Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρακαταθήκη για το κεφάλαιο η συντριβή του λαού

Μιλώντας στην Κω, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε «περηφάνια και αξιοπρέπεια», για να σωθεί η ντόπια πλουτοκρατία

Η κυβέρνηση πασχίζει για ανάπτυξη και τουρισμό που υπηρετεί τα μονοπώλια. Το συμφέρον του λαού βρίσκεται στην πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Η κυβέρνηση πασχίζει για ανάπτυξη και τουρισμό που υπηρετεί τα μονοπώλια. Το συμφέρον του λαού βρίσκεται στην πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Η συντριβή των εργαζομένων και του λαού αποτελεί για την κυβέρνηση το «διαπραγματευτικό χαρτί», για να σώσει την ντόπια πλουτοκρατία από τη χρεοκοπία, στο πλαίσιο των οξύτατων ανταγωνισμών που κορυφώνονται στην ΕΕ και παγκόσμια για τον επιμερισμό της ζημιάς από τη δεδομένη ελεγχόμενη πτώχευση. Αυτό επιβεβαίωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη φορέων της Κω για τον τουρισμό. Οπως είπε, «οι δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε (σ.σ. σε βάρος του λαού) αναγνωρίζονται, αθροίζονται και είναι η παρακαταθήκη μας, για να μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερους όρους, καλύτερες μέρες για τη χώρα μας και, βεβαίως, και για την Ευρώπη».

Ο Γ. Παπανδρέου αναγόρευσε σε νέο «εθνικό στόχο» τη χορήγηση νέου δανείου για την Ελλάδα, με μείωση των τόκων για τα δάνεια που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, πασχίζοντας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας. Ο ίδιος κινδυνολόγησε ότι «οι στιγμές που ζούμε είναι και κρίσιμες και ιστορικές», καθώς «δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, κρίνεται και το μέλλον της Ευρώπης». Την ώρα που το καπιταλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ αποκαλύπτεται ολοένα και πιο καθαρά στα μάτια του ελληνικού και των άλλων λαών, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε με θράσος να τους κοροϊδέψει κατάμουτρα, μιλώντας για τον «πολίτη της Ευρώπης, που πίστεψε και πιστεύει σ' αυτήν την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Για να διασκεδάσει μάλιστα τις εντυπώσεις από το θόρυβο που προκάλεσε η παραδοχή του ίδιου και του υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός ζήτησε υποκριτικά «να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες της καταστροφολογίας, σε όσους ανεύθυνα θέλουν να σπείρουν τον πανικό», αναφωνώντας «αρκετά με την εκμετάλλευση της ανασφάλειας, που έχουν πράγματι οι πολίτες». Ζήτησε, μάλιστα, από το λαό να συναινέσει στα χειρότερα που έρχονται και να αισθάνεται «περήφανος και αξιοπρεπής» (!) σαν λαός, επειδή μέσα από τη δική του βίαιη πτώχευση «θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δύσκολη διαδρομή με επιτυχία».

Το πού καταλήγει αυτή η διαδρομή, το περιέγραψε με σαφήνεια ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι χρειάζονται επιπλέον ανατροπές και μέτρα «για να μπορέσουμε να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να μην έχουμε φοβικά σύνδρομα απέναντι στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας ή άλλων χωρών». Με άλλα λόγια, να φτάσουν οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα στο επίπεδο των αναδυόμενων καπιταλιστικών οικονομιών, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ντόπιων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Το ίδιο υπονόησε, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την κρίση, για να βάλουμε σωστές βάσεις στη χώρα μας», προς όφελος βέβαια της πλουτοκρατίας και παραπλανητικά εντόπισε το ζήτημα της κρίσης, μεταξύ άλλων, στους «οίκους αξιολόγησης», στα «CDS», στα «παράγωγα που κερδοσκοπούν», στους «φορολογικούς παραδείσους». Διαπίστωσε, τέλος, ότι «σήμερα πια, ακόμη και η Ιταλία απειλείται» και αναρωτήθηκε «γιατί δεν θα είναι αύριο η Γαλλία, ακόμη και η Ολλανδία ή η Γερμανία;».

Για το τουριστικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο

Σε ό,τι αφορά την «ανάπτυξη» και τον τουρισμό που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος (που θα) συμβάλει ακριβώς στο να βγει η χώρα μας από την ύφεση». Σαν παράδειγμα, ανέφερε τους «αγρότες που στρέφονται σε βιολογικές καλλιέργειες, που αναδεικνύουν τα προϊόντα του τόπου μας και τον ξεχωριστό τοπικό πολιτισμό», κρύβοντας ότι η αγροτιά ξεκληρίζεται ταχύτατα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και η γη συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Απαριθμώντας τα «όπλα» - όπως τα χαρακτήρισε - που η κυβέρνηση έδωσε στο τουριστικό κεφάλαιο μέσα στο 20μηνο από τις τελευταίες εκλογές, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση του καμποτάζ, που τσακίζει τα ναυτεργατικά δικαιώματα για να έρθουν «περισσότερα κρουαζιερόπλοια στα νησιά μας», στον «Καλλικράτη», που μετατρέπει την τοπική διοίκηση σε οργανικό τμήμα της κεντρικής, για το αποτελεσματικότερο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στη απλούστευση της «διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να βελτιώσουμε και τις σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία, γιατί θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», προδίδοντας ότι το οικονομικό συμφέρον είναι αυτό που οδηγεί τις διευθετήσεις και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Δε δίστασε, μάλιστα, να συνδέσει ακόμα και τις ανατροπές στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την προσέλκυση τουριστών, λέγοντας ότι «ανοίγουμε δυνατότητες για να μπορούν να έρχονται - με δίδακτρα, βεβαίως - ξένοι φοιτητές, οι οποίοι θα πληρώσουν και θα μείνουν στη χώρα μας και έτσι θα αξιοποιηθεί και η χειμερινή περίοδος (...) Είναι μια δυνατότητα, που θα συμβάλει και αυτή στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα της Περιφέρειας, κατά τους χειμερινούς μήνες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ