Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Επεσαν ολοκληρωτικά οι «μάσκες»

Καμιά αντιστασιακή δραστηριότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεν τεκμηριώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, που έληξε χθες το μεσημέρι

Οχι μόνο δεν είχε αντιστασιακή δράση, μα συνεργάστηκε με τις κατοχικές αρχές, συμμετέχοντας στις κατοχικές στρατιωτικές υπηρεσίες, ενώ, παράλληλα, έβγαλε παράνομα συντάξεις που δεν δικαιούνταν ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος. Αυτό αποκάλυψε χτες, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της, στη δίκη Κατριβάνου - Γιαννόπουλου, η συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Κατριβάνου, Ειρήνη Βενιού.

Συγκεκριμένα, η ίδια αναφέρθηκε στο ότι ο Ε. Γιαννόπουλος πήρε σύνταξη το 1951 με το βαθμό του βοηθητικού ανθυπασπιστή, όμως με το Βασιλικό Διάταγμα του 1952 του αφαιρέθηκαν οι βαθμοί. Ετσι, δε δικαιούται τη σύνταξη. «Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα, αν δικαιούται στο εξής τη σύνταξη αυτή, εφόσον κατήλθε στο βαθμό του απλού στρατιώτη, την οποία παράνομα συνέχιζε και την ελάμβανε», είπε η συνήγορος.

Αναφερόμενη στην περίοδο '81 - '82, από την οποία, ως βουλευτής και υπουργός, αρχίζει ο μηνυτής να φιλοτεχνεί αντιστασιακή δράση που πριν δεν ανέφερε ποτέ, είπε ότι στην αίτηση που υπέβαλε για να του αναγνωριστεί αντιστασιακή ιδιότητα, απέκρυψε το Βασιλικό Διάταγμα ΒΔ/52, βάσει του οποίου δεν εδικαιούτο των ευεργετημάτων, αφού είχε οριστικά απολυθεί.

Η συνήγορος έθεσε το ζήτημα κατά πόσον τα αρμόδια όργανα έκριναν ορθά για την αντιστασιακή δράση του Γιαννόπουλου.

«Ας μην αναζητάμε πολιτική δολιότητα ή πολιτικές συνωμοσίες, γιατί κανένας άλλος παρά ο μηνυτής υπέγραψε τις αιτήσεις του για να πάρει σύνταξη και έκανε τις δηλώσεις του στις ανακριτικές επιτροπές με όσα του καταμαρτυρούνται για την κατοχική του δράση», πρόσθεσε και κατέληξε η Ειρήνη Βενιού. «Τα στοιχεία με το άνοιγμα του απόρρητου στρατιωτικού φακέλου έδωσαν μιαν άλλη πιο τραγική διάσταση, δεν μπορεί να μένει καμιά αμφιβολία ότι ψεύδεται».

Αγορεύοντας, ο συνήγορος υπεράσπισης Τ. Παππάς αναφέρθηκε στην υπόθεση, λέγοντας πως δεν αφορά την αξιοπρέπεια δυο προσώπων, αλλά απονέμει και κατανέμει αξίες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε μια περίοδο όπου ο λαός μεγαλούργησε. Συνδέεται με το αίμα προσώπων που πολέμησαν για αξίες και όχι για προσωπική τακτοποίηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Τ. Παππάς, σχετικά με το παραπεμπτικό βούλευμα κατά του Θ. Κατριβάνου, επικρίνοντας έντονα τον εισαγγελέα, που το διαμόρφωσε δίνοντας βάση σε αναξιόπιστο αποδειχτικό υλικό, όπως είπε. Στιγμάτισε ιδιαίτερα τις απόψεις του για συμπεριφορές απαράδεκτες, τονίζοντας ότι τέτοιες απόψεις είναι επικίνδυνες.

Σχετικά με τους μάρτυρες της Πολιτικής Αγωγής, ο Τ. Παππάς επισήμανε κραυγαλέες αντιφάσεις και στοιχεία που αναιρέθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Πάντως, ο ίδιος είπε ότι και μέσα από τις καταθέσεις τους επιβεβαιώνεται πως ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος δε συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ακόμα, έκανε υπαινιγμούς για «κατευθυνόμενες δικηγορικές απαντήσεις, που δίνονται σε ένα μοτίβο που είναι κατασκευασμένο και εξυφαίνονται σε ένα μοτίβο που αφορά τον κύριο ενάγοντα».

Πουθενά δεν τεκμηριώνεται στοιχείο αντιστασιακής δραστηριότητας του μηνυτή, αντίθετα, τεκμηριώνεται συνεργασία με τον κατακτητή. Ο Τ. Παππάς έκανε λόγο ακόμα για «συμπεριφορά κατοχική», για να υπογραμμίσει πόσο βλαβερές υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές στις συνειδήσεις και τη δημόσια ζωή. Τα βαριά παραπτώματα που επέφεραν την οριστική απόλυση του Ε. Γιαννόπουλου (την οποία απέκρυψε ο ενάγων στις αιτήσεις για τις συντάξεις του) δείχνουν και το τι έγινε, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο συνήγορος, σχετικά με την κατοχική δράση του Ε. Γιαννόπουλου.

«Η απόφασή σας, που συμπίπτει και με τη ζοφερή συγκυρία της νέας τάξης και με τις αξίες που εμπνέει η μεγαλειώδης αντίσταση στους κατακτητές, που έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, δεν πρέπει να γίνει παίγνιο στα χέρια εκείνων που δείχνουν άλλες απαράδεκτες νοοτροπίες», κατέληξε, απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο Τ. Παππάς.

Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία και οι δικαστές αποσύρθηκαν για την έκδοση της απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ