Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Βόμβες ουρανίου και «βόμβες» Πάγκαλου

Ενώ η κοινή γνώμη είναι στραμμένη στις μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη γειτονική Γιουγκοσλαβία και οι καθημερινές αποκαλύψεις έχουν φέρει στο ναδίρ τις δημοτικότητες των κεντρο«αριστερών» ηγετών της Δύσης, τα επιτελεία των μακελάρηδων προσπαθούν απεγνωσμένα να στρέψουν την προσοχή των πολιτών σε άλλα θέματα, για να απαλύνουν τις εντυπώσεις. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Σενάριο, που το είδαμε στον Πόλεμο του Κόλπου και στις ιστορίες με τις τρελές αγελάδες και τις διοξίνες. Ισως, στα πλαίσια αυτά, τα κανάλια μας σε πλήρη συστοίχιση προβάλλουν εδώ και μέρες ως πρώτο θέμα συνεντεύξεις και δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, που (ξανα)ανακάλυψε τις «δυνάμεις του κακού», μετά από τη νέα καρατόμησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μπορεί τα όσα καταγγέλλει να είναι αληθινά. Ομως, το δάχτυλο κι όχι ο βραχίονας του Σημίτη (σύμφωνα με δική του δήλωση), που έκοψε ο πρωθυπουργός - Σαμουράι, είναι, μεταξύ άλλων, χρεωμένο με την παράδοση του Οτσαλάν στους χασάπηδες της Τουρκίας. Και κάτι ακόμα. Τα όσα καταγγέλλει θα είχαν αξία, αν γίνονταν στο σωστό χρόνο, όταν τα γεγονότα εκτυλίσσονταν. Σήμερα δημιουργούν μόνο απορίες για τη σκοπιμότητά τους, ακόμα κι αν αυτή εντάσσεται στα εσωκομματικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Ενάντια στα πυρηνικά

Πάνω από 100.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στην Τουρκία από αυτούς που αντιδρούν στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού. Μια πρωτοβουλία, που ανήκει στη Συσπείρωση κατά της Πυρηνικής Ενέργειας. Εν τω μεταξύ, για άλλη μια φορά, αναβλήθηκε ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός της κατασκευής, κάτω από την πίεση των πολιτών.

Κουρουπητός, ένα έγκλημα διαρκείας

Δυόμισι δισεκατομμύρια το χρόνο, μας κοστίζει η «καμπάνα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αθλιότητα της χωματερής στον Κουρουπητό των Χανίων. Μια χωματερή, που δε λέει να φύγει. Κι ακόμα ακούμε για σχέδια και προγράμματα επίλυσης του προβλήματος. Οι μακέτες ήταν πάντα μια από τις μεγάλες αγάπες του ΠΑΣΟΚ.

Και νέα «καμπάνα»

Ακούγεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ετοιμάζεται να βγάλει καινούρια «λυπητερή» στην υπερήφανον Ελλάδα. Αυτή τη φορά, πρόκειται για 99 επικίνδυνες τοξικές ουσίες, που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο εμπόριο. Να σημειώσουμε ότι οι 32 από αυτές αφορούν φυτοφάρμακα, που καταλήγουν στα πιάτα μας. Τέτοια ευαισθησία!

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ τ. 182

Μετά από σιωπή μερικών μηνών, ξανά στα περίπτερα το καλό οικολογικό περιοδικό. Η επανεμφάνισή του, μάλιστα, συνοδεύεται με πλήρη ανανέωση της θεματολογίας του (με περισσότερο έμφαση στο κινηματικό χαρακτήρα) και των συνεργατών (νέοι άνθρωποι από το χώρο των Φίλων της Γης). Μικρά εύληπτα κείμενα, εντυπωσιακές φωτογραφίες και αεράτο κασέ είναι σίγουρο ότι θα δώσουν πολλές ανάσες στη βελτίωση της κυκλοφορίας του εντύπου. Επισημαίνουμε τα κείμενα για την κοινωνία των πολιτών, τις πυρκαγιές και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ