Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ πίσω από τις εντυπώσεις

Διαβεβαιώνει με κάθε αφορμή ότι «κρατάει τα μπόσικα» στην εφαρμογή των μέτρων που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητάνε από το λαό και τη νεολαία να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και να συναινέσουν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ήττα της πολιτικής τους

Eurokinissi

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητάνε από το λαό και τη νεολαία να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και να συναινέσουν στη σφαγή των δικαιωμάτων τους. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην ήττα της πολιτικής τους
Φραστικές επιθέσεις κατά των αξιωματούχων της ΕΕ που «εκβιάζουν για συναίνεση» εξαπέλυσε δημαγωγικά ο Αντ. Σαμαράς, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να βάζει γερές πλάτες στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να σπρώχνει για να επιτευχθεί η συναίνεση σε πιο προωθημένη βάση. Η δήθεν οργισμένη και εν πολλοίς υποκριτική αντίδραση του προέδρου της ΝΔ στην παρέμβαση των Βρυξελλών για συναίνεση, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις των Ζ. Γιούνκερ και Ο. Ρεν, γίνεται κυρίως για λόγους εντυπώσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου του κόμματός του ως αναχώματος του αστικού πολιτικού συστήματος για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.

«Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα», ήταν η δήλωση που έκανε χτες το πρωί ο Αντ. Σαμαράς για να απαντήσει στις δηλώσεις που είχαν κάνει την προηγούμενη μέρα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Γιούνκερ και ο επίτροπος Ο. Ρεν, αξιώνοντας τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ακόμα πιο οξύς εμφανίστηκε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο οποίος δικαιολογώντας την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι δηλώσεις που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά καταργούσαν και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση». Ταυτόχρονα, όμως, ο Γ. Μιχελάκης άφησε να διαφανούν οι πραγματικές επιδιώξεις του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας πως η δήλωση του ήταν «δήλωση εθνικού ηγέτη και όχι αρχηγού κόμματος»...

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα προσχήματα -όπως τα χαρακτηρίζει- για έλλειψη συναίνεσης και να προχωρήσει στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, διαμηνύοντας σαφώς ότι η ίδια θα συνεχίσει να βάζει πλάτες. Απαντώντας στην έκκληση του πρωθυπουργού για «εθνική συνεννόηση και συναίνεση», ο Γ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε με νόημα: «Η έλλειψη συνεννόησης είναι αυτή που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της; Η έλλειψη συνεννόησης είναι αυτή που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις; Η έλλειψη συνεννόησης είναι αυτό που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες;».

Από την άλλη η ΝΔ επιχειρεί να λανσάρει τη δική της πρόταση για «επανεκκίνηση της οικονομίας» ως βάση για τη συναίνεση, διαβεβαιώνοντας ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμπεριλάβει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προτάσεις από το «Ζάππειο 2», η ΝΔ θα τα ψηφίσει, αλλά δε θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Κλίμα υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση καλλιεργούν την ίδια στιγμή μια σειρά στελέχη της ΝΔ. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να εκμεταλλευτεί τη στάση της ΝΔ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα καινούργιο τοπίο στον τόπο». Επισήμανε μάλιστα ότι «οι θέσεις της ΝΔ γενικότερα διευκολύνουν την κυβέρνηση, διότι είναι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές στον τόπο αυτό να βγει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να λέει πάγωμα των προσλήψεων για 3 χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «διαμορφώνεται ένα πεδίο συνεννόησης σε κάποιους κεντρικούς στόχους», αναφέροντας ως τέτοιους ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Στοιχίζονται και οι άλλοι «πρόθυμοι»

«Σαφώς και υπάρχει κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα. Το κακό όμως για τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά είναι το ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό των ερωτωμένων, που ανέρχεται στο 80% περίπου, πιστεύει ότι αυτοί δεν ασκούν σωστά το ρόλο τους», σχολίασε τα περί συναίνεσης ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας να επαληθευτεί ο ρόλος του Κοινοβούλιου ως «χώρος προτάσεων και συνεννόησης». Μιλώντας το βράδυ στο «Μέγκα», ζήτησε κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη και Κουβέλη, με «συνεννόηση σε μίνιμουμ πρόγραμμα και στα πρόσωπα που θα το υλοποιήσουν».

Εκκληση για εθνική συνεννόηση απηύθυνε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι κατώτεροι των προσδοκιών, εάν δεν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το οποίο απαιτεί ο ελληνικός λαός είναι εθνική συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση». Την εκτίμηση ότι συναίνεση δεν μπορεί να επιβληθεί «διότι καμιά πολιτική δύναμη δεν προτίθεται να εκχωρήσει την πολιτική της θέση για τα ζητήματα της οικονομίας και της χώρας σε ένα γενικό και αόριστο κλίμα συναίνεσης», εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, ζητώντας επί της ουσίας η προσέγγιση μεταξύ των αστικών δυνάμεων να γίνει με άλλους όρους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ