Σάββατο 9 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Βερελής

Σε μια παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα που γεννά πολλά ερωτηματικά προέβη χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Βερελής, σε μια χρονική περίοδο που έρχεται στην επιφάνεια μια νέα υπόθεση σκανδάλου με τη γερμανική βιομηχανία Βαρέων Οχημάτων «ΜΑΝ» και τις ύποπτες αγορές τρόλεϊ που είχε κάνει ο ΗΛΠΑΠ από τη θυγατρική της «Νεοπλάν» την περίοδο 2000-2002.

Ο Χρ. Βερελής, που εκείνο το διάστημα ήταν υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε χτες να επιδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και στη συνέχεια να ενημερώσει τον Γ. Παπανδρέου για την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Σημειώνουμε πως σε ό,τι αφορά το ίδιο το σκάνδαλο έχει παραγραφεί.

Ο Χρ. Βερελής στην επιστολή παραίτησης, δηλώνει ότι δεν είχε «την παραμικρή ανάμειξη» στην υπόθεση της «ΜΑΝ», «αλλά παραιτείται για να διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης» ...Πάντως στο ίδιο κείμενο, ο Χρ. Βερελής καθιστά ακόμα πιο περίεργη την απόφαση της παραίτησής του, αφού επιχείρησε να κάνει μια τεχνητή διάχυση ευθυνών: «Οι αποφάσεις πάρθηκαν από διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων τεσσάρων υπουργείων. Με τη συμμετοχή μελών του ελεγκτικού συνεδρίου».

Βέβαια, αμέσως μετά, στην επιστολή του αναφέρει: «Δεν είχα και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για όλους αυτούς τους ανθρώπους και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο θέμα με κανένα από αυτούς», ενώ αμέσως μετά υποστηρίζει: «Δε συμμετείχα όμως ποτέ με την πεποίθηση ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να μετέχει σε μια επιτροπή προμηθειών. Ελπίζω γρήγορα να υπάρξει απάντηση σε όλα από την πρόοδο της έρευνας στη Γερμανία και η ελληνική δικαιοσύνη να σπεύσει ανεξάρτητη και ανυπάκουη σε εντολές και σχεδιασμούς πολιτικής ιδιοτέλειας».

Αιφνιδιάστηκε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η παραίτηση Βερελή αιφνιδίασε πλήρως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της, ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Οπως δήλωσε στο «Μέγκα» ο Χρ. Βερελής, ο Γ. Παπανδρέου τον κάλεσε να «μην επιμείνει στην παραίτησή του». Ο Γ. Παπανδρέου στην πρώτη του αντίδραση δήλωσε ότι το «ΠΑΣΟΚ προχωράει μπροστά», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να δηλώσει: «Η προσωπική αυτή απόφαση του Χρίστου Βερελή είναι απολύτως σεβαστή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρ. Βερελής ήταν ήδη προσανατολισμένος στην παραίτηση, επειδή γνώριζε ότι ο Γ. Παπανδρέου δε θα τον συμπεριελάμβανε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του με την υπόθεση της «Ζήμενς» και, σύμφωνα με άλλους κύκλους, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση κάλυψής του για την υπόθεση της «ΜΑΝ» από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή πάντως μέσω του πολιτικού του γραφείου, ο πρώην βουλευτής έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες που αναρτήθηκαν σε «μπλογκ» και ανέφεραν ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας: «Κανείς δε δικαιούται να μειώσει την ηθική, θεσμική και πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας μου», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Χρ. Βερελής επιχείρησε να εμφανιστεί σαν εκφραστής της διαφάνειας. «Tα σκάνδαλα βαραίνουν τον τόπο. Η πολιτική σήμερα όχι μόνον δεν εμπνέει τους Ελληνες, αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω απ' αυτήν αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδεύσει τη χώρα», ανέφερε, επιλέγοντας φυσικά να μην αναφερθεί στην πολιτική που ακριβώς παράγει και αναπαράγει αυτή την κατάσταση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Χρ. Βερελής ήταν στέλεχος των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών», ενώ στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ είχε ταχτεί ανοιχτά υπέρ του Ευάγ. Βενιζέλου και σύμφωνα με πληροφορίες η κίνησή του μπορεί να εκφράζει και τη «δυσαρέσκεια» του «ρεύματος» Βενιζέλου για τον παραγκωνισμό των στελεχών που τον στήριξαν και να δίνει νέα διάσταση στην υποβόσκουσα εσωκομματική αντιπαράθεση.

  • Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης ανέφερε: «Παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή του 2002. Η θέση μας είναι καθαρή: Ολα στο φως. Η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της και να τα φέρει όλα στο φως».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ