Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Θα βρει το «μπελά» του γιατί είπε την αλήθεια;

Μετά την απειλή της προέδρου του Εφετείου ότι θα δικαστεί για ψευδορκία, διατάχθηκε και έρευνα από την υπηρεσία του για την κατάθεση του αστυνομικού στη δίκη αγροτών στη Λάρισα!

Τον «μπελά» του κινδυνεύει να βρει ο αστυνομικός που στην προχτεσινή δίκη αγροτών στο Εφετείο της Λάρισας είπε την αλήθεια, καταθέτοντας ότι ο ίδιος, αν και υπέγραψε στη μηνυτήρια αναφορά για την παραπομπή των κατηγορουμένων, δε γνώριζε για την υπόθεση αφού δεν ήταν στο χώρο της συγκεκριμένης αγροτικής κινητοποίησης, για τη συμμετοχή τους στην οποία δικάζονταν οι Καρδιτσιώτες αγρότες. Πριν ακόμα τελειώσει η δίκη, ο αστυνομικός - που συνομιλώντας με τη συνείδησή του τόλμησε να πει την αλήθεια μέσα στο δικαστήριο - άρχισε να δέχεται σφοδρή επίθεση. Πρώτη στράφηκε εναντίον του η πρόεδρος του Εφετείου, Ευαγγελία Κατσανεβάκη, ζητώντας του εξηγήσεις για όσα κατέθεσε κι απειλώντας τον ότι θα δικαστεί για ψευδορκία, ενώ του υπενθύμισε ότι αμφότεροι υπηρετούν το κράτος. Μάλιστα, ο αστυνομικός παρέμεινε στο δικαστήριο - λες και ήταν κρατούμενος και υπόδικος - μέχρι να τελειώσουν όλες οι δίκες. Φαίνεται ότι η πρόεδρος του Εφετείου - η οποία, ας σημειωθεί, προκάλεσε το ακροατήριο όταν, απαντώντας στους κατηγορούμενους που υποστήριξαν πως αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους του αγώνα διότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ότι αν κάποιος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μπορεί ν' αυτοκτονεί, ή να καίει το σπίτι του, αλλά δε δικαιούται ν' αγωνίζεται αποκλείοντας τους δρόμους! - οργίστηκε από την κατάθεση αλήθειας του αστυνομικού, εκτός των άλλων και γιατί, όπως η ίδια ακούστηκε να λέει, οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάθεση για να ισχυριστούν ότι αδίκως καταδικάστηκαν.

Ομως, τα «βάσανα» του αστυνομικού δε φαίνεται να τελείωσαν στο δικαστήριο. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, στην οποία ανήκει ο αστυνομικός, διέταξε να γίνει προκαταρκτική έρευνα - την οποία, μάλλον, θ' ακολουθήσει και ΕΔΕ - σχετικά με την κατάθεσή του! Και γεννάται το ερώτημα: Τι ακριβώς θα ερευνήσει η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας; Ο αστυνομικός κατέθεσε ενόρκως ενώπιον του ακροατηρίου κι επομένως είναι γνωστό τι είπε. Ο ισχυρισμός ότι η έρευνα γίνεται επειδή έγραψε για την υπόθεση ο Τύπος και για να διακριβωθεί πότε έλεγε την αλήθεια ο αστυνομικός - όταν υπέγραφε στη μηνυτήρια αναφορά, ή όταν κατέθετε στο δικαστήριο; - απευθύνεται προς αφελείς. Και βεβαίως, γεννάται και το ερώτημα αν η διεξαγωγή της έρευνας είναι πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, ή οφείλεται σε άνωθεν εντολή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για μια επιχείρηση τρομοκράτησης και του συγκεκριμένου αστυνομικού, αλλά και γενικότερα όσων άλλων θα τολμούσαν να παραδειγματιστούν από αυτόν και να καταθέσουν την αλήθεια στο δικαστήριο. Διότι οι δίκες με κατηγορούμενους χιλιάδες αγωνιστές της αγροτιάς - μόνο και μόνο επειδή πήραν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αγωνιζόμενοι για το ψωμί και για το δίκιο τους - συνεχίζονται στα «αγροτοδικεία» πολιτικής σκοπιμότητας και η κυβέρνηση δε θέλει να βρεθούν κι άλλοι που θα μετατραπούν από διατεταγμένοι μάρτυρες κατηγορίας, σε καταθέτες της αλήθειας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ