Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν ενδώσει στα ρατσιστικά κελεύσματα ακροδεξιών, φασιστοειδών, που προσπάθησαν να καπηλευτούν τη δολοφονία του 44χρονου στη Γ' Σεπτεμβρίου και Ηπείρου. Προσπάθησαν να τους βάλουν στη διαδικασία να αρχίσουν να κυνηγούν μετανάστες μαζί τους, προσπαθούν κάθε μέρα να τους φανατίσουν και να τους δείξουν σαν λύση τη βία σε βάρος των μεταναστών. Ομως, οι κάτοικοι της περιοχής, με τη στάση τους, δε συντάσσονται με τη δράση των ακροδεξιών. Εκφράζουν την οδύνη για το χαμό του γείτονά τους, Μ. Καντάρη, καθώς και την οργή τους, με οξείς μάλιστα χαρακτηρισμούς, για την ανυπαρξία οποιασδήποτε προστασίας των οικογενειών τους από τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων. Και θεωρούν υπεύθυνους κυβέρνηση και δήμο για την όξυνση της πολύμορφης εγκληματικότητας που μαστίζει την περιοχή τους.

Οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και κάτοικοι του κέντρου πρέπει να οργανώσουν κοινή πάλη ενάντια στα κυκλώματα και τους μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Και μπορούν να εμπνευστούν γι' αυτό και από τη στάση της οικογένειας του δολοφονημένου που αντιτάχθηκε στα φασιστοειδή και άλλους που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το θάνατο και την κηδεία του ανθρώπου τους. Από τη στάση της πλειοψηφίας των κατοίκων και γειτόνων του 44χρονου, αλλά και από τη στάση του μετανάστη εργαζόμενου στη λαϊκή των Εξαρχείων το περασμένο Σάββατο, που με κίνδυνο της ζωής του έπεσε στη φωτιά για να σώσει την Ελληνίδα ανθοπώλη, που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη σε μοτοσικλέτα. Κοινός είναι ο εχθρός και για τους Ελληνες και για τους μετανάστες εργάτες.

Επαίρονται για τα αντεργατικά μέτρα

Για τις επιτυχίες της κυβέρνησης κομπορρημονούσε, χτες, στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη. Τι, όμως, διαφήμιζε από το έργο του υπουργείου της; Μα φυσικά τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, το γεγονός ότι «πολλές επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει το νέο θεσμικό και πιο ευέλικτο πλαίσιο συνθηκών εργασίας για να προσαρμόσουν το κόστος λειτουργίας τους στις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Το 2010, μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, όπως μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία». Ακόμα ότι: «Οι ρυθμίσεις για τη δοκιμαστική περίοδο των εργαζομένων, τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, την εκ περιτροπής απασχόληση και τη μερική απασχόληση προσφέρουν στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία προσαρμογής του εργατικού τους κόστους, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές...». Και έδινε γραμμή για την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για να προχωρήσουν στις Ειδικές Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας...

Την ίδια στιγμή δεσμευόταν για νέες αντεργατικές παρεμβάσεις καθώς είπε:

«Παρακολουθούμε στενά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας και, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, προωθούμε, τον επόμενο μήνα, βελτιωτικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την άρση αντικινήτρων στη χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την παροχή πρόσθετων κινήτρων για πρόσληψη νέων για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας». Αρα, τσάκισμα του 8ωρου με 10ωρα και 12ωρα και βάλε όπου δεν πληρώνεται η υπερεργασία, επέκταση της προσωρινής απασχόλησης με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, νέα κίνητρα στις επιχειρήσεις για την απασχόληση νέων που θα αμείβονται κάτω και από το κατώτερο μεροκάματο. Ποιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά το κυβερνητικό ταξικό της έργο;

Δεν τέλειωσαν με τις αστικές συγκοινωνίες...

Το «ξεχαρβάλωμα» των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας αλλά και η επίθεση στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως οι κυβερνητικοί εγκάθετοι στο συνδικαλιστικό κίνημα προσπάθησαν να πείσουν το προηγούμενο διάστημα. Ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα οι μετατάξεις 1.440 περίπου υπαλλήλων του ΟΑΣΑ, σε άλλες, υποτίθεται, υπηρεσίες του Δημοσίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών διαπιστώνει ότι όχι μόνο τα αρχικά νούμερα για τη μείωση των ελλειμμάτων δεν της βγαίνουν, αλλά πλέον βρίσκεται στο σημείο να μην μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της ακόμη και για την παροχή του 45% του κόστους λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών μέσω κρατικής επιδότησης. Ακόμη χειρότερα, βρισκόμαστε στο σημείο, που η «κόκκινη γραμμή» την οποία υποτίθεται είχε χαράξει ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, δηλαδή ότι κανείς εργαζόμενος των αστικών συγκοινωνιών δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του, τείνει να αποδειχτεί ως μία ακόμη ανούσια κυβερνητική υπόσχεση, ένα ακόμη χονδροειδές ψέμα. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων σε «διαπραγματεύσεις» για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κανονισμών προσωπικού, που, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, θα μετατρέψουν τους όρους εργασίας των υπαλλήλων στις αστικές συγκοινωνίες σε πραγματικό καθεστώς «γαλέρας».

Η κατάσταση και στο συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όχι στο «παρά πέντε» αλλά στο... «και δέκα». Αν δεν απομονωθούν από τους απλούς εργαζόμενους οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές και οι παρατρεχάμενοί τους, αν δεν ενισχύσουν άμεσα τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου τους, ώστε να ορθώσουν πραγματικό φραγμό στην κυβερνητική πολιτική και να περάσουν στην αντεπίθεση, οι συνέπειες που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι εξαιρετικά οδυνηρές. Και μάλιστα στο πολύ κοντινό μέλλον...

Πρωτοβουλία πολλαπλών στοχεύσεων

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, πολλαπλών μηνυμάτων και στοχεύσεων, ήρθε να σηματοδοτήσει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες. Ο λόγος για την πρωτοβουλία των Οργανώσεων Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ να διοργανώσουν τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, το οποίο ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και θα κορυφωθεί το ερχόμενο. Το σφύριγμα έναρξης του τουρνουά γίνεται σε μια χρονική συγκυρία, που η κυβέρνηση προωθεί απλόχερα την πολιτική συμβιβασμού με το πρόβλημα των ναρκωτικών, μέσω της ενίσχυσης της υποκατάστασης αντί της θεραπείας, στραγγαλίζοντας την πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη, εξαγγέλλοντας σχέδια αποποινικοποίησης κ.λπ. Την ίδια ώρα, σε εννέα γήπεδα των δυτικών προαστίων συναντιούνται παιδιά Ελλήνων και ξένων εργατών και, με «σπόνσορα» το ταξικό τους ένστικτο και την αλληλεγγύη, παίζουν για την ίδια φανέλα. Εκείνη των δικαιωμάτων στη ζωή. Χωρίς ναρκωτικά, με δικαίωμα στον αθλητισμό, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στη δουλειά. Ολα όσα συνιστούν Πρωτογενή Πρόληψη.

Τόσο από τις εξορμήσεις που προηγήθηκαν του τουρνουά, όσο και από την επαφή με τις 42 ομάδες που συμμετείχαν και αποτελούνται από μαθητές, τους γονείς και φίλους που γεμίζουν τις κερκίδες «αγκαλιάζοντας» τη διοργάνωση, αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη για περισσότερες πρωτοβουλίες. Εκφράζεται η «δίψα» για δράσεις και εκδηλώσεις, που θα τους επιτρέπουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, σε ελεύθερους χώρους, μακριά από ουσίες, με «καθαρά» μηνύματα που θα απέχουν έτη φωτός από πολιτικές των «Yes men» και «ναι μεν, αλλά».

Η ΚΝΕ είναι η μοναδική πολιτική νεολαία με καθαρό και αταλάντευτο ιδεολογικό - πολιτικό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε εκδήλωσή της, κόντρα στη ναρκωκουλτούρα, αναδεικνύει όλες τις πραγματικές παραμέτρους του προβλήματος, κόντρα σε όσους επιλέγουν να προβάλλουν τις αιτίες του μονοσήμαντα και χωρίς βάθος. Εκφράζει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές την κατηγορηματική αντίθεσή της στο διαχωρισμό «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών, στην αποποινικοποίησή τους. Τάσσεται ενάντια στα προγράμματα υποκατάστασης, που - όταν δε σκοτώνουν - συντηρούν και δε θεραπεύουν. Η ΚΝΕ στέκεται απέναντι στην πολιτική που θέλει την πρόληψη και την απεξάρτηση αποκομμένες μεταξύ τους και να πέφτουν στα χέρια ιδιωτών. Αγωνίζεται για να μη νομιμοποιήσουν οι νέοι στη συνείδησή τους το πρόβλημα, να μη συμβιβαστούν με τα ναρκωτικά, να μην πέσουν στην παγίδα της φυγής και της παραίτησης.

Είναι η καθημερινή απάντηση σ' ένα απάνθρωπο ταξικό σύστημα που πνίγει σε οικονομικά αδιέξοδα τα «στεγνά» προγράμματα και τα Κέντρα Πρόληψης, μοιράζει απλόχερα υποκατάστατα τώρα και με συνταγή γιατρού, θέλει νομιμοποιημένη τη χρήση όλων των ναρκωτικών και την ίδια στιγμή στέλνει στη φυλακή απεξαρτημένους για μικροαδικήματα που έκαναν όταν ήταν στη χρήση αποδυναμώνοντας την ελπίδα χιλιάδων νέων που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης. Γι' αυτό και αυτές οι καθημερινές απαντήσεις, αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν. Πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος η πολύμορφη δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ζητούν «υπευθυνότητα» στα βάρβαρα μέτρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ δήλωσε ότι «δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο» και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «μπορεί να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο». Συμπέρασμα: Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο...

Οχι φυσικά γιατί θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας είναι πάντα αληθείς, έχουν φερεγγυότητα και αξιοπιστία. Είναι μάλλον απίθανο να πιστεύει έστω ένας Ελληνας ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

Απλά, όταν δύο υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν αντιφατικές δηλώσεις, σημαίνει απλούστατα ότι ετοιμάζεται κάποιο ...«μεγάλο κόλπο» και προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να το παρουσιάσουν.

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας, περί του ότι δε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και δε θα έχουμε «οριζόντιες» περικοπές μισθών.

Προφανώς, θα βρουν άλλον τρόπο να εισπράξουν φόρο από το λαό και θα περικόψουν τις αποδοχές πλαγίως, εμμέσως ή με ό,τι άλλο τους προμηθεύσει η εφευρετικότητά τους.

ΤΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ, βεβαίως, όλων αυτών ήρθε από τον πρωθυπουργό, που για άλλη μια φορά ζήτησε «εθνική συνεννόηση» και «υπευθυνότητα»!

Ιδίως αυτή, τη δεύτερη λέξη την έχουν πλέον αναγάγει σε κεντρικό σύνθημα. Μόνο που «υπεύθυνος» είναι αυτός που αντιλαμβάνεται ότι έχει ευθύνη για κάτι. Μπορούν να βρουν ένα λόγο, που για την κρίση είναι υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι;

Εκτός αν τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ που παράγουν τόκους στις ελβετικές τράπεζες (δηλαδή, παραπάνω από το συνολικό χρέος της Ελλάδας) είναι καταθέσεις ανθρώπων του μεροκάματου και δεν το έχουμε καταλάβει.

Επειδή, όμως, σπανίως συναντάς τέτοιους ανθρώπους να πίνουν καφέ πλάι στη λίμνη της Γενεύης ή να κάνουν «σπα» σε θέρετρα των Αλπεων, ας αφήσουν το δούλεμα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Λαϊκή απάντηση στο «μαύρο μέτωπο»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η επιθετική συναίνεση και η «ανιδιοτελής» συστράτευση των αστικών κομμάτων είναι το μέσο για να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Είναι τόσο άγρια που δεν αντέχει μόνη της η κυβέρνηση και γι' αυτό ζητά βοήθεια. Το παραδέχθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο «Εκόνομιστ», λέγοντας ότι «πέρα από τη δέσμευση, την αποφασιστικότητα και την πολιτική μας βούληση, έχουμε και τις συμπράξεις μας, τις συμμαχίες μας και εντός Ελλάδας» (σ.σ. οι εκτός Ελλάδας σύμμαχοι είναι βέβαια η τρόικα ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ). Στη βάση αυτή ανέδειξε την αναγκαιότητα «μιας νέας εθνικής συνεννόησης εντός της χώρας μας», η οποία «πρέπει να εκφραστεί από όλους, την κοινωνία, τους επιχειρηματίες, τους κοινωνικούς εταίρους, μέχρι βέβαια και τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων». Η στρατηγική και οι στόχοι αυτής της «εθνικής συναίνεσης» προέκυπταν αβίαστα από την υπόλοιπη ομιλία του πρωθυπουργού, όπου παρουσίασε με σαφήνεια το μέγεθος της δίχως τέλος αντιλαϊκής λαίλαπας: «Εθελούσιες» απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, νέα σφαγή στους μισθούς μέσω του ενιαίου μισθολογίου ώστε να εξισωθούν με αυτούς στον ιδιωτικό τομέα, συγχωνεύσεις ή κλείσιμο δημοσίων φορέων, πετσόκομμα των κοινωνικών επιδομάτων, κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους οικονομικά ασθενέστερους, υλοποίηση του σχεδίου για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις παντού, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Η εθνική συναίνεση, δηλαδή το μαύρο μέτωπο πλουτοκρατίας - τρόικας - κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΗΣΥ - κοινωνικοί εταίροι, είναι δεδομένη και διαχρονικά αποδεδειγμένη στην πράξη. Αυτό που ζητούν είναι να παγιδεύσουν και να καθυποτάξουν το λαό. Τώρα όμως είναι η ώρα ο λαός να συγκροτήσει τη δική του συμμαχία και να αντεπιτεθεί, χαράσσοντας το δικό του δρόμο για την εξουσία.

Θέατρο για ευρω-παρεμβάσεις

Υποκριτικές και ψεύτικες οι δήθεν οργισμένες αντιδράσεις των αστικών κομμάτων στις παρεμβάσεις των ευρωενωσιακών αξιωματούχων, που ζητούν περισσότερη συναίνεση για να προχωρήσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Κυβερνητικά στελέχη και ηγεσία της ΝΔ εμφανίζονται ως δήθεν θιγμένοι, χαρακτηρίζοντας ταπεινωτική για το εγχώριο αστικό πολιτικό σύστημα μια τέτοια παρέμβαση. Καταρχήν τους έχουν δώσει αυτό το δικαίωμα, αφού τους έχουν αναγορεύσει «ισότιμους» συμμάχους στον πόλεμο της πλουτοκρατίας κατά του λαού, νομιμοποιώντας μάλιστα τη συμμετοχή τους μέσω της συμφωνίας για το μνημόνιο. Επίσης, την «εθνική συναίνεση», δηλαδή την ανοιχτή συνεργασία κυβέρνησης - ΝΔ, την επιθυμεί διακαώς η εγχώρια πλουτοκρατία. Τα στελέχη της Κομισιόν και του Γιούρογκρουπ έρχονται απλά να βάλουν πλάτες, πιθανότατα μάλιστα μετά από πρόσκληση που τους έχουν απευθύνει τόσο η κυβέρνηση όσο και «φορείς της αγοράς». Θέλουν και οι ξένοι σύμμαχοι της κυβέρνησης να συμβάλουν στην «εθνική συναίνεση», όχι γιατί έχουν αμφιβολίες για τη στάση ή την πολιτική που θα εφαρμόσει αργότερα η ηγεσία της ΝΔ, αλλά για να τρομοκρατήσουν το λαό ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» από την εφαρμοζόμενη στρατηγική «εξόδου από την κρίση» προς όφελος των μονοπωλίων. Η παρέμβαση, λοιπόν, των οργάνων της ΕΕ είναι επιθυμητή και την έχουν προ(σ)καλέσει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Ο λαός πρέπει να αγνοήσει επιδεικτικά το θέατρο που παίζουν και να πάρει την απόφαση ότι δίχως την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση.

Ανέξοδοι λεονταρισμοί

Ευκαιρία πρώτης τάξης για να επιδοθεί σε ανέξοδους φραστικούς λεονταρισμούς αποτέλεσαν για τον Αντ. Σαμαρά οι συστάσεις του Ο. Ρεν και του Ζ. Κλ. Γιούνκερ για συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ άδραξε την ευκαιρία για να εμφανιστεί ως «εθνικός ηγέτης», όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του, που τάχα αντιστέκεται σθεναρά στους εκβιασμούς των Βρυξελλών για συναίνεση και υπερασπίζεται την «κοινοβουλευτική δημοκρατία, το σύνταγμα και την αξιοπρέπεια», όπως ο ίδιος δήλωσε. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να ενισχύσει το ρόλο του κόμματός του ως πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, πασχίζοντας να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική. Η συναίνεση, που τάχα εκβιάζουν οι Βρυξέλλες, είναι δεδομένη και έχει εκφραστεί συνεχώς και στην πράξη εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ τον προηγούμενο χρόνο. Δεν μπορεί λοιπόν -και έχει δίκιο να «εξεγείρεται» ο Αντ. Σαμαράς- να εμφανίζεται ως εισαγόμενη και προϊόν εκβιασμού από τις Βρυξέλλες, ενώ ο ίδιος και το κόμμα του την έχουν κάνει εφαρμοσμένη πολιτική εδώ και ενάμιση χρόνο... Επιπλέον ο κουρνιαχτός που σηκώνεται με τη δήθεν «ηρωική» αντίδραση στις Βρυξέλλες, διευκολύνει την ηγεσία της ΝΔ να μπει «πιο βαθιά» στην επιδιωκόμενη «εθνική συναίνεση», δηλαδή να βάλει πιο γερές πλάτες στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, αλλά και για «να βάλει στην ατζέντα» τα συμπληρωματικά φιλομονοπωλιακά μέτρα που παρουσίασε στο Ζάππειο.

Ο λαός δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις. Να γυρίσει αποφασιστικά τις πλάτες στα κόμματα του κεφαλαίου και να συστρατευτεί με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αφορμή τα ναυπηγεία

Οι εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι χαρακτηριστικές της απαξίωσης ενός παραγωγικού κλάδου, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να αναπτύσσεται, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να λειτουργεί σε όφελος του λαού. Η τωρινή κατάσταση είναι συνέπεια της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η ιδιωτικοποίησή τους άνοιξε τις ορέξεις των πολυεθνικών να συνάπτουν και να ακυρώνουν συμφωνίες ανάλογα με το πώς θα διασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι πάνω από 1.200 εργαζόμενοι σε αυτά είναι όμηροι αυτών των σχεδιασμών, αφού χρησιμοποιούνται εκβιαστικά από τους εκάστοτε ιδιοκτήτες των ναυπηγείων ως πίεση για να εξασφαλίσουν νέες παραγγελίες από τις αστικές κυβερνήσεις, που καταρτίζονται με ληστρικούς για το λαό όρους.

Τα ναυπηγεία θα μπορούσαν να στηρίξουν αποφασιστικά τη ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία της χώρας. Θα μπορούσαν οι υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό, η τεχνογνωσία που υπάρχει να μην οδηγούνται σε αχρηστία ή να παραδίδονται για ένα κομμάτι ψωμί στις πολυεθνικές. Αλλά να αξιοποιούνται ώστε να ικανοποιούνται με επάρκεια οι μεταφορικές ανάγκες του λαού μας και η άμυνα της χώρας. Να κατασκευάζονται και επισκευάζονται εδώ πλοία, και όχι στα ναυπηγεία της Απω Ανατολής. Ετσι, όχι μόνο δε θα κινδύνευαν οι σημερινές θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία, αλλά θα δημιουργούνταν και νέες. Θα μπορούσαν να απορροφηθούν και απόφοιτοι από τις αντίστοιχες σχολές. Αυτό, βέβαια, απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό της ναυπηγοεπισκευαστικής και αμυντικής βιομηχανίας, που θα λειτουργεί με βάση τις λαϊκές ανάγκες σε ασφαλές, άνετο, γρήγορο και ευρύ δίκτυο μεταφορών σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ίδιο συμβαίνει, άλλωστε, συνολικά με τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο της χώρας. Για παράδειγμα, η χώρα μας έχει τεράστια αποθέματα σε ορυκτό πλούτο όπως, π.χ., σε νικέλιο, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ανθεκτικών κραμάτων με χάλυβα για την πολεμική βιομηχανία (περιοχή Λάρυμνας). Ομως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ, μία από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας νικελίου στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, η χώρα θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της αξιοποιώντας την ντόπια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία όμως υπονομεύεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που εξυπηρετεί τα μονοπώλια του κλάδου των Τροφίμων.

Ο λαός πρέπει να βγάλει ολοκληρωμένα συμπεράσματα από την κατάσταση αυτή. Ειδικά για τα ναυπηγεία, αναδεικνύεται η επικαιρότητα της θέσης του ΚΚΕ, που παλεύει για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενταγμένο σε κεντρικό - πανεθνικό σχεδιασμό. Ο Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με την εφαρμογή της ανάλογης κλαδικής αναπτυξιακής πολιτικής μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, σχεδιασμένα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων, με επέκταση σε άλλους τομείς των μεταφορών, της εθνικής άμυνας στα πλαίσια των αναγκών της λαϊκής οικονομίας. Σημαίνει, επίσης, ότι και τα πλοία θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία και όχι των εφοπλιστών, για να είναι στην υπηρεσία του λαού.

Η κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων με ευθύνη των κρατικών ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, που θα είναι περιουσία του λαού - σε συνδυασμό με την αποτελεσματική οργάνωση και τον εργατικό έλεγχο - δημιουργούν προϋποθέσεις για σύγχρονες, ασφαλείς υπηρεσίες, με προσιτές τιμές προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Κάτι που θα έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, γι' αυτό και ο λαός πρέπει να στρέψει τα πυρά του ενάντια σε αυτά, βάζοντας πλώρη για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ