολογικών διατάξεων του «εφαρμοστικού νόμου», που ψήφισαν φέτος το καλοκαίρι, ωχριά μπροστά στα νέα χαράτσια, αυτά που αναδρομικά θα εφαρμόσουν από την 1η Γενάρη του 2011 για την ουσιαστική κατάργηση και του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων, για να αρπάξουν και την τελευταία δεκάρα ακόμη, το παραμικρό κομπόδεμα που μπορεί και να υπάρχει στην «άκρη» για τις μαύρες μέρες που ετοιμάζουν. Ούτε εδώ ούτε και πουθενά αλλού δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοιχτά ομολογεί ότι από το Γενάρη της επόμενης χρονιάς, σε εφαρμογή του νέου κρατικού προϋπολογισμού, προστίθεται και το «μέτρο των αποδείξεων», γιατί, όπως οι ίδιοι το διατυπώνουν «ό,τι δεν καταναλώνεται, αποταμιεύεται» (!). Για την αδηφαγία των μονοπωλίων το μόνο που αφήνουν στον εργαζόμενο είναι «ένα πιάτο φαΐ» για τη μετάβασή του από το σπίτι στη δουλειά, ίσα ίσα για να «σταθεί στα πόδια» του και μόνο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι νόρμες της καπιταλιστικής παραγωγής. Ολόκληρο το προϊόν της ληστείας, τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο τον προορίζουν για τα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας, βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους, για τους μεγαλοπιστωτές του κράτους που τους στηρίζει και τους υπηρετεί.

Ερχονται τώρα εκτός από τους φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση να φορτώσουν το λαό και με νέα χαράτσια μέχρι και για τα απούλητα εμπορεύματα των καπιταλιστών, για αυτά που τους ξέμειναν στο ράφι, που θα ...«έπρεπε» να καταναλωθούν, δηλαδή ακόμη και για τις ανύπαρκτες «καταναλώσεις». Τα δήθεν «αντικειμενικά κριτήρια» για τον «προσδιορισμό» του επιπέδου της μαζικής «κατανάλωσης» μέχρι για το 50% του επίσης «αντικειμενικού» εισοδήματος δεν είναι «ταξικά ουδέτερα». Αντίθετα μέσα από αυτά και άλλα τερτίπια έρχονται να μαζέψουν περισσότερους φόρους, όπως πάντα για την ενίσχυση και τη στήριξη των μονοπωλίων. Ο,τι σήμερα χάνεται είναι οριστικά χαμένο για το λαό - κέρδος για τους κεφαλαιοκράτες και για όσο θα κυριαρχεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα κροκοδείλια δάκρυα για τη διαβόητη κάθε φορά «επόμενη δόση» αυτή την πολιτική υπηρετούν. Σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων, τάχα για την υποτιθέμενη «αναβολή» που δόθηκε για τρεις μήνες, τα παπαγαλάκια μαζί και οι στυλοβάτες της προπαγάνδας τους κάνουν λόγο για «κυβερνητικές παλινωδίες», για «επικοινωνιακό πατατράκ» και άλλα παρόμοια. Στόχος τους είναι να αφήσουν «εφεδρείες» και παρακαταθήκες για την «επόμενη δόση» την 7η, τη 10η, τη «νιοστή», άλλωστε καμιά αξία δεν έχει, αφού όπως και στην πράξη αποδείχνεται η αντιλαϊκή επίθεση δεν είναι προσωρινή, θα κλιμακώνεται εμπλουτιζόμενη και χωρίς ημερομηνία λήξης.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Κοινή η βάρβαρη πολιτική στην ΕΕ...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΑΛΟΣ - ΛΕΝΕ - στην Ιταλία, για μια μυστική επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς τον Σ. Μπερλουσκόνι. Του ζητάει μείωση του δημόσιου τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και απελευθέρωση των απολύσεων.

Σε τι συνίσταται το... μυστικό του πράγματος, δεν το καταλάβαμε. Είναι η κλασική συνταγή της ΕΕ! Αυτή που ζητούν να εφαρμοστεί σε κάθε κράτος μέλος, ανεξαρτήτως χρεών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Με απλά λόγια, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο επιθυμεί να γίνει πιο ανταγωνιστικό για μεγαλύτερα κέρδη στις διεθνείς αγορές, οπότε θέλει φθηνότερους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα. Και το θέλει... τώρα!

Οπότε, τόσο η Κομισιόν, όσο και η ΕΚΤ, καθώς και όλοι οι συναφείς οργανισμοί και κυβερνήσεις που στηρίζουν τα συμφέροντά του, απλά κάνουν τη δουλειά τους. Εφαρμόζουν και πιέζουν για εφαρμογή όσων τους ζητούνται.

Η κρίση απλά κάνει τους ρυθμούς γρηγορότερους και το δημόσιο χρέος αποτελεί μια εξαιρετική δικαιολογία.

ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ μισθών για χρέη προς την εφορία γίνονται, όπως διαβάζουμε, σε οφειλέτες. Οχι όμως για... μεγαλοοφειλέτες. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν...

Βλέπετε, το να κατασχεθεί ο μισθός ενός ιδιωτικού ή δημόσιου υπάλληλου είναι πατριωτικό καθήκον για τη διάσωση της χώρας. Το να κατασχεθούν οι καταθέσεις μεγαλομετόχων εταιρειών είναι... υπονόμευση της αξιοπιστίας της χώρας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιθέτως για τις μεγάλες ΑΕ, και ρυθμίσεις έχουμε και φοροαπαλλαγές έχουμε και δάνεια έχουμε και διευκολύνσεις έχουμε και... χάρισμα χρεών στην ανάγκη. Μόνο να μη θιγούν τα κέρδη τους.

ΞΑΝΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ να παρέμβουν στα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη. Δεν θα είναι άλλωστε και πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ξέρουν απ' αυτά.

Και από κοντά ετοιμάζονται να στηρίξουν η Νέα Δημοκρατία και φυσικά ο ΛΑ.Ο.Σ. Πάνω από όλα η... νομιμότητά τους. Αυτή που υποβαθμίζει την Παιδεία και ετοιμάζει για τους απόφοιτους των Λυκείων ανεργία και μισθούς των 300 ευρώ...

Να επαληθεύσουμε τους φόβους τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον πανικό και τον τρόμο που επικρατεί στα επιτελεία της άρχουσας τάξης, απόρροια και των αδιεξόδων στη διαχείριση της κρίσης, μαρτυρά το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Καθημερινής», που στηλιτεύει τον Θ. Πάγκαλο ότι τάχα προσφέρει... «πολιτική ομπρέλα» στο «δεν πληρώνω»(!), με αφορμή τη φαιδρή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι για τα δεκάδες ακίνητά του και πως αν δεν μπορέσει να βρει χρήματα «μπορεί να τον συλλάβει και να τον βάλει φυλακή ο Βενιζέλος». Παρόλο που η εφημερίδα παραδέχεται ότι η παραπάνω δήλωση ήταν ένα αστείο, ωστόσο σπεύδει να την καταδικάσει μετά βδελυγμίας, ενώ δε διστάζει προβοκατόρικα να την αθροίσει με... τη στάση του ΚΚΕ για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής! Γράφει χαρακτηριστικά: «"Ομπρέλα" πολιτικής κάλυψης σε όσους προσανατολίζονται να δηλώσουν αδυναμία καταβολής των νέων φόρων, αρχής γενομένης από το τέλος για τα ακίνητα, προσφέρουν πολιτικοί και κόμματα, με την «ενθάρρυνση» και μερίδας των ΜΜΕ, παρά τα σαφή μηνύματα ότι η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ θα τερματιστεί εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι»... Είναι ολοφάνερο ότι τρέμουν επειδή η οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών αρχίζει να προσλαμβάνει μαζικό χαρακτήρα και μπορεί να ακυρώσει στην πράξη το βάρβαρο αντιλαϊκό μέτρο. Ο λαός πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να επαληθεύσει τους φόβους τους, ακριβώς γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει την κρίση τους.

Ξανά την «πάπια» για τις βουλευτικές συντάξεις

Στη χτεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (Σώμα που καταρτίζει την ημερήσια διάταξη) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής επανέφερε την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για τις βουλευτικές συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση έχει κατατεθεί στις 3 Μάη 2010 και δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και τη συνταξιοδότηση των βουλευτών από το φορέα που ήταν ασφαλισμένοι πριν την εκλογή τους. Το ΚΚΕ έχει προτείνει ακόμα τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και την κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων απέφυγαν να τοποθετηθούν πάνω στο αίτημα για τη συζήτηση της πρότασης νόμου. Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει βέβαια βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων να βγαίνουν στα κανάλια και να μοιράζουν πυροτεχνήματα για την πρόθεσή τους να αποποιηθούν ορισμένες από τις αποζημιώσεις και τις άλλες παροχές που έχουν σαν μέλη του Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια με κόλπα να κατευνάσουν την λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική που υπηρετούν οι ίδιοι και τα κόμματά τους. Τέτοιες ενέργειες, μάλιστα, βρίσκουν μεγάλη προβολή από τα αστικά ΜΜΕ, όχι όμως και η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και των αποζημιώσεων στις Επιτροπές. Είναι φανερό και από τη στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ ότι οι κορόνες τους είναι για λαϊκή κατανάλωση, μακριά από την ουσία.

Καθαρός ταξικός πόλεμος

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι συνταξιούχοι και οι αυταπασχολούμενοι πληρώνουν εξ ολοκλήρου για ακόμα μια φορά το λογαριασμό με τα νέα χαράτσια και αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2011 και 2012. Το νέο πακέτο ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ και αξίζει να μιλήσουν οι αριθμοί για να γίνει πιο κατανοητό πως κανένα μέτρο δεν αφορά την πλουτοκρατία που σταθερά «εξαιρείται» από τα βάρη της κρίσης που η ίδια προκάλεσε. Για του λόγου το αληθές ιδού πώς κατανέμεται το νέο πακέτο μέτρων. Από τη νέα μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι, δηλαδή μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι, θα χάσουν σε ετήσια βάση 1,3 δισ. ευρώ. Ποσό 2,4 δισ. ευρώ θα πληρώσουν ετησίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του νέου φόρου κατοχής ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Περίπου 1 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι εξαιτίας της μείωσης κατά 20% του τμήματος των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ και κατά 40% του τμήματος των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους που είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών. Επίσης, έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας της μείωσης της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας κατά 20% μέσω της θέσπισης του ενιαίου μισθολογίου. Από την τοποθέτηση σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους αναμένεται να «εξοικονομήσουν» περίπου 300 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο... Με λίγα λόγια, πρόκειται για καθαρό ταξικό πόλεμο και ως τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και να πάρουν τη θέση που αρμόζει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο λαός μπορεί!

Η δυναμική που εκφράζουν οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών είναι παρακαταθήκη για το κίνημα. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα που από την πρώτη ώρα σάλπισαν οι ταξικές δυνάμεις, ο γενικευμένος χαρακτήρας που αποκτούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια, η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία, οι νέες δυνάμεις που μπαίνουν στο κίνημα, με αιχμή την άρνησή τους να πληρώσουν επειδή δεν έχουν, ή δε θέλουν να υποστούν αφαίμαξη για το κεφάλαιο, οι συζητήσεις που ανοίγουν στα εργοστάσια, στα μικρομάγαζα και τις εργατογειτονιές, για την ανάγκη να επεκταθεί και σε άλλους τομείς η οργανωμένη λαϊκή απειθαρχία και ανυπακοή, είναι στοιχεία που δημιουργούν προϋποθέσεις να αποτύχει το νέο χαράτσωμα του λαού.

Τα αστικά επιτελεία και τα κόμματά τους δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία για την οργανωμένη από τα κάτω άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Ο εκφοβισμός του λαού δείχνει από τη μια την πρεμούρα τους να εξασφαλίσουν τα προϋπολογισμένα έσοδα από τη λαϊκή αφαίμαξη και, ταυτόχρονα, την έγνοια να ανακόψουν με κάθε τρόπο τη δυναμική που δημιουργείται στο κίνημα. Ξέρουν πως ο λαός μπορεί, όταν θέλει και το αποφασίσει. Ξέρουν ότι οι δυσκολίες να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση θα μεγαλώνουν, όσο η λαϊκή ανυπακοή στο χαράτσωμα επεκτείνεται σε οργανωμένη πάλη ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις που στερούν στοιχειώδεις παροχές Υγείας και Πρόνοιας από τα εργατόσπιτα, αφήνουν τα παιδιά χωρίς βιβλία και δασκάλους στα σχολεία, ρίχνουν τους άνεργους στον Καιάδα.

Η έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης, το «κανένας μόνος του», είναι όρος αναγκαίος για να δυναμώσουν το επόμενο διάστημα τα εμπόδια στα βάρβαρα χαράτσια και μέτρα. Τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν για να γίνει η οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών κρίκος για το γιγάντωμα ενός κινήματος, που θα βάζει εμπόδια στα μέτρα, θα στοχοποιεί στην καρδιά την πολιτική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, θα παλεύει για την ανατροπή της, σπάζοντας φόβους και αυταπάτες. Το «φτάνει πια!» στην πολιτική που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία για να σωθεί το κεφάλαιο, θα ανοίγει νέους δρόμους, όσο περισσότερο εκφράζεται με συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα, με μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας παντού. Με αποδυνάμωση των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, με ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η παρέμβαση του λαού είναι αυτή που το επόμενο διάστημα θα κρίνει τις εξελίξεις. Μπροστά μας έχουμε την απεργία στο Δημόσιο στις 5 Οκτώβρη και την πανεργατική απεργία στις 19 του μήνα. Η επιτυχία τους θα κρίνει πολλά. Είναι συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα μέτρα και τα χαράτσια και, ταυτόχρονα, μια εφ' όλης της ύλης αναμέτρηση με την πολιτική που τα επιβάλλει. Η συμμετοχή στις απεργίες και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πρέπει να κάνουν πάταγο. Να μετρήσουμε αποκρυσταλλώματα από τη δράση μας όλο το προηγούμενο διάστημα, από την απήχηση που συναντούν οι πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος στους λαϊκούς ανθρώπους, κύρια σε αυτούς που βήμα το βήμα χειραφετούνται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org