Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λύσσαξαν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανακαλύπτει ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει «πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης», μιλάει για «επιδρομές στην Ακρόπολη, στο λιμάνι του Πειραιά, στα ξενοδοχεία της Αθήνας, (εδώ ο δημοσιολόγος με το χαρακτηρισμό «επιδρομή» ξεπέρασε κάθε πολεμική ιαχή των ίδιων των αφεντικών), όπου τα μέλη του ΠΑΜΕ προκάλεσαν ακόμα και αντιδράσεις ψηφοφόρων ΚΚΕ» (αυτό και αν είναι άτιμο ψέμα που το γράφει πιστεύοντας πως μπορεί να στρέψει φίλους του ΚΚΕ ενάντια στο Κόμμα), και, ταυτόχρονα, «εξανίσταται» ότι το ΚΚΕ - λέει - κατηγορεί για αντικομμουνισμό «κάθε κριτική, κάθε επικριτική φράση» όταν - λέει - «εντοπίζεται κάτι το "περίεργο" στις δραστηριότητες του "Κόμματος του Λαού"». Ο κοινός συκοφάντης μιλάει για περίεργα αντί να πει ότι είναι ενάντια στο ΚΚΕ, στην πολιτική και στη δράση του, ανοιχτά και παστρικά, αφού τέτοιος είναι αλλά φοβάται να το πει ευθέως. Ο λόγος για τον Νίκο Γεωργιάδη, ο οποίος αρθρογραφώντας στην «Athens Voice» για την «Αριστερά εντός, εκτός και επί τα αυτά», συντάσσεται με τον Καρατζαφέρη και τους κονδυλοφόρους των αστικών ΜΜΕ, που μέρες τώρα προβάλλουν τη θέση: Τσακίστε το ΚΚΕ, τσακίστε τους λαϊκούς αγώνες! Ετσι, εκτιμά ότι «το ΚΚΕ από το 1974 λειτουργεί σε καθεστώς πολιτικής ασυλίας, εκμεταλλευόμενο τις ενοχές της Δεξιάς και την ανοχή της Κεντροαριστεράς». Αυτά τα περί «ασυλίας» τα 'χουν πει και άλλοι. Ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , ο πρύτανης της προβοκάτσιας Γ. Καρατζαφέρης και ο ΛΑ.Ο.Σ.. Μ' αυτούς μάλλον συνταυτίζεται. Και αυτός και η φυλλάδα που γράφει, γιατί δεν είναι το μόνο αντικομμουνιστικό δημοσίευμα, έχει και άλλα. Αλλά ας αφήσουν τα ύπουλα και να μιλάνε παστρικά. Είναι ενάντια στο ΚΚΕ, στην ιδεολογία του, στην πολιτική του, στους αγώνες του λαού που τον σφάζει η πολιτική σωτηρίας του καπιταλισμού από την κρίση. Γι' αυτό και την περιφρούρηση της απεργίας την ονομάζει «επιδρομές». Γι' αυτό και έχουν λυσσάξει ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της νομιμότητας. Είναι στυγνοί υπερασπιστές της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Αυτούς θέλουν να χτυπήσουν και να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, για να περάσει ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας που θα ισοπεδώσει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Τους έλλειψε ο διάλογος!

Την ώρα της μεγάλης θύελλας για τους εργαζόμενους, οι κρατικοδίαιτοι εργοδοτικοί συνδικαλιστές νοστάλγησαν τα τραπέζια του διαλόγου. Ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι της ΟΙΕΛΕ έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), με κοινοποίηση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και λένε: «Επειδή η αναστολή του διαλόγου στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), χωρίς να έχει αντικατασταθεί από άλλο όργανο forum διαλόγου, γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή, θα παρακαλούσαμε να συγκαλέσετε άμεσα το ΣΠΔΕ υπό τη θεσμική σας ιδιότητα, ώστε να επιχειρήσουμε από κοινού την επανενεργοποίηση του διαλόγου, τόσο αναγκαίου, κατά την άποψή μας υπό τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα».

Ξεπερνώντας κάθε όριο συμβιβασμού, ζητούν διάλογο για την Παιδεία, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τη διαλύσει! Την ίδια στιγμή, που εξαπολύεται μια, άνευ προηγουμένου, επίθεση στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων. Πάνω στη φούρια τους, ξεχνάνε ακόμα και την ιδιότητα, με την οποία κυκλοφορούν στην κοινωνία! Υπενθυμίζουμε ότι αυτοί οι κύριοι δηλώνουν συνδικαλιστές, εκπρόσωποι των εργαζομένων!

ΥΓ: Για την ...ιστορία να πούμε ότι ο πρόεδρος του ΣΠΔΕ, Γ. Μπαμπινιώτης, στην απάντησή του, ενημέρωσε ότι έχει συντάξει την επιστολή παραίτησής του, προς την υπουργό Παιδείας. Ηταν ...άτυχοι οι συνδικαλιστές της υποταγής, πρέπει να συντάξουν κι άλλο κάλεσμα για forum!

Να ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Το απόσπασμα που ακολουθεί το αλιεύσαμε από την ηλεκτρονική εφημερίδα «Sofokleous.gr»: «Η προσπάθεια περιορισμού των ελλειμμάτων με περικοπές μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - αναφέρει - βοηθά τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ, που θα εξοικονομήσει φέτος 27 εκ. ευρώ από τη μείωση αποδοχών του προσωπικού της. Κατά τους υπολογισμούς της Πειραιώς Sec, η εταιρεία ύδρευσης της περιοχής πρωτευούσης θα προσθέσει φέτος στην κερδοφορία της αυτό το ποσό και στην επόμενη χρήση επιπλέον 11,4 εκ. ευρώ, με την εφαρμογή των δύο πακέτων δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπουν περικοπές μισθών και επιδομάτων».

Ορίστε, λοιπόν, ένα απτό παράδειγμα για τα αποτελέσματα που θα έχουν τα - προαποφασισμένα - αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τον ΛΑ.Ο.Σ. και με την ανοχή της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των μισθών τους για χάρη της κερδοφορίας ακόμη και επιχειρήσεων σαν την ΕΥΔΑΠ, που εμπορεύονται ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό. Κέρδη, βέβαια, που θα παχύνουν τα πορτοφόλια των ιδιωτών που «παίζουν» τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο. Εκτός, βέβαια, από το γεγονός ότι με την αύξηση της κερδοφορίας της η επιχείρηση γίνεται ακόμη πιο ...ελκυστική για κάποιους ξένους πολυεθνικούς ομίλους που επιθυμούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχό της με την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της που έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν να δουλεύουν με πετσοκομμένα μεροκάματα και οι καταναλωτές να πληρώνουν το νερό για «χρυσάφι»!

Επιχείρηση εξαπάτησης

Εξαπάτηση - σύγχυση - αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων είναι το τρίπτυχο της «επικοινωνιακής πολιτικής» που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αποκρύψουν τα αίτια και τους υπαίτιους της καπιταλιστικής κρίσης, να δικαιολογήσουν την απάνθρωπη ταξική πολιτική που συμφώνησαν με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Αυτό είναι και το έδαφος που καλλιεργούν, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμόσουν τα ακόμη χειρότερα για το λαό και τις ανάγκες του, όλα όσα περιγράφονται και στο κατάπτυστο «μνημόνιο», το οποίο οι ίδιοι αναγορεύουν ως υπέρτατο νόμο του κράτους.

Τα φαινόμενα φοροδιαφυγής είναι συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς ούτε από παρθενογένεση βγήκαν, ούτε βέβαια - όπως επιχειρούν να το πλασάρουν - από κάποιες «κακές» επιλογές που εφάρμοσαν οι εκάστοτε πολιτικοί διαχειριστές τους. Αλλά οι απολογητές του συστήματος έχουν κάθε λόγο να συνδέουν τα ελλείμματα με τα φαινόμενα ατομικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Ετσι επιχειρούν να κρύψουν το σύνολο της πολιτικής τους, τους κρουνούς με το κρατικό χρήμα που πήγε στους κεφαλαιοκράτες με τη μορφή ενισχύσεων, επιδοτήσεων, φοροελαφρύνσεων, με όλους τους επίσημους θεσμοθετημένους νόμους και τρόπους. Επίσης, το κυριότερο που θέλουν να κρύψουν είναι ότι μήτρα του προβλήματος, που το φορτώνουν στο λαό, είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που θέλουν να το περισώσουν και να το διαιωνίσουν.

Τις προάλλες, και προκειμένου να τσιγκλίσουν την κοινή γνώμη, έδωσαν στη δημοσιότητα λίστες με ονόματα μεγαλογιατρών - φοροφυγάδων. Τώρα επιχειρούν να βάλουν στο ίδιο καλούπι και μισθωτούς του δημόσιου τομέα, επειδή, λέει, ανακάλυψαν πως κάπου 80 χιλιάδες είχαν δηλώσει το 2008 μέχρι ...500 ευρώ λιγότερο εισόδημα. Και συνολικά, βρήκαν, λέει, ότι περίπου 150.000 φορολογούμενοι μισθωτοί δε δήλωσαν 205 εκ. ευρώ. Μιλάμε για ψίχουλα μέσα στον ωκεανό των φοροελαφρύνσεων του κεφαλαίου, δεκάδων δισεκατομμυρίων, ωστόσο οι κυβερνώντες θεωρούν ότι «μετράει» στην άθλια προσπάθεια που κάνουν να πείσουν ότι, πάνω - κάτω, «όλοι φταίμε». Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό, την απόλυτη πρόκληση.

Επικαλούνται παρόμοια φαινόμενα της φοροδιαφυγής, για να κρύψουν το δάσος. Κατά το κοινώς λεγόμενο μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Οχι επειδή το τραπεζικό κεφάλαιο και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να «κλέψουν νόμιμα» το κράτος, αφού τους εξυπηρετεί συνολικά και τους προσφέρει συντελεστές φορολογίας κάτω και από 10%! Αλλά επειδή ακόμα και η πραγματική φοροδιαφυγή αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, κρύβουν από το λαό ότι στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών, είναι καταγεγραμμένοι περί τους 6.000 μεγαλοοφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ίδια φάρα, που, αφού πρώτα ξεκοκάλισε κρατικό χρήμα, επιδοτήσεις και άλλες διευκολύνσεις, στη συνέχεια φέσωσε και την Εφορία.

Τώρα, στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης κυνηγάνε το λαό για να μαζέψουν νέους φόρους. Και, βέβαια, δεν είναι τα ελλείμματα που θέλουν να συμμαζέψουν, αλλά το χρήμα που θα συγκεντρώσουν στο κρατικό ταμείο για να το ξαναμοιράσουν στη συνέχεια στην κεφαλαιοκρατία. Η πολιτική τους είναι τέτοια που ήδη από τώρα ετοιμάζει και την επόμενη καπιταλιστική κρίση.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Αντιλαϊκά σχέδια στην Παιδεία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΥΧΑΙΟ `Η ...ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ το θέμα της έκθεσης στις πανελλαδικές εξετάσεις που αφορούσε την ... «αυτο -μόρφωση»;

Δεν γνωρίζουμε, πάντως ταιριάζει γάντι με την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία.

Διότι, είναι σαφές το μήνυμά του προς μαθητές και γονείς: Η δημόσια Παιδεία υποβαθμίζεται. Οπότε κάνετε ό,τι μπορείτε με φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία και κολέγια ή σχολές του εξωτερικού.

Είναι και αυτή μια μορφή ...«αυτο -μόρφωσης», αφού η εκπαίδευση, από «κοινωνικό αγαθό» που υποτίθεται πως έπρεπε να είναι, γίνεται ατομική υπόθεση.

Φυσικά, αυτοί δεν τα λένε έτσι τα πράγματα. Μιλάνε για «ίσες ευκαιρίες» και άλλα τέτοια ...ευφυολογήματα. Μόνο που άλλο η «ευκαιρία» και άλλο το «δικαίωμα». Σχεδόν αντίθετα πράγματα.

Τώρα, μάλιστα, που κατατέθηκε και προωθείται για ψήφιση ο περίφημος «Καλλικράτης» η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο ...χαοτική.

Το πάνε έτσι ώστε άλλα να μαθαίνουν οι μαθητές στην Κρήτη, άλλα στη Θεσσαλία και άλλα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και φυσικά όλοι να πληρώνουν το κατιτίς τους....

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ! «Ιστορική» η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ενας πρωθυπουργός, άλλωστε, του επιπέδου του Γ. Παπανδρέου μόνον ...ιστορικά πράγματα κάνει. Δεν μπορεί κάτι λιγότερο...

Το θέμα είναι όμως ποια είναι η ...πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από την «ιστορική» επίσκεψη.

Διότι εντυπωσιακό είναι ως είδηση να ακούς ότι υπογράφονται 21 μνημόνια μεταξύ των κυβερνήσεων, καλό θα ήταν όμως να ξέραμε και τι λένε.

Αφήστε που τελευταία (και για ευνόητους λόγους) με τη λέξη «μνημόνιο» πάει ο νους μας στο κακό.

Και δεν είναι που είμαστε εμείς καχύποπτοι. Είναι που το ΝΑΤΟ θέλει να κάνει το Αιγαίο δική του θάλασσα και με τη βούλα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ενορχηστρωμένη επίθεση

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρωτόγνωρες διαστάσεις έχει προσλάβει η ύπουλη ιδεολογική τρομοκρατία, η οποία στοχεύει στο τσάκισμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων επειδή τάχα πλήττουν τον τουρισμό. Οποια αρνητική εξέλιξη και αν υπάρχει στον κλάδο αυτό, το «επικοινωνιακό κέντρο» σπεύδει να τη χρεώσει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ δε διστάζει βέβαια να αξιοποιήσει και τις προβοκάτσιες. Η ακύρωση, για παράδειγμα, κάποιων χιλιάδων κρατήσεων σε ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, εμφανίστηκε ως απόρροια των τελευταίων απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρόκειται βέβαια για κατασκευασμένα παραμύθια για να εξυπηρετήσουν πολλαπλούς στόχους. Για παράδειγμα, στη σκιά του κουρνιαχτού που σηκώνεται περνάει πολύ εύκολα η οικονομική ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, καθώς και η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας στα ξενοδοχεία. Επί της ουσίας, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα η αθλιότητα πως για την πτώση στον τουρισμό φταίνε οι λαϊκοί αγώνες. Ο τουρισμός πλήττεται ακριβώς γιατί καταργούνται δικαιώματα των εργαζομένων εδώ και σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στις διακοπές. Πλήττεται, δηλαδή, γιατί δεν μπορούν να πάνε διακοπές η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Οι λίγοι και προνομιούχοι που γεμίζουν τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία δε σταματάνε βέβαια τις διακοπές τους ούτε ακυρώνουν θέσεις, ό,τι και αν λένε. Οσο για τις προβοκάτσιες, ξέρουν ποιοι τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, ξέρουν πως χτυπάνε το λαϊκό κίνημα, αλλά είναι μ' αυτή την πλευρά γι' αυτό σκούζουν...

Παλιό το κόλπο

Στις πολιτικές της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ αποδίδει την αύξηση της ανεργίας η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ), με αφορμή τη νέα δραματική αύξηση στο 12,1% που κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία τον προηγούμενο Φλεβάρη. Και θα μπορούσε κάποιος να «κλείσει τα μάτια» για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράταξη συνεχίζει να εστιάζει την κριτική της μόνο στο ζήτημα της διαχείρισης της ανεργίας εκ μέρους της κυβέρνησης χωρίς να λέει το παραμικρό για την ανεργία ως συγκεκριμένο αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ως ένα διαρκές και αγιάτρευτο σύμπτωμά του, που ανάλογα βέβαια με τον οικονομικό κύκλο έχει τις διακυμάνσεις του. Οτι ακόμα και η πιο «πετυχημένη» διαχείριση δεν απαλλάσσει τους εργάτες από το άχθος της ανεργίας, πολύ περισσότερο που στις σύγχρονες συνθήκες η ανεργία εμφανίζεται και με νέες «κρυφές» μορφές της υποαπασχόλησης, της ευελιξίας κλπ.

Ομως η ΑΠ κάνει ένα βήμα παραπέρα και χαρακτηρίζει αυτές τις πολιτικές «παράλογες», αφού κατά τη γνώμη της δεν είναι συμβατές «ακόμα και με τους στοιχειώδες όρους μιας ορθολογικής λειτουργίας της "οικονομίας της αγοράς"». Δηλαδή η ΑΠ προφανώς παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει πως η λογική του συστήματος της οικονομίας της αγοράς είναι το κέρδος και η εκμετάλλευση, δηλαδή ο ορισμός του ανορθολογισμού. Και παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει ακριβώς για να διασώσει αυτή την ουσία του συστήματος. Πολύ παλιό το κόλπο.

Προκαλούν με τη λογική του πτωχοκομείου

Ξεπερνά τα εσκαμμένα η προκλητικότητα της κυβέρνησης απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Δε φτάνει που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, που είναι ήδη σε επίπεδα πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, από πάνω προσπαθεί κιόλας να καταπραΰνει τη λογική οργή με ψίχουλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, χτες, στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας που, απαντώντας σε Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα των φύλων, ανακοίνωσε ότι μετά τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,41% και ότι αν και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, η κυβέρνηση θα προσθέσει ...200 ευρώ στο ετήσιο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων! Εντονη ήταν η αντίδραση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου, η οποία ζήτησε «να μην είστε τόσο προκλητικός λέγοντας ότι από τη σύνταξη των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα, όπου περικόψατε Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού θα έρθει κάποια στιγμή που θα δώσετε πίσω τα 200 ευρώ. Ελεος, δηλαδή! Δεν είναι αυτό πλέον πρόκληση;». Και πρόσθεσε ότι εξίσου προκλητική είναι και η «περηφάνια» της κυβέρνησης για τις φαρμακευτικές δαπάνες, «διότι υπάρχει περικοπή φαρμακευτικής κάλυψης όχι μόνο ασθενών γενικά, αλλά των καρκινοπαθών»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυξάνεται η ανεργία

Η αύξηση ρεκόρ (12,1% από 9,1% το Φλεβάρη του 2009) που σημείωσε η ανεργία το Φλεβάρη του 2010, με τους άνεργους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να φτάνουν τους 605.277, επιβεβαιώνει την πολιτική εξόντωσης των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που υλοποιούν από κοινού κυβέρνηση, ΝΔ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ. Ακόμα και η επίσημη στατιστική τους, που αποτυπώνει μέρος της πραγματικότητας καθώς ακόμα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 734.509 (η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά δε φαίνεται αφού δεν καταγράφονται όλοι οι άνεργοι, ενώ δε θεωρούνται άνεργοι όσοι δουλεύουν έστω και μία ώρα τη βδομάδα), δεν μπορεί να κρύψει τις εφιαλτικές διαστάσεις της ανεργίας. Κάνει ακόμα πιο καθαρό ότι το πρόβλημα της ανεργίας, ως παράγωγο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα, η ανεργία θα αυξάνεται.

Η πολιτική τους δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη όλων για μόνιμη και σταθερή εργασία. Γιατί η ανάπτυξη της οικονομίας στον καπιταλισμό δε λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Γι' αυτό και από τη μία μεριά, τα νοσοκομεία και κατ' επέκταση η υγεία του λαού «πάσχουν» (και) από τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά από την άλλη οι άνεργοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι απόφοιτοι σχετικών σχολών είναι αμέτρητοι. Γι' αυτό και χιλιάδες εργάτες χάνουν τη δουλειά τους ακόμα και από κλάδους που όχι μόνο δεν πρέπει να φθίνουν (όπως κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγεία, μέταλλο) αλλά πρέπει να αναπτύσσονται αφού συνδέονται άμεσα με βασικές ανάγκες του λαού. Γι' αυτό αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις των σχολείων ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της και για την ανακούφιση και προστασία των χιλιάδων ανέργων, αλλά αξιοποιεί τους ανέργους για να προσφέρει ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια στους επιχειρηματίες. Ενισχύει κάθε μορφή ευελιξίας στην απασχόληση. Μόλις προχτές ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πρόγραμμα για τη «διατήρηση» 10.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Το πρόγραμμα μάλιστα αφορά ακόμα και τους ξενοδοχοϋπάλληλους που δουλεύουν με σύμβαση μιας μέρας για τουλάχιστον 12 μήνες! Επιπλέον, το επίδομα ανεργίας παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 450 ευρώ, όταν την ίδια ώρα η διοίκηση του ΟΑΕΔ υλοποιεί μια σειρά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των εργοδοτών, μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών ενισχύοντας και έτσι τα κέρδη τους.

Να γιατί σήμερα απαιτείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οργάνωση των εργαζομένων και των ανέργων, ενάντια στην πολιτική που ενισχύει το κεφάλαιο, υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» και γι' αυτό τσακίζει τις εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα, γεννά χιλιάδες άνεργους. Οι ίδιες οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο δισταγμού ή αναμονής. Επιβάλλουν την οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό. Οι εργάτες και οι άνεργοι έχουν διέξοδο. Στην οργανωμένη ταξική πάλη για την προστασία των ανέργων όσο υπάρχουν, πάλη σε ρότα ρήξης, ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org