Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αιμορραγία των Ταμείων με 120 εκ. ευρώ το χρόνο

Μια οικονομική αιμορραγία επιπλέον 120 εκ. ευρώ το χρόνο θα προκαλέσει στα ασφαλιστικά ταμεία η ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων που ενέκρινε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 2.6.2001 και προωθεί με το νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Υγείας στη Βουλή μέσα στον Ιούνη του 2010.

Η παραπάνω οδυνηρή προοπτική προκύπτει απ' τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ημερίδα στο Ζάππειο, όπου παρουσιάστηκαν οι «Ταξινομήσεις και οι κωδικοποιήσεις νόσων, διαγνώσεων και ιατρικών πράξεων» που έκανε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και υιοθέτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Οι κωδικοποιήσεις αυτές, με βάση τα διεθνή πρότυπα - πέρα απ' την επιστημονική τους διάσταση - θα αποτελέσουν και ουσιαστικό εργαλείο για τον - όπως αναφέρθηκε αρκετές φορές - «ποιοτικό έλεγχο και το κόστος του συστήματος», που θα καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των προγραμματικών συμβάσεων με τα νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών πέραν της κανονικής λειτουργίας τους. Δηλαδή της λειτουργίας - με την υπερωριακή απασχόληση του υπάρχοντος, ή επικουρικού προσωπικού στο διαγνωστικό και επεμβατικό επίπεδο, πέραν των ήδη λειτουργούντων απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Προβάλλοντας τα σημερινά στοιχεία στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων μέσα στην Καλλικρατική δομή της χώρας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος ανέφερε τα εξής: Σήμερα τα έσοδα των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων είναι τουλάχιστον 30-40 εκ. ευρώ το χρόνο από άμεσες πληρωμές των ασθενών ενώ, αν συνυπολογιστούν σε αυτά και οι πληρωμές των Ταμείων για εξετάσεις που συνοδεύουν τις ιατρικές επισκέψεις τότε τα έσοδα ανέρχονται 70-80 εκ. ευρώ. Στόχος, όπως ανέφερε ο ΓΓ, είναι μέσα απ' την ολοήμερη λειτουργία να έρθουν στα δημόσια νοσοκομεία 200 εκ. ευρώ απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία εκτός απ' τη λειτουργία των νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν και ως «κίνητρα» για το προσωπικό που θα πάρει μέρος στην ολοήμερη λειτουργία. Μ' άλλα λόγια οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν μέσω των Ταμείων επιπλέον 120-140 εκ. το χρόνο για τη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και για κάποιες πρόσθετες αμοιβές στο προσωπικό, του οποίου τις αμοιβές πετσοκόβει η κυβέρνηση στο όνομα του μνημονίου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, όπως αναφέρθηκε και στην ημερίδα, ότι η διαβόητη τρόικα ζήτησε μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων κατά 10%, δείχνοντας ότι πείστηκε για την καθήλωση των μισθών, που αποφάσισε η κυβέρνηση. Μ' άλλα λόγια η κυβέρνηση και θα μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες, υποβάλλοντας τα ασφαλιστικά ταμεία σε αιμορραγία, εμφανιζόμενη ταυτόχρονα και ως γαλαντόμος με ψίχουλα ως κίνητρα στο εξουθενωμένο - απ' την εντατικοποίηση και τις ελλείψεις - προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ