Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο λαός να καθορίσει τις εξελίξεις

Με δεδομένες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που υπαγορεύει το συμφέρον της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση εξειδικεύει τα επόμενα βήματα στον πόλεμο που έχει κηρύξει σε βάρος των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί το νέο κυβερνητικό σχήμα και η δημιουργία νέων επιτελείων στο σχεδιασμό της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός παίρνει αυτές τις μέρες μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Αύξηση των φόρων, νέα χαράτσια και προπάντων νέες απαλλαγές για το κεφάλαιο είναι ό,τι σκοπεύει να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση, με στόχο από τη μια να προσεγγίσει τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου και από την άλλη να τροφοδοτήσει την επανεπένδυση κεφαλαίων από την πλουτοκρατία, με φιλομονοπωλιακά μέτρα που θα αυξάνουν την απόδοσή τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που κρύβεται κάτω από τις κυβερνητικές φανφάρες περί «ανάπτυξης», από την οποία θα ωφεληθεί δήθεν ο λαός. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει τη φορολογία του κεφαλαίου από το 24% στο 20%. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπάρχει σε νόμο της ΝΔ, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική ταύτιση των πυλώνων του δικομματισμού. Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, στην Υγεία και την Πρόνοια, συνολικά οι αντιδραστικές παρεμβάσεις, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε τομείς άμεσα συνδεδεμένους με την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, έχουν εξασφαλίσει ακόμα φθηνότερα χέρια για το κεφάλαιο. Τα μέτρα υπέρ της πλουτοκρατίας συμπληρώνουν οι άμεσες επιδοτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων από τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και η λεγόμενη επιδοτούμενη εργασία, η παροχή δηλαδή τζάμπα εργατικών χεριών στη μεγαλοεργοδοσία.

Από αυτή την «ανάπτυξη» δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο λαός. Πρώτον, επειδή γίνεται με «καύσιμη ύλη» τα δικά του δικαιώματα και τις κατακτήσεις που του έχουν απομείνει. Και δεύτερον, επειδή οι όποιες επενδύσεις δεν αφορούν το λαϊκό συμφέρον, αλλά την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τι έχει να κερδίσει ο λαός από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην κατασκευή ενός νοσοκομείου ή ενός σχολείου, όταν προϋπόθεση της σύμπραξης κράτους - ιδιωτών είναι η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας και της Παιδείας, που θα φτάνει μέχρι τη συμμετοχή επιχειρήσεων στα εργαστήρια των νοσοκομείων, ακόμα και στο νοσηλευτικό προσωπικό; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει προ πολλού γίνει αντιδραστική για τα λαϊκά συμφέροντα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ προβάλλει το πραγματικό ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο λαός: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον; Οσο το κεφάλαιο και τα κόμματά του βρίσκουν χώρο να προωθούν την πολιτική τους, τόσο θα επιδεινώνονται οι όροι που ζει και βγάζει το μεροκάματο ο λαός. Από αυτή τη σκοπιά, κάθε μάχη για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής και των συνεπειών που έχει η εφαρμογή της στη ζωή του λαού, θα γίνεται αποτελεσματική στο βαθμό που θα αποκτά προοπτική, θα δένεται με τον αγώνα για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και των κομμάτων της. Μ' ένα τέτοιο πλαίσιο πάλης, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ καλούν το λαό να διαδηλώσει στη ΔΕΘ. Η λαϊκή συμμαχία είναι αυτή που μπορεί και πρέπει το επόμενο διάστημα να καθορίσει τις εξελίξεις, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ