Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αποπροσανατολιστικό μπαράζ χωρίς τέλος
  • ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με οργάνωση και νέα απεργία
  • Στα τέλη Ιούνη τοποθετούν τώρα την κατάθεση του νομοσχεδίου

Από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Δεν έχει τέλος το αποπροσανατολιστικό προπαγανδιστικό μπαράζ, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, ενάντια στα αντιασφαλιστικά της σχέδια, να παραπλανήσει και να αποπροσανατολίσει. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσονται και οι κατευθυνόμενες διαρροές περί τμηματικής εφαρμογής των μέτρων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού θα ακολουθήσουν αλλαγές και με Προεδρικά Διατάγματα.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού έριξε την κατάλληλη δόση κινδυνολογίας πως «εάν δεν ανοίγαμε το Ασφαλιστικό, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για ασφαλιστικό σύστημα από εδώ και πέρα...» συμπλήρωσε πως «στις 15 Ιούνη λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων από τους εταίρους και όποιες αλλαγές θα γίνουν, θα γίνουν με προεδρικά διατάγματα», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε περίπου προς το τέλος Ιουνίου να κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο...». Ετσι η «ουρά» που ενδέχεται να αφήσει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό είναι μια ακόμα προσπάθεια να τεμαχίσει τις ρυθμίσεις, για να περάσουν πιο εύκολα.

Βέβαια, η ουσία δεν αλλάζει. Το επιβεβαίωσε άλλωστε απερίφραστα και ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος σε δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή στο «Reuters» σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει μαζί μας (σ.σ. την ΕΕ) για το πώς θα κινηθεί στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού σε συμφωνία με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί (...) θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιούνη και του Ιούλη».

Απαντώντας σε όλη αυτήν την προπαγανδιστική επιχείρηση, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου χτες σημειώνει:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με διάφορα τερτίπια. Η αλήθεια είναι ότι έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της με την ΕΕ για το σφαγιασμό των συντάξεων, για δουλειά έως τα 70, για μεγάλη μείωση των παροχών υγείας, φαρμάκων κλπ. Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με οργάνωση, με συσπείρωση, με δημιουργία αγωνιστικού κλίματος στους χώρους δουλειάς. Να απαντήσουν άμεσα με νέα απεργία. Για να βάλουν φρένο, να σταματήσουν το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της εργατικής τάξης».

Διαφημίζει το έγκλημα ο Λοβέρδος

Ενα έγκλημα που φρόντισε να το περιγράψει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας από τη Γενεύη όπου βρίσκεται και παίρνει μέρος στις εργασίες της 99ης διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Ετσι, μιλώντας χτες ο Α. Λοβέρδος εκ μέρους της κυβέρνησης ωμά εκθείασε τα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως «μέσα σε λίγους μήνες πραγματοποιήσαμε πολλές και σημαντικές αλλαγές, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ευνοούν την ανταγωνιστικότητα - μέσα σε ένα περιβάλλον ανεργίας που ξεπερνά το 12% -, ενώ οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό εξορθολογίζουν το σύστημα, διατηρώντας όση περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι δυνατή, και, ταυτοχρόνως, αίρουν τη δημοσιονομική απειλή, που το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει δημιουργήσει.

Ειδικότερα, οι αιτίες για τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων του ασφαλιστικού συστήματος είναι: α) οι δημογραφικές εξελίξεις, β) η εξάντληση των δυνατοτήτων του διανεμητικού συστήματος «PAY - AS - YOU - GO» και γ) οι πελατειακές αποφάσεις του πολιτικού συστήματος της χώρας μου, τα τελευταία 35 χρόνια».

Ομολογεί, δηλαδή, ο υπουργός ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις επιβάλλονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, άρα και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Προβάλλει το ξεθωριασμένο επιχείρημα του «δημογραφικού», όταν σήμερα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπερνούν τις 750.000, ενώ η ανασφάλιστη εργασία «ζει και βασιλεύει», εξασφαλίζοντας επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις τις οποίες ούτε ακουμπάει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ