Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων

Η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Ιούλη, εκτινάχθηκε στο 32,6% (από το 23,9% τον αντίστοιχο Ιούλη του 2009). Παράλληλα, η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών έφτασε στο 15,8% (από 12,6% τον Ιούλη του 2009), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια στιγμή, που η ανεργία συνολικά στη χώρα τραβάει έναν επικίνδυνο ανήφορο, η κυβέρνηση προσφέρει δουλειά για λίγους μήνες και μάλιστα στους νέους με μισθούς ακόμα και κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (μόλις 590 ευρώ!). Επιχειρεί, πατώντας πάνω σε ένα τραγικό πρόβλημα, που ταλανίζει κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι, να εξασφαλίσει την αναμονή, τη σιωπή ιδιαίτερα μάλιστα της νεολαίας, ώστε το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσει το έργο της κατακρεούργησης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ωστε η νέα βάρδια της εργατικής τάξης να βγαίνει στην παραγωγή γυμνή, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς σταθερή δουλειά, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ορθώνει σοβαρά εμπόδια στη συλλογική οργάνωση, δράση και διεκδίκηση με τη δουλειά λίγων μηνών πότε στη μια επιχείρηση και πότε στην άλλη.

Αλλωστε, η ανεργία πάντα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι των μπλε και πράσινων κυβερνήσεων, (είναι σύμφυτο του καπιταλισμού που δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, αλλά την αξιοποιεί πολύμορφα, για να ρίχνει την τιμή της εργατικής δύναμης), για τις επιθέσεις τους σε βάρος της πλήρους και σταθερής εργασίας, για να επιβάλλουν όλο και χειρότερους όρους απασχόλησης και διαβίωσης. Και σήμερα, λοιπόν, για ακόμα μια φορά, στο όνομα της συγκράτησης της ανεργίας, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα ολόκληρο σχέδιο, αξιοποιώντας τα χρήματα του ΟΑΕΔ - δηλαδή των εργαζομένων - με διπλό στόχο: Τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, από τη μια, και ταυτόχρονα λίγους μήνες δουλειάς για τους ανέργους με τσαλακωμένα δικαιώματα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή τους. Η φιλοσοφία και πρακτική των προγραμμάτων που μάλιστα η κυβέρνηση φρόντισε να διαφημίσει λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη δεν είναι καινούργια και σίγουρα μέχρι σήμερα αυτά τα προγράμματα δεν αντιμετώπισαν ούτε συγκράτησαν την ανεργία. Εξυπηρετούν όμως την ενίσχυση - ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση - με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει, των μεγαλοεργοδοτών με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, με προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage), κ.λπ. Και, παράλληλα, την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, αξιοποιώντας για ακόμα μια φορά τους χιλιάδες άνεργους για να συμπιέσει μισθούς, δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι άνεργοι συνολικά και κυρίως οι νέοι στους οποίους στοχεύει ιδιαιτέρως η κυβέρνηση ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι με λίγους μήνες δουλειάς εξασφαλίζονται μόνο λίγοι μήνες διαβίωσης, λίγοι μήνες επιβίωσης. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η επιλογή τους δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συμπαράταξή τους με τις δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για πλήρη και σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Η επιλογή τους δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συστράτευση με εκείνες τις δυνάμεις που δεν πειθαρχούν, που δίνουν τη μάχη για μια άλλη κοινωνία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και μόνον αυτές.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ