Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανεργία κόλλησε στο 9,8% στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ»

Η ανεργία στις χώρες της «Ζώνης του ΕΥΡΩ» συνεχίζει να βρίσκεται στο ύψος της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, το ποσοστό της ανεργίας τον περασμένο Νοέμβρη παρέμεινε στο 9,8%. Τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν το Λουξεμβούργο (2,6%) και η Ολλανδία (2,8%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να έχει η Ισπανία (15,4%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, συνεχίζει να παραμένει υψηλότατο το ποσοστό ανεργίας των νέων σ' όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Το Νοέμβρη του '99 το γενικό ποσοστό ήταν στο 20,8%, ενώ στις χώρες της «Ζώνης» το ποσοστό ήταν 19,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες κάτω των 25 ετών έχει η Ιταλία με 30%!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον ίδιο μήνα, το Νοέμβρη 1999, το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία ήταν 4,6% και στις Ηνωμένες Πολιτείες 4,1%.

Η Eurostat εκτιμά ότι στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ υπάρχουν 15 εκατομμύρια άνεργοι γυναίκες και άνδρες.

Ομως οι αριθμοί της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν έχουν αμφισβητηθεί κατ' επανάληψη, όχι τόσο για την ακρίβεια των στοιχείων της ίδιας της υπηρεσίας, όσο για τα στοιχεία που δίνουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, τα πλέον αναξιόπιστα στοιχεία δίνονται από την ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτό το λόγο εξάλλου η Ελλάδα λείπει μονίμως από τους σχετικούς πίνακες. Μόλις πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 1998, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό της ανεργίας ήταν 11,3%.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι η ανεργία, ακόμη και μετά τις λογιστικές αλχημείες, παραμένει σε επίπεδο που ανησυχεί ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Για το λόγο αυτό οι «δεκαπέντε» αποφάσισαν να συζητήσουν και πάλι το θέμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Λισαβόνα στις 26 Μάρτη. Δεδομένου ότι έχουν αποφασίσει πως δε θα δώσουν ούτε ένα ΕΥΡΩ για τη δράση κατά της ανεργίας (όλα τα κονδύλια θα δοθούν από τα κράτη - μέλη), οι αποφάσεις τους θα κινηθούν προς την εφαρμογή της «Λευκής Βίβλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ