Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Φαρμακερές επιβαρύνσεις για τους αρρώστους

Το 2011 θα πληρώνουν - εκτός απ' τη συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα - και 152,9 εκ. ευρώ για φάρμακα που δεν καλύπτονται πια απ' τα Ταμεία

Νέες φαρμακερές επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο την υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας.

Τα μέτρα είναι η έκδοση νέας αγορανομικής διάταξης στις 13 Ιούνη 2011, ενώ μέχρι τα τέλη του Ιούνη θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λεγόμενη θετική λίστα των φαρμάκων, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Η λεγόμενη θετική λίστα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί και τα οποία θα καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων. Ομως, η θετική λίστα είναι ο προάγγελος της «ασφαλιστικής λίστας», όπως είπε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.

Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των τιμών των φαρμάκων. Για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις αναφέρουμε το εξής παράδειγμα: Εστω ότι ένα φάρμακο «φεύγει» απ' τη φαρμακοβιομηχανία σε τιμή 100 ευρώ. Αν κατευθυνθεί προς τα νοσοκομεία, τότε ο φαρμακοβιομήχανος θα το χρεώσει 81 ευρώ, γιατί θα πρέπει να κάνει εκπτώσεις 19%. Αν το φάρμακο διατεθεί στην αγορά και φτάσει στον άρρωστο μέσω των φαρμακείων, τότε ο φαρμακοβιομήχανος θα το χρεώσει με 100 ευρώ. Θα ακολουθήσουν το κέρδος του φαρμακεμπόρου, του φαρμακοποιού και ο ΦΠΑ και η Λιανική Τιμή θα φτάσει κοντά στα 150 ευρώ.

Τα φάρμακα με την ασφαλιστική τιμή θα διατίθενται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ο ασφαλισμένος θα πληρώνει συμμετοχή 25%. Θα είναι, όμως, όσα περιλαμβάνονται στη θετική λίστα. Ετσι, ο ασφαλισμένος θα αναγκαστεί να πληρώσει τα εκτός της θετικής λίστας φάρμακα στην τιμή των 150 ευρώ ή ακόμα υψηλότερα, αν καθιερωθεί η «ελεύθερη τιμή στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς», που ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Διονύσιος Φιλιώτης. Είναι αποκαλυπτική η δήλωση της Αθηνάς Δρέττα: «Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορεί να καλύπτει να πληρώνει κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά».

Με αυτήν τη διπλή τιμή οι πολυεθνικές κρατούν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στη χώρα μας και διατηρούν τους μεγαλύτερους μέσους όρους τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κέρδη τραβάνε την ανηφόρα

Ετσι καταφέρνουν - παρά την κρίση - να έχουν και υψηλή κερδοφορία. Τα περιθώρια του μεικτού κέρδους της φαρμακοβιομηχανίας για το 2009 έφτασε σε 34,33%, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP (31.5.2011). Παρά την υψηλή κερδοφορία τους, η φαρμακοβιομηχανία πέταξε στο δρόμο 2.500 εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών. Δηλαδή, πέταξαν στο δρόμο - και μάλιστα τους μισούς με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου - το 11,4% απ' τους 22.000 απασχολούμενους στον κλάδο του φαρμάκου.

Αποκαλυπτικά για τα χαράτσια στα φάρμακα, που επιβάλλει η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χτες στο 2ο Συνέδριο Fharma Conference ο Διευθυντής του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο των βιομηχάνων) Γιάννης Στουρνάρας. Οι περικοπές στο χώρο του φαρμάκου για το 2011 υπολογίζονται σε 1,038 δισ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά είναι και περισσότερα από 1.100 φάρμακα («αρνητική λίστα») που, ενώ συνταγογραφούνται απ' τους γιατρούς, τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους. Γι' αυτά τα φάρμακα θα πληρώσουν 132 εκ. ευρώ. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν και 20,9 εκ. ευρώ για τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους το 14,7%. Κι όμως, αυτό το χαράτσι η κυβέρνηση το βαφτίζει σπατάλη, για να δικαιολογήσει την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της, που ο Ανδρέας Λοβέρδος την παρουσίασε χτες ως «διαβατήριο σωτηρίας της χώρας και της ευρωζώνης»....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ