Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Τα "φέσια" αυξάνονται με ρυθμό 30 δισ. το μήνα!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο α' εξάμηνο του 1999, πτώχευσαν ή κίνησαν τη διαδικασία πτώχευσης 1.648 επιχειρήσεις και τα "φέσια" στην αγορά ανήλθαν στα 177,7 δισ. δραχμές

Αυξάνονται και πληθύνονται τα "φέσια" στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις που εξάντλησαν κάθε περιθώριο και κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους, κηρύσσοντας πτώχευση. Αυτή την κακή εικόνα, που παρουσιάζει η ελληνική αγορά και αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, την τεκμηριώνουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Ιούνη του 1999 διαμαρτυρήθηκαν 25.816 συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 7.138 εκατ. δραχμών και βρέθηκαν 10.616 τεμάχια ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 22.039 εκατ. δραχμών, ενώ στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 109 δικαστικές αποφάσεις πτώχευσης επιχειρήσεων και υποβλήθηκαν άλλες 229 αιτήσεις πτώχευσης.

Αν προσθέσουμε τα παραπάνω στοιχεία της ΕΕΤ στα αντίστοιχα των προηγούμενων 5 μηνών (Γενάρη - Μάη 1999), βλέπουμε ότι σε ολόκληρο το εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 1999, έχουμε μια αποκαλυπτική εικόνα, για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί στην αγορά η μακροχρόνια αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας.

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤ, προκύπτει ότι στην περίοδο Γενάρης - Ιούνης 1999:

  • Τα "φέσια" στην αγορά από διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές, ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 177.658 εκατ. δραχμών, έναντι 169.300 εκατ. δραχμών το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Από τη σύγκριση αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι στο φετινό εξάμηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών ήταν αυξημένη κατά 4,22%, ήτοι κατά 8,3 δισ. δραχμές. Μια απλή διαίρεση, της συνολικής αξίας των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών με τους 6 μήνες(βάση υπολογισμού οι 20 εργάσιμες μέρες το μήνα), μας πληροφορεί ότι τα "φέσια" στην αγορά αυξάνονταν στο φετινό εξάμηνο με ρυθμό περίπου 30 δισ. δραχμές το μήνα ή περίπου 1,5 δισ. δραχμές τη μέρα.
  • Πτώχευσαν ή κήρυξαν τις διαδικασίες πτώχευσης, 1.648 επιχειρήσεις (κυρίως ατομικές ή μικρομεσαίου μεγέθους), που σημαίνει πως κάθε μήνα έκλειναν κατά μέσο όρο περίπου 275 επιχειρήσεις. Με βάση τις 20 εργάσιμες μέρες το μήνα, προκύπτει ότι κάθε μέρα χρεοκοπούσαν ή κινούσαν τις διαδικασίες για την έκδοση δικαστικής απόφασης πτώχευσης, περίπου14 επιχειρήσεις την ημέρα. Σημειώνεται, ότι το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο οι επιχειρήσεις που είχαν πτωχεύσει ή κηρύξει τις διαδικασίες πτώχευσης ανήλθαν σε 1.733.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ