Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
Τα λαϊκά προβλήματα παλεύονται με οργανωμένο αγώνα

Συζήτηση με καταστηματάρχη στα Κάτω Πατήσια
Συζήτηση με καταστηματάρχη στα Κάτω Πατήσια
Σε μια λαϊκή γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, στα Κάτω Πατήσια, στην οδό Αχαρνών και στους γύρω δρόμους, περιόδευσε χθες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Από τις συζητήσεις με κατοίκους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, αναδείχτηκαν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δίχως φυσικά να υποτιμώνται και όσα δημιουργούνται από την μεθοδευμένη σώρευση εκεί ανθρώπων άστεγων, προσφύγων του ιμπεριαλισμού.

Οι κουβέντες από τους μαγαζάτορες απλές, έδιναν όλη την ουσία της καθημερινότητάς τους.

«Είμαστε ήδη χάλια κι έρχονται ακόμα χειρότερα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε κατάστημα με ηλεκτρικά είδη. «Η δουλειά είναι πεσμένη για όλους. Περιμένουμε ότι από το καλοκαίρι θα νεκρώσουν τα πάντα. Τι να κάνουμε; Την ίδια στιγμή ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τα εμπορικά πολυκαταστήματα. Πώς θα αντέξουμε;» τα ερωτήματα υφασματέμπορου.

Στα είδη κλωστικής, οι φάκελοι με τους λογαριασμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες) στοιβάζονταν δίπλα στην ταμειακή μηχανή που πήγε μεσημέρι κι ακόμα να κάνει σεφτέ: «Υποτίθεται εμπορεύομαι προϊόντα του 1 ευρώ κι όμως πού είναι οι πελάτες; Τους ακούω όλους αγανακτισμένους, βρίζουν, πάνε μετά στην κάλπη όμως και ψηφίζουν τι;».

Συνταξιούχος έμπορος παπουτσιών τονίζει ότι αναγκάζεται να κρατά το μαγαζί μετά από δεκαετίες δουλειάς γιατί δεν μπορεί να ζήσει με τα 560 ευρώ της σύνταξης. Ωστόσο, πλέον, τον πνίγουν τα έξοδα με τα έσοδα μηδέν, θα το κλείσει. Δίπλα στην αγωνία για τον επιούσιο, αναπτύχθηκε και αυτή για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Αγωνίζονται οι κάτοικοι κόντρα στην Εκκλησία που διεκδικεί οικόπεδο στον Αγιο Ελευθέριο, μήπως και δώσουν μια αναγκαία ανάσα στην περιοχή τους, κάνοντάς τον πνεύμονα πρασίνου, θέμα το οποίο έχει αναδείξει και στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι απέναντι σε όλα αυτά, απέναντι στην πολιτική που συνθλίβει τα πλατιά λαϊκά στρώματα χρειάζεται οργάνωση και αγώνας, ένας κόσμος που καταλαβαίνει τι γίνεται, να αγωνιστεί, να διαδηλώσει, να «μαυρίσει» τους υπαίτιους, τα κόμματα του κεφαλαίου, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι τα ζητήματα της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας, σύμφυτα του συστήματος και τα δύο, πέρα από την βάση που έχουν, επίτηδες κιόλας υπερτονίζονται για να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα άλλα προβλήματα που έχει και τη ρίζα τους, την πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ και όσων άλλων συμφωνούν μαζί τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ