Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαπιστευτήρια συναίνεσης υπέρ της πλουτοκρατίας

Ανοιχτό άφησε ο Α. Σαμαράς το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό

Την κουρελιασμένη σημαία της δήθεν αντιμνημονιακής ψήφου σηκώνει ο Α. Σαμαράς, προσπαθώντας να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, παραδέχεται ότι στηρίζει τα αντιλαϊκά νομοσχέδια του μνημονίου και δεσμεύεται ότι θα το εφαρμόσει πλήρως αν έρθει στην κυβέρνηση.

Φανερή, ταυτόχρονα, είναι η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά να εμφανίσει το κόμμα του ως δύναμη «υπευθυνότητας» και «σταθερότητας» σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση που την κατηγορεί ότι με το εκβιαστικό δίλημμα για πρόωρες εκλογές «αποσταθεροποιεί την οικονομία και τη χώρα».

Η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να χρεώσει στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και σ' αυτό το πλαίσιο ο Α. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν καταψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ανεύθυνο και καταστροφικό για την οικονομία να γίνουν εκλογές μέσα στο Δεκέμβρη.

«Εμείς δεν παίζουμε, ούτε με τους θεσμούς, ούτε με την οικονομία, ούτε με την αγωνία των πολιτών. Απλά του λέμε (σ.σ. του πρωθυπουργού): Οι εκβιασμοί δεν περνούν και ούτε γίνονται άλλοθι απόδρασης», τόνισε μιλώντας χτες το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ότι για δεύτερη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι στο παρασκήνιο εξυφαίνονται σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε «αν θα δεχόμασταν οικουμενική κυβέρνηση», απάντησε ουσιαστικά καταφατικά, θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση να υιοθετηθεί μια πολιτική ανάπτυξης. «Το πρόβλημά μας δεν είναι να μοιράσουμε υπουργεία. Το πρόβλημά μας είναι να αλλάξει η καταστροφική πολιτική της ασφυξίας και να υιοθετηθεί πολιτική ανάκαμψης και ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά, υπεραμυνόμενος «μιας άλλης πολιτικής, που θα απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

Απέφυγε όμως για ακόμα μια φορά να παρουσιάσει αναλυτικά την «άλλη πολιτική» που επαγγέλλεται ως «διέξοδο» από το μνημόνιο, ακριβώς για να μη φανεί ότι είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντ' αυτού, συνέχισε να δημαγωγεί με γενικόλογα συνθήματα του τύπου «την πολιτική του αδιεξόδου, την πολιτική του μνημονίου θα την αλλάξουμε, με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της δημιουργικότητας και της ελπίδας».

Επιπλέον μοίρασε ψεύτικες υποσχέσεις, λέγοντας ότι «η ψήφος για αλλαγή πολιτικής διευκολύνει να μην υπάρξουν νέα μέτρα» μετά τις εκλογές. Σχολιάζοντας τις «διιστάμενες» απόψεις Γ. Παπανδρέου - Θ. Πάγκαλου για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, επανέλαβε τα περί «κρυφής ατζέντας» μετά τις εκλογές και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους, συμπληρώνοντας ότι «εμείς την απορρίπτουμε».

Την εκτίμηση ότι «το τζίνι των πρόωρων εκλογών έχει βγει πια από το μπουκάλι» εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην περίπτωση που «προέκυπτε μη αυτοδυναμία σε ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ