Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επιχείρηση εξαπάτησης

Εξαπάτηση - σύγχυση - αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων είναι το τρίπτυχο της «επικοινωνιακής πολιτικής» που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αποκρύψουν τα αίτια και τους υπαίτιους της καπιταλιστικής κρίσης, να δικαιολογήσουν την απάνθρωπη ταξική πολιτική που συμφώνησαν με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Αυτό είναι και το έδαφος που καλλιεργούν, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμόσουν τα ακόμη χειρότερα για το λαό και τις ανάγκες του, όλα όσα περιγράφονται και στο κατάπτυστο «μνημόνιο», το οποίο οι ίδιοι αναγορεύουν ως υπέρτατο νόμο του κράτους.

Τα φαινόμενα φοροδιαφυγής είναι συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς ούτε από παρθενογένεση βγήκαν, ούτε βέβαια - όπως επιχειρούν να το πλασάρουν - από κάποιες «κακές» επιλογές που εφάρμοσαν οι εκάστοτε πολιτικοί διαχειριστές τους. Αλλά οι απολογητές του συστήματος έχουν κάθε λόγο να συνδέουν τα ελλείμματα με τα φαινόμενα ατομικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Ετσι επιχειρούν να κρύψουν το σύνολο της πολιτικής τους, τους κρουνούς με το κρατικό χρήμα που πήγε στους κεφαλαιοκράτες με τη μορφή ενισχύσεων, επιδοτήσεων, φοροελαφρύνσεων, με όλους τους επίσημους θεσμοθετημένους νόμους και τρόπους. Επίσης, το κυριότερο που θέλουν να κρύψουν είναι ότι μήτρα του προβλήματος, που το φορτώνουν στο λαό, είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που θέλουν να το περισώσουν και να το διαιωνίσουν.

Τις προάλλες, και προκειμένου να τσιγκλίσουν την κοινή γνώμη, έδωσαν στη δημοσιότητα λίστες με ονόματα μεγαλογιατρών - φοροφυγάδων. Τώρα επιχειρούν να βάλουν στο ίδιο καλούπι και μισθωτούς του δημόσιου τομέα, επειδή, λέει, ανακάλυψαν πως κάπου 80 χιλιάδες είχαν δηλώσει το 2008 μέχρι ...500 ευρώ λιγότερο εισόδημα. Και συνολικά, βρήκαν, λέει, ότι περίπου 150.000 φορολογούμενοι μισθωτοί δε δήλωσαν 205 εκ. ευρώ. Μιλάμε για ψίχουλα μέσα στον ωκεανό των φοροελαφρύνσεων του κεφαλαίου, δεκάδων δισεκατομμυρίων, ωστόσο οι κυβερνώντες θεωρούν ότι «μετράει» στην άθλια προσπάθεια που κάνουν να πείσουν ότι, πάνω - κάτω, «όλοι φταίμε». Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό, την απόλυτη πρόκληση.

Επικαλούνται παρόμοια φαινόμενα της φοροδιαφυγής, για να κρύψουν το δάσος. Κατά το κοινώς λεγόμενο μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Οχι επειδή το τραπεζικό κεφάλαιο και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να «κλέψουν νόμιμα» το κράτος, αφού τους εξυπηρετεί συνολικά και τους προσφέρει συντελεστές φορολογίας κάτω και από 10%! Αλλά επειδή ακόμα και η πραγματική φοροδιαφυγή αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, κρύβουν από το λαό ότι στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών, είναι καταγεγραμμένοι περί τους 6.000 μεγαλοοφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ίδια φάρα, που, αφού πρώτα ξεκοκάλισε κρατικό χρήμα, επιδοτήσεις και άλλες διευκολύνσεις, στη συνέχεια φέσωσε και την Εφορία.

Τώρα, στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης κυνηγάνε το λαό για να μαζέψουν νέους φόρους. Και, βέβαια, δεν είναι τα ελλείμματα που θέλουν να συμμαζέψουν, αλλά το χρήμα που θα συγκεντρώσουν στο κρατικό ταμείο για να το ξαναμοιράσουν στη συνέχεια στην κεφαλαιοκρατία. Η πολιτική τους είναι τέτοια που ήδη από τώρα ετοιμάζει και την επόμενη καπιταλιστική κρίση.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ