Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζουν το επόμενο σάρωμα στο Ασφαλιστικό

Αύριο παρουσιάζεται η έκθεση της Κομισιόν, η οποία συστήνει κατακόρυφη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όπως προβλέπεται από την «ΕΕ 2020»

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για τα χειρότερα που έρχονται. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να συστρατευτούν με το κόμμα που δεν τους κορόιδεψε και ποτέ δεν τους έκρυψε την αλήθεια (στη φωτ. αφίσα για τις εκλογές του 2007)
Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για τα χειρότερα που έρχονται. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να συστρατευτούν με το κόμμα που δεν τους κορόιδεψε και ποτέ δεν τους έκρυψε την αλήθεια (στη φωτ. αφίσα για τις εκλογές του 2007)
Το σφυροκόπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων αποτελεί κοινό τόπο στην πολιτική που εφαρμόζεται στα κράτη - μέλη της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα κάθε άλλο παρά αποσπασματικά και παροδικά είναι, όπως προκλητικά διακηρύττουν οι αστικές κυβερνήσεις για να αποπροσανατολίσουν τους λαούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται έγγραφο της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα αύριο, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της γενικής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επικαλούμενη τη βιωσιμότητα των Ταμείων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που αναπαράγει το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνεται: «Το να βεβαιωθούμε ότι τα χρόνια που περνά κάποιος στη σύνταξη δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σχέση με τον χρόνο εργασίας του θα βοηθούσε στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων (...) Αυτό σημαίνει να αυξήσουμε την ηλικία στην οποία σταματά κάποιος να εργάζεται και αρχίζει να επωφελείται της σύνταξής του (...) Η παράταση της περιόδου εργασίας λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα επιτρέψει να καταγράψουμε δύο οφέλη: Καλύτερες συνθήκες ζωής και πιο βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα».

Το ίδιο θέμα είχε αποκαλύψει πριν από περίπου ένα μήνα γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν ετοιμάζει «Πράσινη Βίβλο» για το Συνταξιοδοτικό, με την οποία θα έρθει να ισοπεδώσει τα εναπομείναντα δικαιώματα στα κράτη - μέλη. Το συγκεκριμένο ευρωενωσιακό νομοθέτημα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της «Στρατηγικής ΕΕ 2020». Οι ανατροπές που ήδη γίνονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κινούνται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, με τον πήχη αυτή τη φορά να μπαίνει στα 70 χρόνια.

Μειώσεις μισθών και νέα μέτρα

Στο μεταξύ, το θέμα της μείωσης των μισθών, χάριν της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας, επαναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν. Σε συνέντευξή του στους «Financial Times», σημειώνει ότι «η ελληνική οικονομία έχασε 5 - 6 μονάδες ετησίως σε σύγκριση με τη Γερμανία τα τελευταία 5 - 6 χρόνια και σήμερα υπάρχει διαφορά 25 - 30 μονάδων στην ανταγωνιστικότητα. Σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να δώσει λύση η Ελλάδα, αν θέλει να παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη και να δει πιο φωτεινό μέλλον από το σημερινό».

Ο Ντ. Στρος - Καν, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της υποτίμησης του νομίσματος, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, προκρίνει ως λύση την «εσωτερική υποτίμηση, μειώνοντας δηλαδή τα πραγματικά εισοδήματα, η χώρα θα ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της». Στο σημείο αυτό προσθέτει ότι η «εσωτερική υποτίμηση» εγκυμονεί τον κίνδυνο της πτώσης της κατανάλωσης και εξηγεί ότι το ΔΝΤ προσπαθεί να πείσει την ΕΕ να παρέχει επιπλέον πόρους για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, χαρακτήρισε χτες «αβάσιμες φήμες» τα σενάρια που ήθελαν τον επίτροπο να μεταβαίνει στην Ελλάδα μέσα στον Ιούλη για να ζητήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010. «Ο επίτροπος Ρεν δεν προτίθεται σε αυτό το στάδιο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη λήψη μέτρων», τόνισε ο Α. Αλταφάζ.

Διχάζουν οι εκτιμήσεις για την κρίση

Τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης απέκλεισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ενώ σχεδόν μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης κατά το 2010 βλέπει ο οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, εκτιμώντας παράλληλα ότι και «για την παγκόσμια οικονομία, μέχρι το τέλος του έτους, η εικόνα δεν είναι τόσο καλή».

Η βρετανική κυβέρνηση, τέλος, η οποία ανακοίνωσε στα τέλη του Ιούνη έναν έκτακτο προϋπολογισμό, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές δαπανών, ζήτησε από ορισμένα υπουργεία να εξετάσουν περικοπές που φτάνουν μέχρι και το 40%.

Ο Μαρκ Σερουότκα, επικεφαλής της ένωσης εργατικών ενώσεων του δημόσιου τομέα και των δημόσιων υπηρεσιών (που αριθμεί 300.000 μέλη, ανάμεσά τους πολλούς δημόσιους υπαλλήλους) εκτίμησε ότι περικοπές ύψους 40% στις δημόσιες δαπάνες θα σήμαιναν την απώλεια τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σηματοδοτούν τις νέες αντεργατικές ανατροπές της «επιστροφής στην κανονικότητα»(2018-05-17 00:00:00.0)
Πανηγυρίζουν για τις αντιδραστικές αποφάσεις(2011-03-15 00:00:00.0)
Φουντώνει η κουβέντα για την ελεγχόμενη χρεοκοπία(2011-01-21 00:00:00.0)
Σενάρια και αντεγκλήσεις για το μέλλον του ευρώ(2010-05-27 00:00:00.0)
Τρομοκρατία από κοράκια και γύπες του καπιταλισμού(2010-04-21 00:00:00.0)
Στόχος να μη μείνει τίποτα όρθιο στον ιδιωτικό τομέα(2010-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ