Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργάνωση και ανατροπή των συσχετισμών

Με εργαζόμενους σε επιχειρήσεις της περιοχής που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις συζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους έξω από το «ΠΛΑΙΣΙΟ»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους έξω από το «ΠΛΑΙΣΙΟ»
Με εργαζόμενους από τα εργοστάσια «ΠΛΑΙΣΙΟ», «ΦΙΛΚΕΡΑΜ», ΒΙΟΜΕ και «Σαλονικίδη», που βρίσκονται αντιμέτωποι με την άγρια επίθεση της εργοδοσίας, συναντήθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του εργοστασίου κουφωμάτων «ΠΛΑΙΣΙΟ», για να συνομιλήσουν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ζήτησαν από το ΚΚΕ να γίνει το μεγάφωνο για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή τους, αναγνωρίζοντας ότι ήδη το Κόμμα έχει στηρίξει πολύμορφα τον αγώνα τους και το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση της πάλης τους.

Οι 130 εργαζόμενοι στο «ΠΛΑΙΣΙΟ» πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας και περιφρούρηση του εργοστασίου, προσπαθώντας να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία για τους τελευταίους τρεις μήνες. Οπως σημείωσαν οι ίδιοι, η εργοδοσία επιδιώκει να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους που απασχολεί για χρόνια, προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητά της με νέους φθηνούς εργαζόμενους. Στην οργανωμένη αντίστασή τους, απάντησε με καθυστερήσεις στις πληρωμές και την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από το Μάρτη. Τώρα οι εργοδότες έχουν εξαφανιστεί και προσπαθούν να βγάλουν από το εργοστάσιο εμπορεύματα και μηχανήματα.

Ηταν μια επιχείρηση που χρησιμοποίησε την κρίση ως πρόσχημα για να ξεκινήσει την επίθεση σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Και κέρδη είχε και πολλές παραγγελίες. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η εργοδοσία «μπορεί να αντέξει για κάποιο διάστημα έξω από την αγορά και να επενδύσει και να επαναλειτουργήσει την επιχείρηση όταν περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα που θα της εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος».

Οι 300 εργαζόμενοι της «ΦΙΛΚΕΡΑΜ» και της «ΒΙΟΜΕ» κι αυτοί βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καθώς από το Δεκέμβρη είναι σε διαθεσιμότητα και τώρα η εργοδοσία θέλει να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο και να τους πετάξει στο δρόμο. Οι εργαζόμενοι του «Σαλονικίδη» κατάφεραν με τον αγώνα τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους όφειλε και τώρα παλεύουν για να πάρει πίσω η επιχείρηση την εκ περιτροπής εργασία 2-3 ημερών που τους επέβαλε.

Οι εργαζόμενοι επέδωσαν υπομνήματα με τα αιτήματά τους στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ζήτησαν να συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους για διασφάλιση των δεδουλευμένων και των θέσεων εργασίας. Η Αλέκα Παπαρήγα υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, με κάθε μορφή παρέμβασης και δράσης, ώστε να βγουν νικητές από αυτό τον αγώνα. Ακόμα κι αν οι εργοδότες δεν τους αποζημιώσουν, είπε, πρέπει το κράτος να προστατέψει τους ανέργους.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη. Τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία ο αγώνας σε κάθε επιχείρηση, είτε υπάρχει άμεσα πιεστικό πρόβλημα, είτε όχι, γιατί ένας γενικός εργατοϋπαλληλικός αγώνας σε όλους τους χώρους δουλειάς μπορεί να ασκήσει πίεση ή να φέρει πιο ουσιαστικές αλλαγές. Χρειάζεται, είπε, αγώνας που θα ξεκινά από το εργοστάσιο, θα ανατρέπει το συσχετισμό δυνάμεων στα συνδικάτα, θα αδυνατίζει τα κόμματα που εκπροσωπούν την πλουτοκρατία, με προοπτική την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Χρειάζεται γενικός πολιτικός αγώνας, κατέληξε μεταξύ άλλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πτωχευμένες ΦΙΛΚΕΡΑΜ και ΒΙΟΜΕ(2016-01-12 00:00:00.0)
Πανεξόρμηση στη Θεσσαλονίκη(2011-09-01 00:00:00.0)
Πλατιά εξόρμηση για την επιτυχία του(2011-08-31 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους στη ΦΙΛΚΕΡΑΜ(2011-03-09 00:00:00.0)
Την ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης αναδεικνύουν οι εξορμήσεις(2010-09-04 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα(2009-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ