Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Από τη Μαδρίτη και το Ελσίνκι στην Αθήνα

Οι χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι συνέχεια συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν και δείχνουν το περιεχόμενο των προωθούμενων διευθετήσεων

Οι χθεσινές δηλώσεις Πάγκαλου και οι απαντήσεις που έδωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, φανερώνουν ένα μόνο μέρος των όσων συζητούνται στο παρασκήνιο των διμερών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας. Δείχνουν τη ρότα που θα ακολουθηθεί στη διαδικασία των διευθετήσεων στο Αιγαίο και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα σύνορα και την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας, τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι δηλώσεις Πάγκαλου έρχονται σε συνέχεια παλιότερων αποφάσεων και συμφωνιών, που σηματοδότησαν την βήμα το βήμα νομιμοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, όπως:

  • Η συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 και οι αποφάσεις του Ελσίνκι του 1999 έχουν καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο σήμερα βαδίζει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
  • Η Συμφωνία της Μαδρίτης στις 8 Ιούλη 1997 μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κ. Σημίτη και της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, δηλαδή πέραν των όσων ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τη «δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών». Ως τέτοιες βέβαια θα μπορούσαν να ερμηνευτούν η άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ή οι έρευνες για πετρέλαιο.
  • Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, στις 10 Δεκέμβρη 1999, με πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Κ.Σημίτη και της Τουρκίας τον Μ. Ετσεβίτ, αφορούσαν την δρομολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται για πρώτη φορά επίσημα τον όρο «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του κειμένου των Συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων. Αλλιώς, θα πρέπει να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος».
Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ

Τα όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για το Αιγαίο αποτελούν μέτρα που συγκλίνουν σε τέτοιες διευθετήσεις που θα διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ, μέσα από τη δημιουργία ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης σε βάρος πάντα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας.

Απώτερος στόχος των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, η υποχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, ώστε χωρίς εμπόδια να υπηρετούνται οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, για διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή και έλεγχο των περασμάτων του πετρελαίου, αλλά και των ενδεχομένων κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το περιεχόμενο των προωθούμενων διευθετήσεων, κάτω από τις επιχειρηματικές χειραψίες και τους πανηγυρισμούς. Ταυτόχρονα, ξεγυμνώνουν για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος, στις 16 Απρίλη 2010, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν στις κυοφορούμενες διευθετήσεις για το Αιγαίο και τους κινδύνους που απειλούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είχε μιλήσει για «αποκυήματα φαντασίας», κατηγορώντας μάλιστα το ΚΚΕ για «πολιτική πάνω σε ψευδείς ειδήσεις», λέγοντας πως «δημιουργεί ανησυχίες και φοβίες».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org