Σάββατο 9 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Ρίτσο

Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς

Εκδήλωση αφιερωμένη στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο 9 Μάη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (στο χώρο πίσω από το Αγαλμα Βενιζέλου).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εξέγερση των εργατών, το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιαστεί το κορυφαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες από τον Κώστα Καζάκο, τον Κώστα Χαλκιά, τον Θανάση Κεραμίδα και τον Θανάση Παπαδημητρίου. Τα 8 μελοποιημένα ποιήματα του «Επιτάφιου» θα παρουσιάσουν η Ορχήστρα της ΚΝΕ και ο Δημήτρης Νικολούδης.

Με την εκδήλωση αυτή, η ΚΟΘ του ΚΚΕ τιμά τις ηρωικές στιγμές της εργατικής τάξης που εμπνέουν μέχρι σήμερα, τους ταξικούς αγώνες για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Τιμά τον κομμουνιστή ποιητή που εμπνεύστηκε από το λαό και συνάμα ενέπνευσε με το έργο του.

Ενα τέτοιο έργο είναι ο «Επιτάφιος». Εμπνεύστηκε από την ηρωική εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36, που βάφτηκε στο αίμα από το αστικό κράτος. Σ' αυτόν τον ξεσηκωμό του λαού πρωτοπόρο ρόλο έπαιξε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Από τις αρχές του 1936 σε μια σειρά πόλεις πραγματοποιήθηκαν πετυχημένες απεργίες, με τοπικού χαρακτήρα αιτήματα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι αγρότες συγκροτούσαν συλλαλητήρια, ενώ απεργούσαν και οι επαγγελματίες των πόλεων. Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, από το Μάρτη αρχίζουν να κηρύσσονται απεργίες σε διάφορους κλάδους εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας.

Στις 9 Μάη, η απεργία στη Θεσσαλονίκη έχει γενικευτεί. Οι απεργοί στην πόλη φτάνουν τις 30.000. Οι χωροφύλακες από νωρίς το πρωί αρχίζουν τις επιθέσεις. Δώδεκα δολοφονημένοι εργάτες, 32 βαριά τραυματίες και 250 ελαφρά.

Οι μαζικές δολοφονίες οργίζουν και ξεσηκώνουν το λαό. Οι στρατιώτες παραβαίνουν τις διαταγές, αρνούνται να σηκώσουν όπλο κατά του λαού. Το βράδυ της 9ης Μάη, ο λαός της Θεσσαλονίκης για 36 ώρες έχει την πόλη στα χέρια του. Εγραψε μια από τις ηρωικότερες σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας.

Την επόμενη έγινε η κηδεία των θυμάτων, που πήρε χαρακτήρα παλλαϊκού ξεσηκωμού.Στο νεκροταφείο συγκεντρώθηκαν περίπου 200.000. Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της πόλης. Η βάρβαρη δολοφονική επίθεση, προκάλεσε έκρηξη κι απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στις 10 Μάη, τη μέρα της κηδείας, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει τη φωτογραφία του πρώτου νεκρού απεργού, του κομμουνιστή Τάσου Τούση. Τη φωτογραφία του νεκρού γιου και της μάνας να θρηνεί. Η εικόνα σύμβολο του ταξικού ηρωισμού και θυσίας θα εμπνεύσει στον Γιάννη Ρίτσο τον «Επιτάφιο». Ενα έργο που συνδέθηκε με το εργατικό κίνημα. Ενα έργο που αποτελεί ύμνο στο μεγαλείο του ανθρώπου που παλεύει για την απελευθέρωσή του από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και την καταπίεση, για το μετασχηματισμό της κοινωνίας, σε όφελος των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ