Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Κοινωνικά ευαίσθητα» μονοπώλια!

«Δίκτυο Επιχειρήσεων για την Κοινωνική Συνοχή», ονομάζεται το καινούριο «φρούτο» του κεφαλαίου, που στοχεύει σε πολλά πράγματα συγχρόνως, μεταξύ των οποίων: να παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά - εκτός της κρατικής καταστολής που έχει, ήδη, δεδομένη - στη χειραγώγηση της κοινωνικής αγανάκτησης που διογκώνεται, λόγω της εξελισσόμενης και συνολικής του επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη, στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες συνολικότερα και να διερευνήσει, παράλληλα, νέα πεδία κέρδους που μπορεί να προκύψουν από τη διαχείριση της κρίσης που αυτό γεννά, προβάλλοντας το παλιό, από καταβολής καπιταλισμού, παραμύθι της φιλανθρωπίας.

Η είδηση «αλιεύτηκε» από τα «ψιλά» περιοδικού εντύπου, στο οποίο αναφέρεται ότι στο εν λόγω δίκτυο συμμετέχουν τρεις συλλογικοί φορείς του κεφαλαίου και 13 επιχειρήσεις και στα ιδρυτικά του μέλη περιλαμβάνονται οι παρακάτω «κοινωνικά ευαίσθητοι και αλληλέγγυοι»: το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, η εταιρία «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», η ΒΡ, η «Δέλτα», η ΙΒΜ, η «Επικοινωνία ΑΕ», η «Νεστλέ», η «Φίλιπ Μόρις», η «Σελ», η «Τιτάν», η TVX, η ΦΑΓΕ, η FANCO Βιομηχανία ειδών ένδυσης, η «Janssen - Cilag Pharmaceutical».

Να σημειωθεί ότι το δίκτυο είναι μέρος ανάλογου δικτύου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι άξονες δράσης του είναι «η έννοια της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη του κοινωνικού εθελοντισμού μέσα στις επιχειρήσεις, ο συντονισμός της συγκέντρωσης πόρων για την κοινωνική αλληλεγγύη»! Είναι φανερό ότι το κεφάλαιο, εκτός από την ανάγκη επίδειξης του ανύπαρκτου «ανθρωπισμού» του και παράλληλα με αυτήν, επιχειρεί να μετακυλήσει, το κοινωνικό, ιδεολογικό και οικονομικό κόστος, που αντικειμενικά γεννά η κρίση του, στην ίδια την εργατική τάξη. Με αυτό το τρόπο ενδυναμώνει - ή τουλάχιστον προσπαθεί να ενδυναμώσει - ακόμη ένα παλιό ιδεολόγημα του συστήματος, το οποίο όμως χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους πολιτικούς διαχειριστές του, δηλαδή αυτό της «κοινωνικής συνοχής». Ιδεολόγημα που αποκρύβει την ταξική φύση του καπιταλισμού και το συνεπακόλουθο της εκμετάλλευσης, σαν αιτία των παθών της εργατικής τάξης, η οποία, «προφανώς», δεινοπαθεί... λόγω των «αμαρτιών» της...

Εκει, όμως, που πραγματικά θα πρέπει να αρχίσει να αγριεύεται κυριολεκτικά κάθε θύμα αυτού του συστήματος είναι όταν διαβάζει ότι ο ΣΕΒ και οι παραπάνω πολυεθνικές θα «προτάσσουν», μέσω του δικτύου τους, «την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα προγράμματα ενεργητικής αντιμετώπισης των προβλημάτων απασχόλησης και την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων», δηλαδή τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους άνεργους κ.ά.!

Εκτός από όσα είπαμε στην αρχή για τους σκοπούς αυτού του δικτύου, θα πρέπει να προσθέσουμε πως όλα αυτά δείχνουν ότι τα πράγματα «σφίγγουν» για τις πολυεθνικές και τον ιμπεριαλισμό σε διεθνές επίπεδο, γι' αυτό και η αστική τάξη ενοποιεί και αυτού του είδους τους σχεδιασμούς της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω ανάλογων «δικτύων».

Αποδεικνύεται, όμως, και με αυτό τον τρόπο, ότι το Σιάτλ, η Πράγα και η Νίκαια, μαζί με τους αγώνες των εργαζομένων σε κάθε χώρα, μαζί με το σοκ που μετατρέπεται σε οργή των λαών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, μαζί με τους πεινασμένους της Αφρικής και τους άστεγους των καπιταλιστικών μεγαλουπόλεων, είναι μόνο η αρχή, κάτι που το σύστημα γνωρίζει πολύ καλά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να το συνειδητοποιήσουμε κι εμείς, όλοι μας, ακόμη πιο πολύ και να εντείνουμε την αντεπίθεσή μας. Αλλιώς, πολύ σύντομα θα δούμε την εικόνα, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, για παράδειγμα, που ακόμη σέρνονται στα δικαστήρια, επειδή εναντιώθηκαν στην TVX, να συμμετέχουν σε «οικολογικό γκαλά» της ίδιας εταιρίας, μέσω του δικτύου που είναι ιδρυτικό μέλος...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ