Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας για το «Αιγινήτειο» και το «Αρεταίειο». Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πρωτούλης και Μπάμπης Χαραλάμπους.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οξυμένα είναι τα προβλήματα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία "Αιγινήτειο" και "Αρεταιείο" και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Το 2011 η επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας στο "Αιγινήτειο" μειώθηκε στα 11.200.000 ευρώ από 15.250.000 ευρώ που ήταν το 2009, ενώ έχει μειωθεί και η επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του λογιστηρίου του νοσοκομείου, ενώ οι ειδικευόμενοι και στα δύο νοσοκομεία έχουν μείνει απλήρωτοι για τις εφημερίες τριών μηνών. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τα νοσοκομεία αδυνατούν να παρέχουν ακόμη και τα απαραίτητα φάρμακα στους άπορους ασθενείς. Τα τμήματα και οι κλινικές υπολειτουργούν, δρομολογείται συνολικά η αναστολή της λειτουργίας τους, όπως και των εξειδικευμένων τμημάτων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων. Αποτελεί συνέπεια της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Η επίκληση του χρέους και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αξιοποιείται για να επιτευχθούν προαποφασισμένες επιλογές της κυβέρνησης για συγχώνευση, συρρίκνωση και παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Παιδεία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και συγκεκριμένα:

  • Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των ΚΨΥ, ώστε να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στο λαό με βάση τις ανάγκες.
  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους ειδικευόμενους γιατρούς. Καθώς και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε αυτές τις μονάδες και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και αυτοί των ιδιωτικών συνεργείων».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ