Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Μια βιομηχανία που θα μπορούσε να είναι πηγή ανάπτυξης για τη χώρα οδηγείται στην πώληση ή στο κλείσιμο
Μια βιομηχανία που θα μπορούσε να είναι πηγή ανάπτυξης για τη χώρα οδηγείται στην πώληση ή στο κλείσιμο
Ενα «τεράστιο σκάνδαλο διαρκείας» της καπιταλιστικής εξουσίας σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των συμφερόντων συνολικά των λαϊκών στρωμάτων του τόπου και της χώρας, καταγγέλλει η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ αναφορικά με την πολιτική, που οδηγεί στη συρρίκνωση και το κλείσιμο επιχειρήσεων απαραίτητων για την ανάπτυξη της χώρας, προς όφελος των εργαζομένων.

«Η πείρα των εργαζομένων από την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ ακριβώς αυτό επιβεβαιώνει. Μια βιομηχανία που θα μπορούσε να είναι πηγή ανάπτυξης για τη χώρα, με καθετοποίηση της παραγωγής, αξιοποίηση των υποπροϊόντων ώστε να μην πετιούνται και μολύνουν, με προστασία του φυσικού και εργασιακού περιβάλλοντος μετατράπηκε ακριβώς στο αντίθετο. Ενα σύγχρονο κάτεργο, που εκμεταλλεύεται ληστρικά τους εργαζόμενους και τον ορυκτό πλούτο της χώρας, που μολύνει το περιβάλλον για να μη μειωθούν τα κέρδη, που σακατεύει ως και δολοφονεί τους εργάτες με την έλλειψη μέτρων προστασίας επειδή κοστίζουν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τα σωματεία στις επιχειρήσεις της ΛΑΡΚΟ που ελέγχονται από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και δεν λένε κουβέντα για την άδικη, αντεργατική, πλουτοκρατική μεθόδευση της κυβέρνησης.

Οπως υπογραμμίζεται, «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν στα χέρια τους πολύτιμη πείρα. Από τον αγώνα των 110 ημερών το 1977, επί ΝΔ και Μποδοσάκη. Από τις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '90 και του 2000 επί ΠΑΣΟΚ, για να μην πωληθεί η επιχείρηση, να μην καταργηθούν δικαιώματα. Από την πάλη των εργαζομένων στους εργολάβους για το δικαίωμα στη δουλειά». «Η αποτροπή της ολοκλήρωσης του εγκλήματος, που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ, απαιτεί τη στράτευση όλων σε έναν παλλαϊκό αγώνα, αντίστοιχο του '77 με ξεκάθαρη κατεύθυνση, που είναι και η προϋπόθεση για να πραγματωθεί» με άμεση αγωνιστική αντίδραση ενάντια στην πώληση ή το κλείσιμο της επιχείρησης και με τη διεκδίκηση ενός πλαισίου που θα δώσει ώθηση στον αγώνα και θα συσπειρώσει λαϊκές δυνάμεις.

«Το πλαίσιο αυτό κινείται στους εξής άξονες, που μπορούν να εμπλουτιστούν:

  • Αποκλειστικά δημόσιος, ενιαίος φορέας ορυκτού πλούτου, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με συμμετοχή της ΛΑΡΚΟ.
  • Απορρόφηση των εργαζομένων στους εργολάβους από την επιχείρηση. Εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
  • Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα.
  • Προστασία του περιβάλλοντος, σταμάτημα της ρίψης της σκουριάς στον Ευβοϊκό κόλπο και ειδική επεξεργασία για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ