Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πληρώστε για να σας δέρνουν

Ρόλο «μπάτσου», κοντά στο δημότη -που μάλιστα θα πρέπει να πληρώσει για το ξύλο που θα τρώει- αναθέτει στους δήμους η κυβέρνηση. Με όχημα τις διαδημοτικές συνεργασίες, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία της νέας Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία αναλαμβάνει αστυνομικά καθήκοντα (το 80% των αρμοδιοτήτων που ασκεί σήμερα η ΕΛΑΣ), και θα τη συντηρούν τα δημοτικά ταμεία. Ταυτόχρονα προχωρεί στην παραπέρα συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των δήμων, καθώς συναρτά την επιχορήγηση που θα λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη δυνατότητα που έχουν να επιβάλλουν φόρους στους δημότες.

Τις κυβερνητικές επιλογές για το νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετέφερε χτες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο αξιώνει να επιταχυνθεί η σύσταση διαδημοτικών συνεργασιών που θα σηκώσουν το οικονομικό βάρος για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Οπως είπε η Β. Παπανδρέου, δεν μπορεί να υπάρξει Δημοτική Αστυνομία σε κάθε Δήμο και τους κάλεσε να... συνεργαστούν στο ζήτημα. Μάλιστα, είπε πως μια σκέψη είναι να αναλάβουν οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών την πρωτοβουλία της συνεργασίας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου σε πρώτη φάση θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση κατά 1.000 των δημοτικών αστυνομικών (τόσες είναι οι μέχρι τώρα αιτήσεις από δήμους που ασπάζονται την κυβερνητική πολιτική) και αντίστοιχη απελευθέρωση αστυνόμων της ΕΛΑΣ, ώστε να υπάρχουν περισσότερες αριθμητικά δυνάμεις για το χτύπημα διαδηλωτών.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν προβλέπει συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας (η υπουργός «υποσχέθηκε» πως θα δοθούν 10 δισ. δραχμές, προφανώς όμως αυτά αφορούν κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα). Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει την αρμοδιότητα, με τους δήμους να πληρώνουν το 50% των δαπανών και το υπόλοιπο να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Βάλτε φόρους

Ετοιμάζεται όμως και άλλη αφαίμαξη των δημοτών. Οπως είπε η Β. Παπανδρέου χτες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μειώνονται ανάλογα με τη δυνατότητά τους να επιβάλλουν φόρους. «Προοπτική μας είναι να υπάρξει σύνδεση των ΚΑΠ με τους ίδιους πόρους», είπε η υπουργός. Αυτό σημαίνει πως ένας δήμος που η κυβέρνηση θα κρίνει πως έχει δυνατότητα να αντλεί έσοδα (από την επιβολή φόρων, για παράδειγμα, σε καταστήματα, παραλίες, παιδικούς σταθμούς, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, διαφημίσεις) θα λαμβάνει μειωμένη επιχορήγηση και τη διαφορά θα καλύπτει η τσέπη του δημότη. Ο προτεινόμενος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κυβερνητική πολιτική να μειώσει τις κρατικές δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και αντίθετα να μεταφέρει το σχετικό κόστος στους δημότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα σε υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις(2005-11-10 00:00:00.0)
Μια αποκαλυπτική εισήγηση(2005-08-23 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας(2004-06-26 00:00:00.0)
Δημοτική Αστυνομία και Δημοκρατικά Δικαιώματα(2003-02-20 00:00:00.0)
Οι δημότες θα πληρώνουν τη λειτουργία τους(2001-11-08 00:00:00.0)
Αναστολή κινητοποιήσεων από τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία(1999-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ