Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ
Βαθιά κρίση, αδύναμη ανάκαμψη

Διατήρηση των άμεσων μέτρων στήριξης προς το μεγάλο κεφάλαιο συστήνει το ΔΝΤ

Παρά το κλίμα της τεχνητής αισιοδοξίας, το κεφάλαιο ανησυχεί για την πορεία της κρίσης και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος

ASSOCIATED PRESS

Παρά το κλίμα της τεχνητής αισιοδοξίας, το κεφάλαιο ανησυχεί για την πορεία της κρίσης και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος
Με «ενέσεις» τεχνητής αισιοδοξίας, οι οποίες ταυτόχρονα αποτελούν και «προτροπή» για ταχύτερη εφαρμογή της στρατηγικής του μνημονίου, το πολιτικό προσωπικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου επιχειρεί να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις στην Ελλάδα, ανατροφοδοτώντας παράλληλα την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι οι θυσίες υπέρ της πλουτοκρατίας δήθεν «πιάνουν τόπο».

Μιλώντας στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκλεισε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι «μια επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα». Ζήτησε ταυτόχρονα να δυναμώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας με την εφαρμογή «συμπληρωματικής νομοθεσίας».

Ο τραπεζίτης εξέφρασε και τη συνολικότερη ανησυχία του κεφαλαίου για τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και την αναιμική ανάκαμψη, λέγοντας για την ευρωζώνη πως «δεν μπορούμε ακόμη να ισχυρισθούμε ότι νικήσαμε, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να επιδείξουμε σύνεση, ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών».

Στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο και ο Χανς Βέρνερ-Σιν, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, εκτιμώντας ότι τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση «δεν μπορούν να αποτρέψουν τη στάση πληρωμών» και εγκυμονούν τον «κίνδυνο λαϊκού ξεσηκωμού εάν συνεχισθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είναι το λιγότερο δυσάρεστο σενάριο, ακόμα και αν αυτό «σκοτώσει» τις ελληνικές τράπεζες.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ «θα είναι αδύναμη» και συστήνει στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις να διατηρήσουν και το 2011 τα γαλαντόμα μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης προς το μεγάλο κεφάλαιο που θέσπισαν στο όνομα της κρίσης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, αναμένεται αύριο Τετάρτη να ανακοινώσει νέα μέτρα για την τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας, έχοντας από το Γενάρη του 2009 καταβάλει γι' αυτό το σκοπό κονδύλια ύψους 814 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κρατικά ταμεία για τις τράπεζες και άλλες μεγαλοεπιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ