Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δάνεια, αποκρατικοποιήσεις και νέες ανατροπές

Ολα τα εναλλακτικά σενάρια, που βολεύουν το κεφάλαιο, μελετάνε τα επιτελεία της πλουτοκρατίας, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης πτώχευσης

Το κεφάλαιο κερδίζει από τα δάνεια και τις ανατροπές που τα συνοδεύουν. Ολα τα σενάρια που απεργάζονται τα αστικά επιτελεία για την κρίση, συμφέρουν την πλουτοκρατία

Eurokinissi

Το κεφάλαιο κερδίζει από τα δάνεια και τις ανατροπές που τα συνοδεύουν. Ολα τα σενάρια που απεργάζονται τα αστικά επιτελεία για την κρίση, συμφέρουν την πλουτοκρατία
Απέναντι στην προοπτική της άναρχης χρεοκοπίας της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία παίρνει τα μέτρα της και εμφανίζεται να συνομολογεί, παρά τις ασίγαστες αντιθέσεις της, στη χορήγηση νέων ληστρικών δανείων προς την Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια, με τη ρητή απαίτηση να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και να κλιμακωθεί η επίθεση σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ληστρικό χαρακτήρα των δανείων των ιμπεριαλιστών προς την Ελλάδα αποκαλύπτει η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, η οποία, για να πείσει τον αυστριακό λαό να δεχτεί νέα φοροαφαίμαξη, στο όνομα της καταβολής των δόσεων του δανείου, ξεκαθαρίζει ότι από τη «βοήθεια» προς την Ελλάδα «μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19 εκατ. ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό. Δανείζουμε τα χρήματα, δεν τα χαρίζουμε».

Ταυτόχρονα, πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου αναπαράγουν τα σενάρια για νέο δανεισμό της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε μια εθελοντική επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Ολι Ρεν επαναλαμβάνει ότι η «λύση» για την Ελλάδα είναι οι γενναίες περικοπές στα πρότυπα των όσων έκανε το Βέλγιο τη δεκαετία του 1990 (όταν εφάρμοσε ένα πρόγραμμα λιτότητας και αποκρατικοποιήσεων για να μειώσει το έλλειμμα από το 8,4% στο 3%, προκειμένου να πιάσει τα όρια του Μάαστριχτ), σε συνδυασμό με την προθυμία των πιστωτών να μετακυλήσουν τα ομόλογα που λήγουν, υιοθετώντας ένα μοντέλο αντίστοιχο με την «πρωτοβουλία της Βιέννης», όπου ευρωπαϊκές τράπεζες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τα υποκαταστήματά τους σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους.

«Η βασική ιδέα θα ήταν οι τράπεζες να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε εθελοντική βάση», εξηγεί ο Ο. Ρεν και υπογραμμίζει: «Μελετούμε κατά πόσον είναι εφικτή και αποτελεσματική η εθελοντική αναδιάρθρωση ή η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, στο μέτρο που αυτή δεν προκαλεί "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή στο βαθμό που δε θα εκληφθεί από τις αγορές ως χρεοκοπία».

Καταλήγουν στο χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Dow Jones Newswires», μέχρι το τέλος του Ιούνη, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα έχουν αποφασίσει τη χορήγηση του νέου δανείου στην Ελλάδα, ύψους 30 δισ. ευρώ για φέτος και ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν επιπλέον 30 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν δύο χρόνια. Παράλληλα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι συζητιέται ένα ακόμα σενάριο, εκείνο που είχε προτείνει στο παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση, να ζητηθεί, δηλαδή, από τους ιδιώτες επενδυτές να συμφωνήσουν εθελοντικά στην επιμήκυνση κατά τρία χρόνια των ελληνικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 - 2014.

Παράλληλα, δημοσίευμα της γαλλικής «Les Echos» εκτιμά ότι στόχος των ηγετών της ευρωζώνης φαίνεται να είναι η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου διάσωσης έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιούνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βάσεις της συμφωνίας αναμένεται να συζητηθούν στους κόλπους του Γιούρογκρουπ στις 6 ή στις 13 Ιούνη, προκειμένου να επικυρωθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Ιούνη, πριν δηλαδή από τη Σύνοδο Κορυφής. Τα ανταλλάγματα για το νέο δάνειο θα είναι «δραστικά μέτρα», που αφορούν κυρίως σε επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα τεθεί υπό ευρωπαϊκή επίβλεψη, καθώς και νέα μέτρα περιστολής δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Στο ίδιο πνεύμα, δημοσίευμα της βελγικής «L' Echo», εκτιμά ότι η ΕΕ προσανατολίζεται σε ένα συμβιβασμό, σχετικά με τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια πιο «αυστηρή θεραπεία λιτότητας», τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών, οι οποίοι ενδέχεται να δεσμευτούν να εξαγοράσουν το ελληνικό χρέος. Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, σημειώνεται ότι οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών που συνεδρίασαν χτες στη Βιέννη, με αντικείμενο το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, χρειάζεται να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αντίθετες απόψεις μεταξύ των διαφόρων κυβερνήσεων των κρατών - μελών και των οργάνων της ΕΕ, όπως η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε μια επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Σενάρια για τη στάση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «πλέον θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ δε θα καταβάλει το μερίδιό του στην επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του Ιούνη», καθώς επιτρέπεται να καταβάλει τη δόση «αν η χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος είναι διασφαλισμένη για 12 μήνες. Η τρόικα προφανώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν συμβαίνει». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο, ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μην απαιτηθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

Την ίδια στιγμή, ο Οτο Φρίκε, σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα προϋπολογισμού, ξεκαθαρίζει ότι «η συνεισφορά του ΔΝΤ είναι και παραμένει πραγματική και νομική προϋπόθεση για να πληρώσει η Γερμανία το μέρος που της αντιστοιχεί». Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζει την απαίτηση της πλουτοκρατίας για συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα στις αποκρατικοποιήσεις και τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις και τονίζει ότι «επιθυμώ κατ' αρχάς να λέει η έκθεση της τρόικας το είδος των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, όμως ξέρετε ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της έχει κρίσιμη σημασία για τους Ευρωπαίους γενικά, και προφανώς και για μας τους Γερμανούς».

Πάντως, ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στην καταβολή της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για κοινό πρόγραμμα των εταίρων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι από τη στάση του ΔΝΤ εξαρτάται το σύνολο του δανειακού προγράμματος, καθώς σημειώνει ότι «μόνο από κοινού μπορούμε να συνεχίσουμε τη βοήθεια, ακόμα και όσον αφορά το ζήτημα της εκταμίευσης μελλοντικών δόσεων».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση αναθεώρησης των όρων του δανείου (π.χ. μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμής), η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, τονίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να τρέξουν «πολύ συγκεκριμένα και πολύ υλοποιήσιμα» και πώς μπορούν να εξαλειφθούν κάθε είδους καθυστερήσεις.

Απαιτούν νέα πεδία κερδοφορίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου διαθέτει λίστα περίπου 75.000 κρατικών ακινήτων προς πώληση. Στο δημοσίευμα παρατίθεται δήλωση του γενικού διευθυντή Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Αριστοτέλη Καρυτινού, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τις πωλήσεις ή την ενοικίαση της κρατικής ακίνητης περιουσίας εκτιμώνται στα 15 με 30 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση τα τοποθετεί στα 15 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη γερμανική «Handelsblatt», η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την ελληνική κυβέρνηση. Ανοιχτό παραμένει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κατά πόσον το ΔΝΤ, η ΕΕ ή η ΕΚΤ θα εμπλέκονται στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή, την απαίτηση της πλουτοκρατίας για ακόμα περισσότερο κρατικό χρήμα στα ταμεία των τραπεζών μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εκφράζει δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», στο οποίο τονίζεται ότι «το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών υποβαθμίζεται συχνά, αλλά μία αναδιάρθρωση μπορεί να απαλλάξει την Ελλάδα από ένα μέρος του χρέους, μπορεί όμως να αξιολογηθεί και ως χρεοκοπία.

Η συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν η ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ασφάλεια για τις πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες και έτσι να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εφόσον εξαρτάται πια από την ΕΚΤ (...) Ενα εθνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών, όπως το γερμανικό SOFFIN, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει χρήματα και εφόσον ανήκει στην ευρωζώνη δεν μπορεί ούτε καν να εκδώσει χρήμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ