Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απατηλές φιέστες

Τα παλιά τα χρόνια, στα ελληνικά νησιά που ανοίγονταν δειλά δειλά στο μαζικό τουρισμό από το εξωτερικό, στήνονταν επιτροπές υποδοχής από τους νησιώτες για τους αποβιβαζόμενους τουρίστες, που το συνάλλαγμά τους υποσχόταν μια εποχή ευμάρειας.

Τέτοιες εικόνες έχει να επιδείξει και ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, έστω και αν μερικές φορές, σ' αυτές τις αξεπέραστες κωμωδίες, η «απόβαση» είχε να κάνει με τους λεγόμενους και «μπατιροτουρίστες» που ανέτρεπαν τραγικά τις προσδοκίες των φτωχών νησιωτών.

Το «έργο» ξαναπαίζεται. Αυτή τη φορά, η απόβαση γίνεται από τεράστια κρουαζιερόπλοια για λίγες ώρες και εκδηλώσεις υποδοχής έχουν στηθεί στη Ρόδο, στην Κρήτη, μέχρι και στον Πειραιά, με τη συμβολή των κυβερνητικών παραγόντων.

Προχτές στον Πειραιά, «επί της υποδοχής» βρέθηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, ο οποίος, μαζί με τον πρέσβη της Ιταλίας, υποδέχτηκε το κρουαζιερόπλοιο «Costa Favolosa», με 3.500 επιβάτες.

Και τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον θαλάσσιο τουρισμό και στην κρουαζιέρα. Το έχει δείξει μάλιστα, με τη δέσμευση για υποδομές, λιμάνια και φτηνά κόστη, με την άρση του καμποτάζ σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών, με την προθυμία της να δεχτεί τους όρους που θέτουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί της κρουαζιέρας.

Μόνο που, όπως και στις ταινίες, οι προσδοκίες μπορούν να ανατραπούν, ιδίως όταν οι όροι καθορίζονται από τους «καρχαρίες» της κρουαζιέρας. Ας το λάβουν υπόψη τους πρώτα απ' όλους οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες που περιμένουν από τις κρουαζιέρες να βγάλουν τα «σπασμένα», όχι μόνο μιας ολόκληρης χρονιάς, αλλά μιας πολιτικής που τους θεωρεί «βάρος»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ