Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Σαρωτική η αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα

Τη λαϊκή αποδοκιμασία και την αγανάκτηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, εξαιτίας του πολέμου που διεξάγουν σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Δείχνουν ακόμα ότι μεγάλη μερίδα όσων ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές τα δυο κόμματα προβληματίζονται σοβαρά για τις παραπέρα επιλογές τους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι στις λαϊκές συνειδήσεις γίνονται αυτό το διάστημα ισχυρές διεργασίες.

Σε δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί δεν ξεπερνούν το 40%, ενώ κυριαρχούν η οργή και η απογοήτευση. Σε δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Βήμα», στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 23,4%, η ΝΔ 15,65%, το ΚΚΕ 6,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 2,3%, ενώ 7,8% απαντά πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 40,1%.

Σε σχετική ερώτηση το 49% πιστεύει ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ το 64,1% κρίνει πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες στην πολιτική ζωή της χώρας για δημιουργία νέων κομμάτων.

Ηχηρό είναι το «όχι» ενάντια στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό. Το 19% των ερωτηθέντων θεωρεί καταστροφικές τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, το 29,6% ζητά να αποσυρθούν τώρα, ενώ το 35,2% πιστεύει ότι είναι «αναγκαίες αλλά άδικες». Επίσης το 82,9% τάσσεται κατά της απελευθέρωσης των απολύσεων, το 70,4% διαφωνεί με τη μείωση των αποζημιώσεων και του κόστους των απολύσεων, ενώ το 47,9% αντιτάσσεται στην κατάργηση της διαιτησίας.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας «RASS», για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 24,7%, η ΝΔ 19,3%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3% και άλλο κόμμα 3,4%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 28,2%. Σε ποσοστό 79% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, ενώ 77,2% εκτιμά πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ