Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
«Δικαίωση» μέσα από τον ... Κ. Σημίτη

Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση την περασμένη χρονιά δεν ήταν ότι ο Στ. Μάνος επιχείρησε την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, για να διαπιστώσει ότι «είναι μόνος», αλλά το γεγονός ότι οι άγριες νεοφιλελεύθερες θέσεις του, οι οποίες πριν από λίγα μόλις χρόνια αντιμετωπίζονταν ως κοινωνικά ανάλγητες και περιθωριακές, πλασάρονται από τα ΜΜΕ ως πρωτοποριακές και «άξιες συζήτησης και προβληματισμού».

Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στο ότι ο Στ. Μάνος «δικαιώνεται» μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και ενθαρρημένος από αυτή επιχειρεί, με τη βοήθεια των ΜΜΕ που τον αξιοποιούν στο έπακρο, να «ανοίξει νέους δρόμους», εννοείται προς νεοσυντηρητικές κατευθύνσεις. Αυτή ήταν και η πραγματική συμβολή του ιδρυτικού συνεδρίου που έγινε τον περασμένο Οκτώβρη.

Μια ενδεικτική αναφορά σε ορισμένες θέσεις που διατυπώθηκαν εκεί είναι αποκαλυπτική όχι τόσο για το πού το πάνε οι «Φιλελεύθεροι» του Στ. Μάνου, αλλά οι νεοφιλελεύθεροι απανταχού των κομμάτων του δικομματισμού. Για παράδειγμα, για την επίλυση του Κυπριακού θεωρούν ότι η ομοσπονδία δεν είναι η καλύτερη λύση, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι χειροκροτούν την αμερικανική λύση για συνομοσπονδία. Χειροκρότησαν την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Στ. Μάνος έστειλε συγχαρητήρια στον Κ. Σημίτη για τη στάση του στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Ζητούν την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και την αντικατάστασή της από τον επαγγελματικό στρατό. Τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης και νομιμοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών και «δειλά» υπέρ της αποποινικοποίησης του εμπορίου τους.

Περιττεύουν μάλλον οι αναφορές στην «κοινωνική πολιτική», η οποία πρέπει να ανατεθεί στους ιδιώτες, ενώ οι υπηρεσίες της υγείας και της παιδείας πρέπει να παρέχονται επί πληρωμή, στη βάση ενός συστήματος «εξατομικευμένης συνδρομής». Ο ίδιος ο Στ. Μάνος πρόσφατα δήλωσε ότι αισθάνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά με την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, παρά με τη ΝΔ και εμφανίστηκε έτοιμος για προεκλογική συνεργασία και με τα δύο μεγάλα κόμματα. Ισως, όμως, να μη χρειάζονται οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί εφαρμόζουν τα ίδια χωρίς να χρειάζονται πάντα να τα διακηρύσσουν όπως κάνει ο Στ. Μάνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ