Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Τα βιλαέτια συγκρούονται για τους υποψήφιους

Διαγκωνισμοί ανάμεσα σε συνιστώσες και προσωπικές στρατηγικές

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι δύο συνεδριάσεις της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο και χτες το βράδυ, για την εξεύρεση κοινών υποψηφίων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο της Αθήνας. Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάσει και πάλι η Γραμματεία, προκειμένου είτε να υπάρξει συμβιβασμός ως προς τον υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής, είτε να επικυρωθεί και τυπικά η ρήξη.

Οπως φάνηκε και χτες, ορισμένες συνιστώσες (ΚΟΕ, ΔΕΑ κ.ά.) επιμένουν στο πρόσωπο του Αλ. Αλαβάνου, ενώ ο ΣΥΝ επιμένει στο πρόσωπο του Αλ. Μητρόπουλου ή άλλου προερχόμενου απ' το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχοντας απ' το Σάββατο αντιπροτείνει στον Αλ. Αλαβάνο να διεκδικήσει το Δήμο Αθήνας.

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση αυτή σε συνάντηση που είχε με τον Αλ. Αλαβάνο. Μετά την απόρριψη της πρότασης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:

«Στρατηγική μας επιλογή είναι η συνάντησή μας με τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου (...) Σε μια ύστατη προσπάθεια υπέρβασης των αδιεξόδων που έχουν διαμορφωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ (...) του ζήτησα σε αυτές τις εκλογές να συμβάλει στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και να τεθεί επικεφαλής της μάχης για το Δήμο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή. Ο Αλέκος Αλαβάνος έχει τις δικές του πολιτικές επιλογές. Τις σέβομαι απόλυτα».

Οπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του ΣΥΝ θα επιμείνει στην πρόταση για υποψήφιο περιφερειάρχη προερχόμενο απ' το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ίδιο αποφασισμένες φαίνονται και οι συνιστώσες που τάσσονται με τον Αλ. Αλαβάνο. Αλλωστε, «χλιαρές» ήταν οι εκατέρωθεν αντιδράσεις στην πρόταση που έγινε χτες από μέλος της Γραμματείας για τη Ν. Βαλαβάνη, παρότι ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι θα τη στηρίξει αν γίνει δεκτή.

Το περασμένο Σάββατο ο Μ. Γλέζος στη διάρκεια της συνεδρίασης απέρριψε την πρόταση του ΣΥΝ να είναι αυτός υποψήφιος περιφερειάρχης και εξέφρασε τη στήριξή του στον Αλ. Αλαβάνο. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι κακώς του δόθηκε το «δαχτυλίδι», αλλά και κακώς το παρέλαβε και πρέπει τώρα να το επιστρέψει.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έλεγαν απ' το Σάββατο ότι αν τελικώς το σχήμα εκπροσωπηθεί από δύο ψηφοδέλτια στις επικείμενες εκλογές, αυτό δεν πρέπει να είναι «αιτία πολέμου», έτσι ώστε να μείνει ανοιχτή η πόρτα μιας επαναπροσέγγισης μετεκλογικά.

Χτες, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και σε σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει το βάρος που δίνουν στη «συνάντηση με το σοσιαλιστικό χώρο», ανακάλυψε κύμα διαφωνούντων μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που εντοπίζουν ότι «η κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι λάθος» (!) και όχι βέβαια συνειδητή επιλογή, ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρα (!) την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, αβαντάροντας τη συμπόρευση της πλειοψηφίας με την αντιλαϊκή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και μέσα στη βδομάδα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά στη στάση του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ