Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίμησαν τον Τάσο Τούση

Εκδήλωση για έναν από τους πρώτους νεκρούς του Μάη του '36 διοργάνωσε στο Ασβεστοχώρι η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η συγκλονιστική φωτογραφία από το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη
Η συγκλονιστική φωτογραφία από το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη
Εναν από τους πρώτους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης του Μάη του '36, τον εργάτη, τον κομμουνιστή, Τάσο Τούση, τίμησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον τόπο της καταγωγής του, στο Ασβεστοχώρι, η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Ο Τάσος Τούσης, μόλις στα 30 χρόνια του, θυσίασε τη ζωή του για τα ιδανικά της τάξης του. Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Επιτάφιο», συγκλονισμένος από τα γεγονότα του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη και από τη φωτογραφία που δημοσίευσε την επομένη στο πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης», με τη μάνα καταμεσής του δρόμου να θρηνεί το σκοτωμένο παιδί της.

«Το Μάη του '36, έγινε το μεγάλο λαϊκό ξεσήκωμα με επικεφαλής τους απεργούς καπνεργάτες με αιτήματα το 8ωρο, την αύξηση στα μεροκάματα, την πλήρη δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Ηταν ένα μάθημα γραμμένο με αίμα στο σχολείο της εργατικής τάξης», τόνισε ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. «Ηταν τότε που ο καπιταλιστικός κόσμος συγκλονίζεται και η παγκόσμια οικονομική κρίση διαλύει το μύθο της αστικής ευημερίας, οδηγεί τα κράτη σε πτώχευση, την ολιγαρχία σε μεγαλύτερη κερδοσκοπία. Ο μόνος που τότε πλήρωνε ήταν ο λαός. Σήμερα ο ταξικός πόλεμος που βιώνει η εργατική τάξη γίνεται πιο άγριος, πιο αδυσώπητος».

«Για να δικαιωθεί η θυσία του Τάσου Τούση και των εργατών του Μάη του '36, συνέχισε ο ομιλητής, για να υπάρξει προοπτική στους αγώνες, είναι απαραίτητη η λαϊκή συμμαχία, το Λαϊκό Μέτωπο ενάντια στην πλουτοκρατία και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για βαθιές και ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία. Αυτός είναι ο δρόμος της εργατικής τάξης, του λαού για να απαλλαγεί από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας».

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε πορεία προς το μνημείο του Τάσου Τούση, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Ανάμεσα σε άλλους, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org