Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
3ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ
Επικίνδυνοι πειραματισμοί σε βάρος των ασφαλισμένων

Στο νοσοκομείο περιόδευσαν χτες ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος και ο Γ. Ιωάννου, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αντ. Σκυλλάκου με το επιστημονικό προσωπικό
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αντ. Σκυλλάκου με το επιστημονικό προσωπικό
Επικίνδυνους πειραματισμούς στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, που θα αποβούν σε βάρος τόσο της υγείας των ασφαλισμένων όσο και των λειτουργών της υγείας, ξεκινά η κυβέρνηση απ' τους υγειονομικούς σχηματισμούς του ΙΚΑ.

Ετσι χτες κατά την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο, στο 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, αποκαλύφθηκε έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Χριστίνας Σπυράκη -και με ημερομηνία 16.10.2000 - σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η «εφημερία συμβεβλημένων κλινικών με το ΙΚΑ». «Για την αντιμετώπιση, αναφέρει η Χρ. Σπυράκη, περιπτώσεων ασφαλισμένων του ΙΚΑ εφημερεύουν καθημερινά όλο το 24ωρο νοσηλευτικές μονάδες που έχουν συμβληθεί με το ΙΚΑ. Οι νοσηλευτικές αυτές μονάδες που ορίζονται από το ΙΚΑ υποχρεούνται να γνωστοποιούν στο ΕΚΑΒ, καθημερινές και αργίες, τον αριθμό των κενών κρεβατιών κάθε μέρα και κατά ειδικότητα».

Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης, η γενική διευθύντρια των Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Ερ. Αντωνοπούλου έστειλε έγγραφο (15.12.2000) προς όλα τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, στο οποίο αφού επαναλαμβάνει το παραπάνω εδάφιο της υπουργικής απόφασης συμπληρώνει: «Κατόπιν των προαναφερθέντων οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές υποχρεούνται να γνωστοποιούν στο ΕΚΑΒ καθημερινά, περιλαμβανομένων των αργιών, τον αριθμό των κενών κλινών ανά ειδικότητα. Με ευθύνη των διευθυντών των μονάδων υγείας και των νοσοκομείων του ΙΚΑ να χορηγηθεί από ένα αντίγραφο των αποφάσεων στους υπεύθυνους των τμημάτων κίνησης ασθενών, γραφείων κοινωνικών λειτουργών και στους διευθυντές και αναπληρωτές αυτών, καθώς και τις προϊσταμένες όλων των τμημάτων των νοσοκομείων του ΙΚΑ και των τμημάτων των αξονικών τομογράφων ΚΑΤ, Τζανείου και Σισμανόγλειου». (Το ΚΑΤ, το Τζάνειο και το Σισμανόγλειο αναφέρονται, γιατί σ' αυτά τα νοσοκομεία το ΙΚΑ έχει χαρίσει αξονικούς τομογράφους).

Το έγγραφο συνοδεύεται και από κατάσταση με 52 συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές.

Η πλειοψηφία όμως αυτών των κλινικών δεν μπορούν να εφημερεύσουν. Μπορούν όμως να εφημερεύσουν το Απολλώνιο, το Ιατρικό Κέντρο, το Υγεία, το Ωνάσειο και η Ευρωκλινική που περιέχονται στον κατάλογο.

Μ' άλλα λόγια ετοιμάζεται πελατεία για τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες στο χώρο της υγείας, καθώς την ίδια στιγμή μελετάται η μετατροπή των νοσοκομείων του ΙΚΑ σε μονάδες βραχείας νοσηλείας. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι πρόθεση του ΙΚΑ να θέσει εκτός εφημερίας το 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και ήδη έχει στείλει έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας, με το οποίο ζητά η εφημερία να γίνεται μέχρι τις 4 μμ και όχι σε 24ωρη βάση.

«Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, λόγω της μεγάλης έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, η διοίκηση του ΙΚΑ προχωράει στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, το οποίο, σύμφωνα με ένα ασαφές οργανόγραμμα για τη νέα λειτουργία που μας έδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ, θα συρρικνωθεί στα 28 κρεβάτια», υπογράμμισε ο Παντελής Σίννης, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου και τόνισε ότι «εκτός όλων των άλλων η μετατροπή αυτή θέτει εν αμφιβόλω τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι μονάδες βραχείας νοσηλείας είναι κομμάτια των νοσοκομείων. Χωρίς κλινικές δεν υφίσταται νοσοκομείο, αλλά διαγνωστικό κέντρο», επισήμανε απ' την πλευρά της η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου, αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εσείς, τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, συνολικά το ΕΣΥ, ξεκινάνε από το ποια επιλογή κάνουν οι κυβερνώντες, από το αν βλέπουν την υγεία, την περίθαλψη σαν κοινωνικό αγαθό ή αν τη βλέπουν σαν εμπόρευμα», τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους ο Αντ. Σκυλλάκος, που συνοδευόταν από τον Γ. Ιωάννου, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης ο Αντ. Σκυλλάκος δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του νοσοκομείου.

«Αν βλέπεις, συνέχισε, την υγεία σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα, θα κινηθείς στη λογική της αναβάθμισης της δημόσιας υγείας, είτε λέγεται ΙΚΑ, είτε λέγεται δημόσια νοσοκομεία και θα την παρέχεις δωρεάν. Αυτή είναι η μια λογική. Υπάρχει και η λογική της ελεύθερης αγοράς, αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενισχύεται και ενισχύεται στην πράξη με την υπονόμευση του ΙΚΑ, την υπονόμευση των νοσοκομείων, την υπογραφή διαφόρων μορφών συμβάσεων προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, με τη λογική της λιτότητας στη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Οπως υπογράμμισε στη συνέχεια, το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, αλλά και τα 3 - 4 νομοσχέδια που θα έρθουν στη συνέχεια δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο τα θεμέλια της δημόσιας υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα απογευματινά ιατρεία, τη συγκέντρωση στα ΠΕΣΥ, τα οποία θα λαμβάνουν τις αποφάσεις και θα έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων που προβλέπει το νομοσχέδιο και τα οποία «κινούνται ξεκάθαρα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας με θύματα τους ασθενείς, ασφαλισμένους, αλλά και τους εργαζόμενους στο σύστημα».

«Το ΚΚΕ θεωρεί την υγεία κοινωνικό αγαθό και παλεύει για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν υγεία», τόνισε τέλος ο Αντ. Σκυλλάκος και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τη φωνή αντίστασης στα ανθυγιεινά σχέδια της κυβέρνησης για την υγεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ