Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Διευρύνονται οι αντιδράσεις

  Στις 30.1.2001 η πανελλαδική συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω απ' τη Βουλή

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή απαντούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μαζί με άλλους φορείς των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την Τρίτη στις 30 Γενάρη 2001, στις 6 μ.μ.

Ηδη περατώθηκε η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο εισάγεται την προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η κατ' άρθρον συζήτηση θα συνεχιστεί στις 30.1.2001.

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που για την ίδια μέρα κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καθώς και οι Ομοσπονδίες των Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, Οικοδόμων, ΚλωστοϋφαντουργώνΔέρματος και Ιματισμού και ο Σύλλογος των ΑποκλειστικώνΝοσοκόμων.

Εν τω μεταξύ διευρύνονται οι αντιδράσεις κατά του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου.

Χτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ανακοίνωσε διήμερη πανιατρική κινητοποίηση στις 23 και 24 Γενάρη 2001. Ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς - μέλη του να απέχουν από τις εργασίες τους καθώς και τους ταμιακούς και ελευθεροεπαγγελματίες, από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα.

Ο ΙΣΑ αντιτίθεται στα εξής σημεία:

- Στην απομάκρυνση του γιατρού από τα κέντρα διαμόρφωσης αποφάσεων και πολιτικών της υγείας.

- Στην ουσιαστική υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Ιατρικών Συλλόγων.

- Στην εκχώρηση της υγείας στα χέρια διαχειριστών και τεχνοκρατών της οικονομίας που έχουν σαν κριτήριό τους το κόστος και όχι τον άνθρωπο.

- Στην ψευδεπίγραφη αποκέντρωση με όργανα και δομές απόλυτα συγκεντρωτικού χαρακτήρα (Διοικητές Νοσοκομείων, ΔΣ, ΠΕΣΥ).

- Στη φαλκίδευση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας μέσα από ελεγχόμενες συνθέσεις και πλειοψηφίες με αποκορύφωμα τον, υπουργικής δικαιοδοσίας, κατάλογο εθνικών κριτών.

- Στην εκχώρηση δικαιώματος κρίσεων Ελλήνων γιατρών σε εκ του εξωτερικού αυθεντίες.

Η παραβίαση της δωρεάν ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας με τη θεσμοθέτηση ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία, όπως τονίζει ο ΙΣΑ, θα οδηγήσουν στις εξής παρενέργειες:

  • Στη μετατροπή των νοσοκομείων σε χώρους άσκησης ιδιωτικής ιατρικής.
  • Στην πελατοποίηση του νοσοκομειακού αρρώστου.
  • Στην παράκαμψη των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και στη δημιουργία παράτυπων πυλών εισόδου αρρώστων.
  • Στη μετατροπή γιατρών - πολιτών σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
  • Στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στο διχασμό του ιατρικού σώματος.
  • Στην πυροδότηση φαινομένων παραοικονομίας.

Τέλος, τη συμμετοχή της στην πανιατρική απεργία που προκήρυξε ο ΙΣΑ ανακοίνωσε και η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ