Πάνω από 200 δισ. δολάρια σε φόρους ετοιμάζεται να χαρίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο μεγάλο κεφάλαιο
«Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε σε μια μετατόπιση της οικονομικής και πολιτικής δύναμης σε χώρες εκτός του δυτικού κόσμου, οι οποίες απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όσον αφορά τη θέση τους στη διεθνή κοινότητα», αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), επιβεβαιώνοντας τις εξελισσόμενες ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, που επιτάχυνε η συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναρρίχηση της Κίνας στη δεύτερη θέση των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, υπερσκελίζοντας τη Γερμανία, στην οποία η βιομηχανική παραγωγή έμεινε στάσιμη τον Ιούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρώπης θα επιβραδυνθεί τους ερχόμενους μήνες.
Την ίδια ώρα, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 7,2% στη Γερμανία κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας την ίδια περίοδο. Από τον Γενάρη ως τον Ιούνη, περίπου 16.500 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, 2% περισσότερες απ' ό,τι στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Στην ίδια φετινή περίοδο, ο αριθμός των πτωχεύσεων ιδιωτών σημείωσε άλμα, φτάνοντας το 11,6%, με σχεδόν 53.900 περιπτώσεις.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων, η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζεται να εγκρίνει νέα μέτρα για φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις. Τα νέα φορολογικά κλιμάκια, που θα προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, αφορούν τη διαγραφή του 100% των νέων κεφαλαιακών επενδύσεων των επιχειρήσεων έως και το 2011, μέτρο που με τους πιο πρόχειρους υπολογισμούς θα εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις περί τα 200 δισ. δολάρια σε περίοδο 2 ετών.
Τα φιλομονοπωλιακά μέτρα Ομπάμα έρχονται σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για βραχύβια και αναιμική ανάκαμψη από την κρίση. Ο Γάλλος οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής μελετών του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα, προβλέπει υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Τέλος, με ένα νέο κύμα ανατροπών και μέτρων λιτότητας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός της Τουρκίας, καθώς το ΔΝΤ καλεί την Αγκυρα να υιοθετήσει τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η κυβέρνηση Ερντογάν δηλώνει πρόθυμη να προσαρμοστεί στις «συστάσεις» του ΔΝΤ, αναβάλλοντας όμως τα μέτρα για μετά τις εκλογές του 2011, ώστε να αποφύγει τη λαϊκή καταδίκη στις κάλπες.