Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Ανέστειλε την απεργία η Ομοσπονδία

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Την αναστολή της 7ήμερης απεργιακής κινητοποίησης που είχε κηρυχτεί σε όλο τον όμιλο των «Ελληνικών Πετρελαίων» και είχε ξεκινήσει τη Τρίτη το πρωί, αποφάσισε χθές αργά το βράδυ η Ομοσπονδία εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία. Η απεργία της Ομοσπονδίας αποτελούσε ουσιαστικά συνέχεια της 10ήμερης που είχε πραγματοποιηθεί με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου των ΕΛΠΕ και με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός αυτό όμως η Ομοσπονδία ξαφνικά χθές το βράδυ, επικαλέστηκε επιστολή της επιχείρησης που απλά τους καλούσε σήμερα σε συνάντηση για έναν «ειλικρινή διάλογο» αφού πρώτα διαμήνυε ότι «δε συζητάει με απεργούς» για να στείλει στα αζήτητα τον 10ήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων. Ετσι, με αυτές τις «υποσχέσεις» του αέρα που έδωσε η εργοδοσία, ανεστάλη η απεργία δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το πραγματικό ρόλο που παίζουν Ομοσπονδία και Σωματείο, εξέλιξη που πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους.

Νωρίς χτές το πρωί, πάντως, οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει στα πλαίσια της απεργίας μαχητική συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Μαρούσι ενάντια στις αξιώσεις της εργοδοσίας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης με μείωση των αποδοχών έως 40%, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, πρόσληψη νέων εργαζόμενων με λιγότερα δικαιώματα και ταυτόχρονα απαίτησαν την ασφαλή λειτουργία των διυλιστηρίων με όλο το αναγκαίο ειδικευμένο προσωπικό.

Συμπαράσταση απο ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

Δυναμικό «παρών» έδωσαν στο χώρο της κινητοποίησης οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας. Μιλώντας στους εργαζόμενους, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων ως υπεύθυνους για την κρίση και τα χρέη από κυβέρνηση, εργοδότες και μέσα ενημέρωσης έχει στόχο να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική που εφαρμόζεται και οι αιτίες των προβλημάτων που δεν είναι άλλες από τον τρόπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που στο χώρο σας εκφράζεται με την απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας. Ο αγώνας σας πρέπει όμως να είναι ενιαίος με όλη την εργατική τάξη γιατί τα μέτρα ενάντια στα οποία αγωνίζεστε δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο των ΕΛΠΕ, αλλά αποτελούν κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Τη στήριξη και τη συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Ηλίας Σταμέλος, που τόνισε ότι «μόνο η ενότητα και πάλη όλης της εργατικής τάξης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ