Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Το κόλπο ήταν στημένο»

«Δε γνωρίζω για την υπόθεση, γιατί δεν ήμουν εκεί κι απλώς υπέγραψα το χαρτί της αναφοράς για την παραπομπή των αγροτών, που μου έδωσαν μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα». Αυτή η κατάθεση του αστυνομικού - μάρτυρα κατηγορίας - στην προχτεσινή δίκη Καρδιτσιωτών αγροτών που διεξήχθη στο Εφετείο της Λάρισας, είναι αρκετή για ν' αποκαλυφθεί πώς, γιατί και από ποιους στήθηκε το «μεγάλο κόλπο» των μαζικών δικαστικών διώξεων σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» κι έφτασε το θάρρος ενός αστυνομικού να πει την αλήθεια στο δικαστήριο, για να «τιναχτεί στον αέρα» όλο το «οικοδόμημα» τρομοκράτησης των αγροτών, που «χτίστηκε» με την αγαστή συνεργασία και συνέργεια της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας.

Η αποκάλυψη - ακριβώς επειδή έγινε από αστυνομικό μέσα στο δικαστήριο - είναι συνταρακτική. Διότι αποδεικνύεται, τώρα και «επισήμως», πως στην υπόθεση των δικαστικών διώξεων κατά των αγροτών, όλα ήταν «στημένα». Οτι οι παραπομπές χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς στα «αγροτοδικεία» πολιτικής σκοπιμότητας που στήθηκαν, εν μια νυκτί, κάθ' άπασαν την ελληνική επικράτεια και τα πανομοιότυπα κατηγορητήρια, για «παρακώλυση συγκοινωνιών» κι άλλα «αδικήματα», που σχηματίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, δε στηρίζονται σε πραγματικά, αλλά σε κατασκευασμένα στοιχεία. Βεβαίως, το αγροτικό κίνημα, το ΚΚΕ και τούτη η εφημερίδα, πολλές φορές είχαν υποστηρίξει και, εν πολλοίς, αποδείξει όσα τώρα «βγήκαν στη φόρα», αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία η δημόσια αποκάλυψη του αστυνομικού.

Την ευθύνη για τον απηνή διωγμό εναντίον των αγροτών της χώρας μας την έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή εμπνεύστηκε, σχεδίασε και υλοποιεί, με τη χρησιμοποίηση μηχανισμών του κράτους και της Δικαιοσύνης, την επιχείρηση τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, για να τον εξαναγκάσει ν' αποδεχτεί, χωρίς αντιστάσεις και αγωνιστικές αντιδράσεις, την πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που εφαρμόζεται στη χώρα μας, κάθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ευθύνες, όμως - ξεχωριστές ως ένα βαθμό, αν και τα περί «διαχωρισμού των εξουσιών» είναι «μύθος» των θεωρητικών του καπιταλισμού - έχουν και οι δικαστές που συνήργησαν και, κυρίως, εκείνοι που επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προχωρώντας, «ελαφρά τη συνειδήσει» σε καταδίκες αγροτών.

Το θέμα δεν αφορά μόνο στους αγρότες, καθώς η πολιτική των διώξεων στρέφεται εναντίον όλων όσοι αντιδρούν αγωνιστικά στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ευλόγως, λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι είναι «στημένες» και οι διώξεις κατά των εργαζομένων που «παρανομούν», απεργώντας για το μεροκάματο, των μαθητών που «παρανομούν», επιχειρώντας να ρίξουν τα ταξικά «τείχη» στην Παιδεία, των συνταξιούχων που «παρανομούν», διαδηλώνοντας ως «απαιτούντες» κι όχι σαν «επαίτες», των αγωνιστών της ειρήνης που «παρανομούν», στρεφόμενοι εναντίον του ΝΑΤΟ που «έσκαψε» με τις βόμβες τη Γιουγκοσλαβία και «έσπειρε» θανατηφόρα ραδιενέργεια στη γη των Βαλκανίων.

Η πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων του λαϊκού κινήματος που εφαρμόζουν - με πρόγραμμα, επιμονή και πυγμή - οι κυβερνήσεις του «εκσυγχρονισμού» είναι άκρως επικίνδυνη και οδηγεί σε «πολιτικές εκτροπές» στη χώρα μας. Χρειάζεται, λοιπόν, ν'αντιδράσει ο λαός μας, να συνενώσουν τις αγωνιστικές τους δυνάμεις όλα τα λαϊκά στρώματα σ' ένα κοινό μέτωπο πάλης για ν' αντιμετωπιστεί και να ανατραπεί αυτή η πολιτική. «Οι καιροί ου μενετοί» και χρέος του καθενός «να λάβει θέση επί των επάλξεων»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ