Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο επεισόδιο έντασης στη μέση του Αιγαίου

Με ένα νέο σοβαρό επεισόδιο στις νησίδες Καλόγηροι, δυτικά της Χίου, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μέσων έρευνας και διάσωσης, συνεχίστηκε χτες η προσπάθεια της Αγκυρας να επιβάλει στην πράξη τη διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.

Στις 11.15 χτες το πρωί, τέσσερα τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά Μ-2000. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών, όμως, ο αρχηγός του τουρκικού σχηματισμού ανέφερε σε δικό του ραντάρ ότι ένα πλοίο βυθίζεται στην περιοχή των νησιών Καλόγηροι.

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να εξελίσσεται το τουρκικό σχέδιο δημιουργίας τετελεσμένων. Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής Ακτοφυλακής ενημέρωσε το ελληνικό ΛΣ. Σήμανε συναγερμός και πάνω από τα νησιά πέταξαν τα ελληνικά Μ-2000, τα οποία είχαν αναχαιτίσει τα τουρκικά πολεμικά, αλλά και βομβαρδιστικά Α-7, τα οποία πετούσαν στην περιοχή. Λίγο αργότερα πέταξε πάνω από τους Καλόγηρους και ελικόπτερο του ΛΣ. Κανένα από τα εναέρια μέσα δεν εντόπισε το παραμικρό.

Ξαφνικά στην περιοχή εμφανίστηκαν δύο τουρκικά ελικόπτερα τα οποία άρχισαν να κάνουν κι αυτά έρευνα και διάσωση αγνοώντας τις εκκλήσεις για συνεργασία κάτω από την ελληνική εποπτεία. Από ελληνικής πλευράς στάλθηκαν άλλα δύο ελικόπτερα και στην περιοχή επέστρεψαν και τα τουρκικά F-16 αλλά και μία τουρκική φρεγάτα. Η συγκέντρωση τόσων πολεμικών σκαφών άρχισε να θυμίζει περισσότερο προετοιμασία σύγκρουσης παρά επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Το «παιχνίδι» κράτησε περίπου τέσσερις ώρες και σταμάτησε όταν ξεκίνησε η αποχώρηση των τουρκικών σκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ