Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν δύο λαϊκούς αγωνιστές

Την πρώτη γυναίκα δήμαρχο της χώρας, τη δήμαρχο Αμαλιάδας, Μαρίκα Μπότση- Τσαπαλίρα και τον επί 26 χρόνια δήμαρχο Καισαριανής, Παναγιώτη Μακρή, τίμησε για την προσφορά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εκπολιτιστικών Σωματείων Ηλείων (ΠΑΣΕΣΗ).

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, «Μελίνα Μερκούρη», προκειμένου να τιμήσει την προσφορά δύο ανθρώπων στο λαϊκό αυτό θεσμό, σε δύσκολα μάλιστα χρόνια. Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΣΗ Βασίλης Πολυζωγόπουλος. Αναφερόμενος στη δράση της Μαρίκας Μπότση- Τσαπαλίρα, υπογράμμισε πως ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου στην Αμαλιάδα, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, το Δεκέμβρη του 1944 έως και το 1945. Ηταν η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα που έπαιρνε τέτοια θέση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό της σημασίας που είχε κάτι τέτοιο, ήταν πως «ιδιαίτερη αναφορά έκανε η εφημερίδα του ΕΑΜ Ελεύθερη Αχαΐα» - υπογράμμισε ο Β. Πολυζωγόπουλος.

Η Μαρίκα Μπότση- Τσαπαλίρα, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες πριν τον πόλεμο, αλλά και αργότερα, όταν τα δικαιώματά τους ήταν ανύπαρκτα. «Ζητάγαμε το δικαίωμα της ψήφου για τη γυναίκα και δε μας το έδιναν. Το κατακτήσαμε όμως μαζί με το λαό στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την πλούσια αγωνιστική δράση και το ήθος του Παναγιώτη Μακρή, ο οποίος διατέλεσε δήμαρχος από το 1964 έως το 1990, εξήρε ο Σωτήρης Βλαχόπουλος. «Η δράση του υπήρξε συνεχής και αταλάντευτη. Μέσα από αυτή την πολύχρονη δράση και το προσωπικό του παράδειγμα έχει κερδίσει το σεβασμό όλων, ανεξαρτήτως πολιτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων».

Συγκινημένος ο Π. Μακρής δήλωσε αμέσως μετά τη βράβευσή του: «Η απονομή αυτής της τιμητικής διάκρισης μου δίνει πραγματικά μεγάλη δύναμη. Ταυτόχρονα είναι και μια δέσμευση συνέχισης της δράσης μέσα από το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα, για να ανοίξει ο δρόμος για το καλό του λαού μας, για το καλό του ανθρώπου όπου Γης».

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρος του ΚΚΕ ο Στέλιος Λάμπρου, ο οποίος τόνισε: «Είναι σημαντική η πρωτοβουλία που πήρατε να τιμήσετε δύο ανθρώπους που με την αγωνιστική τους δράση άνοιξαν νέους δρόμους για την εποχή τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org