Σάββατο 9 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η νεολαία μπορεί να ζήσει καλύτερα

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Με την επισήμανση πως η θέση και η στάση του ΚΚΕ απέναντι στα διάφορα προβλήματα του λαού και της νεολαίας δεν καθορίζεται με προεκλογικά κριτήρια, άρχισε την ομιλία της στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα της νεολαίας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ένταξη στην ΕΕ ωφέλησε το λαό, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως οι συνέπειες για τη νεολαία είναι ολέθριες: Το κόστος από τη μη ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2008. Η ιδιωτική δαπάνη για ξένες γλώσσες είναι 431 εκατομμύρια ευρώ. Η δαπάνη για φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 567 εκατομμύρια ευρώ. Η δαπάνη για ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές, ιδιωτικά ΙΕΚ είναι 129 εκατομμύρια ευρώ.

Κάθε χρόνο εγκαταλείπουν το δημοτικό σχολείο 8.000 παιδιά. Το 14% των νέων εγκαταλείπει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 60% των σπουδαστών στα ΤΕΙ εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους φοιτητές πανεπιστημίων φτάνει μέχρι και το 45%. Περίπου 1 στους 2 σπουδαστές των ΤΕΙ εγκαταλείπει τις σπουδές του.

Στους χώρους της εκπαίδευσης περίπου το 20% των εκπαιδευτικών που απασχολούνται ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, το 30% των καθηγητών στα πανεπιστήμια είναι συμβασιούχοι, ενώ το 77% είναι στα ΤΕΙ.

«Αυτό είναι - σημείωσε - το συλλογικό όφελος από την πολιτική η οποία ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, η οποία ήταν εναρμονισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνείδηση απειθαρχίας και ανυπακοής

«Η ελληνική νεολαία - τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ως αναπόσπαστο βεβαίως κομμάτι του εργαζόμενου λαού, μπορούσε και μπορεί να ζήσει καλύτερα».

Αποσαφηνίζοντας πώς εννοεί το καλύτερα το ΚΚΕ, επισήμανε: Να έχουν δουλειά όλοι οι νέοι άνθρωποι. Πενθήμερη δουλειά, 35 ώρες τη βδομάδα, επτάωρο. Διακοπές για όλη τη νεολαία, στέγη για τα νέα ζευγάρια. Μέχρι τα 18 χρόνια το παιδί πρέπει να βρίσκεται στο θρανίο και να είναι δωδεκάχρονη η υποχρεωτική εκπαίδευση. Να μη χρειάζεται το παιδί να δουλεύει όταν σπουδάζει και μέχρι να τελειώσει το πανεπιστήμιο.

«Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες γι' αυτά. Υπάρχουν δυνατότητες και οικονομικές και επιστημονικές», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, υπενθυμίζοντας ότι τα περισσότερα απ' αυτά στο σοσιαλισμό ήταν κατακτημένα.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα λέγοντας: «Τι "αποφασίστηκε" για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανεργίας; Εδώ μέσα είναι και οι νέοι. Και οι νέοι αναζητούν σήμερα δουλειά. Η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε θέσεις εργασίας με την προσωρινή προσαρμογή των ωρών εργασίας και σε συνδυασμό με επανεκπαίδευση και χρηματοδοτική υποστήριξη από το δημόσιο ταμείο. Η εκ περιτροπής εργασία. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί επί ΠΑΣΟΚ το 1998. Μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους της εργασίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποκτήσει συνείδηση απειθαρχίας και ανυπακοής στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εκάστοτε κυβέρνησης, βέβαια, στην Ελλάδα που έχει αντιλαϊκή πολιτική. Συνείδηση. Εάν δεν αποκτήσει αυτή τη συνείδηση, δε θα μπορέσει να παλέψει. Και συμμόρφωση και αντίθεση δε γίνεται».

Να αμφισβητηθεί η πολιτική εξουσία των μονοπωλίων

Ακόμη η Αλ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να αμφισβητηθεί η ίδια η πολιτική εξουσία των μονοπωλίων, διαφορετικά δεν υπάρχει λύση. «Σήμερα - είπε - πρέπει να μιλάμε και για ιδεολογική χειραφέτηση των εργαζομένων από ορισμένα ιδεολογήματα. Οχι απλώς πολιτική χειραφέτηση από τα δύο κόμματα εξουσίας αλλά και ιδεολογική χειραφέτηση γενικότερα από κρίσιμα ζητήματα. Βεβαίως, χρειάζεται σε βασικά ζητήματα ιδεολογικά χειραφετημένο εργατικό κίνημα, συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, σύνδεση βεβαίως με τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, κλπ. και τελικά αμφισβήτηση των δύο γραμμών διαχείρισης, της φιλελεύθερης και της σοσιαλδημοκρατικής, που δεν ήταν καθαρές».

Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ παρ' όλα αυτά δε μένει με σταυρωμένα χέρια. Θα υποστηρίξει και αμυντικά αιτήματα, που όμως κι αυτά απαιτούν πλήγματα στα κέρδη των μονοπωλίων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένα αιτήματα, όπως είναι: Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού, και πάλη για αύξηση του βασικού μισθού, χωρίς καμιά προϋπόθεση, από την πρώτη μέρα της ανεργίας.

Να υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να υπάρχει επιδότηση ενοικίου. Πάγωμα του δανείου στη διάρκεια της ανεργίας. Να ασφαλίζονται οι μέρες ανεργίας.

Κανένας νέος έως τα 18 του χρόνια έξω από το δημόσιο σχολείο. Μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής με ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας. Μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, μέτρα για τους εργαζόμενους μαθητές και φοιτητές - σπουδαστές, εξάωρη εργασία με πληρωμή ως οκτάωρο, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων και ειδικότερα μέτρα για τους νυχτερινούς μαθητές, όπου πρέπει να αναδιοργανωθεί η νυχτερινή σχολική εκπαίδευση.

«Δεν είμαστε υπέρ του να δουλεύουν τη μέρα και να πηγαίνουν στο σχολείο το βράδυ. Αλλά όσο υπάρχει αυτό, ανεξαρτήτως τι λέει το ΚΚΕ ή τι λέει το κίνημα ή τι λέει το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα, αυτά τα μέτρα πρέπει να παρθούν», υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά η Αλ. Παπαρήγα έκανε στους νέους που χρειάζεται να κάνουν πρακτική άσκηση έξω από το χώρο του σχολείου. Τόνισε ότι αυτή πρέπει να είναι αναπόσπαστο στοιχείο του σχολείου αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να πληρώνονται και να ασφαλίζονται κανονικά. Θα πρέπει να υπάρχει Οργανισμός του υπουργείου που να ελέγχει και δεν πρέπει αυτοί οι σπουδαστές να αξιοποιούνται σε άσχετες δουλειές από την ειδικότητά τους.

Μπροστά ή πίσω; Το διακύβευμα της κάλπης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπουν πια ακόμα και τα πανεπιστήμια σε παραγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού. Την κατάργηση των κατευθύνσεων της Μπολόνια, της «αξιολόγησης», που στόχο έχει την κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων. Τη διαμόρφωση μιας αληθινά ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης με ισότιμα ιδρύματα. Τον αναπροσανατολισμό της έρευνας, ώστε να υπηρετεί τη βασική έρευνα, που έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες και να υπάρχει γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι τομείς.

Ακολούθως, ανέφερε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αγροτική νεολαία, αναρωτώμενη σε σχέση με την περιβόητη επιχειρηματικότητα της αγροτικής νεολαίας: «Ποιοι μπορούσαν να πάρουν, να αξιοποιήσουν τα δάνεια; Αυτοί που είχαν μεγάλη ιδιοκτησία, πάνω από το μέσο όρο της αγροτικής ιδιοκτησίας (...). Εδώ πια έχουμε συγκέντρωση της γης και της ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια στις μικρομεσαίες, όπως λένε, επιχειρήσεις. Ακούμε ότι από αυτό το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων δόθηκαν 22 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ποιες; Πρέπει να έχουν τρία χρόνια κερδοφορία και να τρέχει η κερδοφορία και τον τέταρτο χρόνο. Χαίρω πολύ. Αυτοί, όμως, που έχουν ζημιά και κινδυνεύουν;».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πολλές φορές συγκεκριμένες θέσεις. «Δεν είναι - τόνισε - ότι δεν ξέρετε τις προτάσεις μας ή ότι δεν έχουμε προτάσεις. Το ζήτημα είναι πού τις εντάσσει κανείς. Εμείς, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά: Αυτό που λέμε, ή με το λαό ή με τα μονοπώλια, ακόμα περισσότερο μπαίνει σε συνθήκες κρίσης. Σε συνθήκες κρίσης πρέπει να ανέβει η επιθετικότητα του κινήματος, γιατί σε συνθήκες κρίσης ωριμάζουν ανατρεπτικές αλλαγές (...). Γι' αυτό έχει και νόημα να συζητά κανείς και για την ψήφο στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές. Αυτό είναι το κυριότερο. Μπροστά ή πίσω; Με μια πολιτική αντιμονοπωλιακή ή με μια πολιτική διαχείρισης, σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατικοανανεωτική; Θα απαντήσει ο λαός, αυτό που τελικά θα αποφασίσει να απαντήσει, και εμείς θα συνεχίσουμε».

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ