Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κορόνες και ελιγμοί για να εμπεδωθεί η συναίνεση

Αξιοποιεί και τις παραινέσεις της ΕΕ, για να επιταχύνει την πιο επιθετική σύμπλευση των αστικών κομμάτων ενάντια στο λαό

Στη συναίνεση των αστών και των κομμάτων τους, οι εργαζόμενοι και ο λαός καλούνται να αντιτάξουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής
Στη συναίνεση των αστών και των κομμάτων τους, οι εργαζόμενοι και ο λαός καλούνται να αντιτάξουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής
Με τα «πρόθυμα» κόμματα να συντρέχουν στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συναίνεση, η κυβέρνηση στήνει σκηνικό ακόμα πιο επιθετικής συμπόρευσης ενάντια στο λαό, αξιοποιώντας και τις «προτροπές» του Ολι Ρεν και της ΕΕ, που κάλεσαν σε «διακομματική συνεννόηση», για την εφαρμογή του «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» (Μνημόνιο 2).

Σηκώνοντας, από τη μια, ψευτοπατριωτικές κορόνες και λέγοντας, από την άλλη, ότι η ακόμη πιο στενή συνεργασία είναι υπόθεση των ντόπιων αστικών κομμάτων, η κυβέρνηση ανάγει σε «εθνική αναγκαιότητα» τη δεδομένη συνεννόηση, καλώντας ουσιαστικά το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης να βάλει ακόμα μεγαλύτερη πλάτη για την προώθηση των αντιδραστικών μέτρων.

Ο Γ. Παπανδρέου, την επόμενη βδομάδα, θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Οι συναντήσεις θα γίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από διάγγελμα του πρωθυπουργού και αφού πρώτα το υπουργικό συμβούλιο θα έχει εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «ποντάρει» στη μεγαλύτερη συναίνεση που μπορούν να του προσφέρουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα μέσα στη Βουλή, σε επιμέρους άρθρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε προχτές στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» ότι θα «πάρει όσα πρόσθετα μέτρα χρειαστούν» και η κυβέρνηση ήδη ξαναγράφει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την αρχή, με στόχο να κατεδαφίσει εκ νέου μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και να εκποιήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Μπροστά ακριβώς στην ένταση της επίθεσης που σηματοδοτεί το «Μνημόνιο 2», η κυβέρνηση καλεί σε «ταξικό μέτωπο» για να αντιμετωπιστεί το κίνημα και οι δεδομένες λαϊκές αντιδράσεις.

«Η ανάγκη για συναίνεση επιβάλλεται από τις ίδιες τις περιστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διαρκεί μέχρι και το 2015 και ξεπερνάει την κοινοβουλευτική θητεία της κυβέρνησης».

Ηδη, βουλευτές της ΝΔ σπεύδουν να σημειώσουν σε όλους τους τόνους ότι υπάρχουν «μέτρα» του μεσοπρόθεσμου που μπορεί να δοθεί συναίνεση και να ψηφιστούν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέσα στην τετραετία, βρίσκει «σύμφωνη» τη ΝΔ. Οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελούν στρατηγικές επιλογές των εταίρων του δικομματισμού.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Οσο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε πλήρη σύμπλευση προετοιμάζουν τη σφαγή των λαϊκών στρωμάτων, κυβερνητικά στελέχη στήνουν μιαν αποπροσανατολιστική επιχείρηση για τα «όρια» των παρεμβάσεων της ΕΕ. «Είναι λάθος ο Ολι Ρεν να λέει πως όταν υπάρχει συναίνεση λειτουργεί καλύτερα η δημοκρατία», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Ολι Ρεν με τις δηλώσεις του προσθέτει «πολιτικούς όρους στην διαχειριστική θέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό κράτος κάτι που δεν είναι ορθό και δυσχεραίνει τα πράγματα». Επί της ουσίας, ο Θ. Πάγκαλος έσπευσε να προασπίσει το δικομματικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία και τη λειτουργία του σαν «βαλβίδα εκτόνωσης» της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ανέφερε ακόμα πως «δεν πιστεύει στην πολιτική συναίνεση ως σύστημα διακυβέρνησης», αλλά πρόσθεσε πως «δεν είναι αντιπολίτευση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους μια αντιπολίτευση που λέει "όχι" σε όλα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η εθνική συνεννόηση «είναι υπόθεση δική μας και όχι κάτι που επιβάλλεται από τρίτους». Η συναίνεση «δεν επιβάλλεται από έξω, αυτά τα υποστηρίζουν όσοι θέλουν να βγάλουν τις ευθύνες από πάνω τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Χρ. Παπουτσής, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε:«Η έννοια του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου είναι λίγο δυσδιάκριτη πλέον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την άποψη αυτή, έχω την αίσθηση ότι στην επίκληση να υπάρξει συναίνεση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της Ελλάδας, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ και είναι το αυτονόητο. Δεν είπε κάτι καινούριο, δηλαδή, ο κ. Ολι Ρεν».

Στο ίδιο πνεύμα, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τ. Χυτήρης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι «θεωρούν ότι θα ήταν καλό να υπάρχει μια συνεννόηση όπως και στην Πορτογαλία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ