Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο δρόμος του λαού

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης τοποθετήθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Οτι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. Οτι για την οριστική εξαφάνιση των οικονομικών κρίσεων απαιτείται η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και η αντικατάστασή της με την κοινωνική ιδιοκτησία. Που απαιτεί εργατική λαϊκή εξουσία, σοσιαλισμό. Είπε, επίσης, ότι η έξοδος του καπιταλισμού από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου απαιτεί καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων που σημαίνει πρώτ' απ' όλα καταστροφή εργατικής δύναμης που εκφράζεται με την απότομη αύξηση της ανεργίας, τη μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, τη δραστική περικοπή κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια κ.λπ. Δηλαδή, όλες τις αντεργατικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που κάνουν τους εργαζόμενους πάμφθηνους.

***

Αποκάλυψε δε πως όλη η συζήτηση για τα ελλείμματα, για το κρατικό χρέος και τη λεγόμενη «κρίση χρέους», υπαρκτά οξυμένα προβλήματα για την καπιταλιστική οικονομία, συγκαλύπτουν την αιτία του φαινομένου που είναι η κρίση υπερσυσσώρευσης. Και ότι η προσπάθεια διαχείρισης του χρέους που τάχα θα επανεκκινήσει την οικονομία δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου για την έξοδο από την κρίση σε όφελος των καπιταλιστών. Δηλαδή, ελεγχόμενη χρεοκοπία. Γιατί, αν την αφήσουν ανεξέλεγκτη η καταστροφή για την καπιταλιστική οικονομία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών της Ευρωζώνης και της ΕΕ μπορεί να είναι τεράστια.

Και να που ήρθε η κυβέρνηση, να μιλήσει για ελεγχόμενη χρεοκοπία - «επιλεκτική» την ονομάζει - ενώ η ίδια αλλά και τα αστικά επιτελεία πασχίζουν να πείσουν το λαό ότι αυτή δεν είναι χρεοκοπία. Εφτασαν, μάλιστα, συγκροτήματα του Τύπου να νουθετήσουν τους δημοσιολόγους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους για το πώς θα προβάλουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ώστε να μη δημιουργήσουν ψυχολογία πανικού στο λαό, γιατί αυξάνονται απότομα οι κίνδυνοι για την οικονομία. Φοβούνται τις λαϊκές αντιδράσεις που μπορούν, όταν είναι οργανωμένες και στοχοπροσηλωμένες, να πληρώσει την κρίση και το χρέος το κεφάλαιο που τα δημιούργησε, μαζί και το αστικό κράτος και το αστικό πολιτικό σύστημα που δανείζονται για να χαρίζουν κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις, ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να βάλει φουρνέλο στα θεμέλιά τους.

***

Τα μνημόνια δικαιολογήθηκαν με την αναγκαιότητα της δανειοδότησης της Ελλάδας για να μη γίνει χρεοκοπία και στάση πληρωμών, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, δάνεια που πήραν είτε να σπουδάσουν παιδιά είτε λόγω υγείας ή για το μικρομάγαζο, τη μικροκαλλιέργεια, για ένα σπίτι, ενώ έρχονται νέα χαράτσια της εφορίας, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, μεγαλύτερης φορολόγησης μισθών - συντάξεων, φορολόγησης της κατοικίας κ.λπ. Ο λαός είναι χρεοκοπημένος, άρα να είναι έτοιμος, οργανωμένος, αποφασισμένος ώστε να πληρώσουν κυβέρνηση και κόμματα του «ευρωμονόδρομου», κάθε απόπειρα στάσης πληρωμών μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, σχολείων, κοινωνικών επιδομάτων κ.λπ. Αντεπίθεση για την προστασία του λαού από την ενδεχόμενη στάση πληρωμών σε όλα τα παραπάνω, για τη νίκη, με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ. Ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την ιδιοκτησία, να την αξιοποιήσει σε όφελός του, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο. Αυτός είναι ο δρόμος του λαού, αυτή είναι η διέξοδος που καλεί το ΚΚΕ το λαό να παλέψει με τη δική του συμμαχία, συμπορευόμενος μαζί του, και επειδή επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του, και να τον επιβάλει.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ