Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Στους καταπέλτες για 8η συνεχή μέρα

Μεγαλώνει καθημερινά η αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες, αναδεικνύοντας την υπευθυνότητα, με την οποία παλεύουν για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Εργάτες της στεριάς φτάνουν την Κυριακή στο λιμάνι διαδηλώνοντας
Εργάτες της στεριάς φτάνουν την Κυριακή στο λιμάνι διαδηλώνοντας
Αταλάντευτα στους καταπέλτες των δύο ανασφάλιστων πλοίων «ROPAX» 1 και 2 της πολυεθνικής V - SHIPS, στο λιμάνι της Κορίνθου, παραμένουν από την περασμένη Τρίτη, οι ναυτεργάτες. Με οργανωτή του αγώνα τους στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με στήριγμα την ταξική αλληλεγγύη που φουντώνει, με εμπιστοσύνη στο δίκιο των αιτημάτων τους, αγωνίζονται παλικαρίσια μέρα - νύχτα, δείχνοντας αντοχή και αποφασιστικότητα. Υψώνουν το ανάστημά τους, στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνδιαμορφώνουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και στηρίζουν τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου και επιδιώκει για τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου, να μετατρέψει εντελώς τα πλοία σε εργασιακά γκέτο. Θέλει ναυτεργάτες σύγχρονους δούλους χωρίς δικαιώματα, πληρώματα εξαντλημένα από την ένταση της ήδη άγριας εφοπλιστικής εκμετάλλευσης που βιώνουν, με ό,τι σημαίνουν αυτά για την ίδια προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οι ναυτεργάτες απαιτούν το αυτονόητο: Ιση αμοιβή για ίση εργασία με τους καλύτερους όρους, πληρώματα ασφαλισμένα, για τα οποία να εφαρμόζονται οι ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα πλοία.

Στα «ROPAX» 1 και 2 είναι ναυτολογημένοι 33 και 29 Ρουμάνοι ναυτεργάτες, αντίστοιχα, χαμηλόμισθοι, ανασφάλιστοι. Πρόβλημα υπάρχει και με τον αριθμό των πληρωμάτων, αφού σύμφωνα και με αυτή την ανεπαρκέστατη νομοθεσία, για να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες των πλοίων θα έπρεπε να είναι 48.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί από ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΣ - ΝΑΤ να μοιραστεί στους ναυτεργάτες των δύο πλοίων ανακοίνωση μεταφρασμένη στα Ρουμάνικα, με την οποία τους καλούν να δυναμώσουν την κοινή πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. «Γνωρίζουμε - αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση - ότι κι εσείς είστε θύματα της εφοπλιστικής ασυδοσίας, των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που στο βωμό της κερδοφορίας θυσιάζουν κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης, υπονομεύουν ακόμα και την ίδια την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής». «Αγωνιζόμαστε για να έχουν οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι από όποια χώρα και αν προέρχονται, ΣΣΕ - στην προκειμένη περίπτωση την ελληνική - Κοινωνική Ασφάλιση στο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας της οποίας εφαρμόζεται η ΣΣΕ, να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και εκπροσώπηση».

Δυναμική κινητοποίηση την Κυριακή

Μαζική κινητοποίηση συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κόρινθο. Πλήθος εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ και των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και φωνάζοντας συνθήματα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Περιβολάκια, στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο λιμάνι μπροστά από τα δύο καράβια.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, στην ομιλία της εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν μαζικοί φορείς και τα λαϊκά στρώματα και τόνισε: «Η αγωνιστική στάση αυτή δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού η απόκρουση της αντιλαϊκής, αντεργατικής, αντιασφαλιστικής λαίλαπας που κορυφώνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση».

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, σημείωσε πως «το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη των υποδομών της ναυτιλίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας από την σκοπιά της ικανοποίησης των διευρυμένων λαϊκών αναγκών αλλά από τη σκοπιά της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου».

Ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, έστειλε ένα καθαρό μήνυμα ότι οι ταξικοί αγώνες θα κλιμακωθούν. Την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Κορίνθου μετέφερε ο Σωτήρης Παπαδημητρίου, στέλεχος της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ.

Την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα ανέδειξε και η χτεσινή επίσκεψη, στο σημείο της κινητοποίησης, της Διαμάντως Μανωλάκου μέλους της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Επίσης, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ από τους νομούς της Πελοποννήσου θα βρεθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων ναυτεργατών, στο λιμάνι της Κορίνθου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ